Vysoké teploty při pěstování indoor. Jak se jich vyvarovat?

Léto už je sice nenávratně za námi, zato topná sezóna už je v plném proudu. Proto je stále aktuální téma vysokých teplot, které se poměrně snadno mohou stát příčinou omezeného růstu či kvetení vašich drahocenných rostlin a v horším případě je dokonce i trvale poškodit. V tomto článku se dočtete, jak a proč řešit vysoké teploty uvnitř pěstebního stanu nebo místnosti. A nepůjde jen o teplotu vzduchu. Mimo jiné si připomeneme, proč je důležitá také teplota substrátu. Dozvíte se také, jaký je rozdíl mezi teplotami, které vyhovují kořenům a nadzemním částem rostlin.

a_a_a_a_a_COVERSOKRAJEMTEPLOMERO

Ptáte se, proč rostliny každoročně tak špatně snáší extrémní teploty nejen venku během léta, ale také v přetopených místnostech během zimních měsíců? Je to tím, že pokud v prostředí, kde rostou, panují až příliš vysoké teploty, rostliny se už nestačí dostatečně ochlazovat prostřednictvím procesu zvaného transpirace. Jednoduše řečeno, nestíhají vydechovat vodu a působením horkého vzduchu dochází k jejich nekompromisnímu vysušování a postupné degradaci. To je samozřejmě problém, kterému je třeba předcházet, nebo jej alespoň včas řešit. Jistě je na místě také podotknout, že rostliny pěstované venku (outdoor) bývají na letní vedra z části adaptované, protože před nimi od přírody nemohou uniknout. Jako indoor grower však můžete učinit ty správné kroky, aby vaše úroda vlivem vysokých teplot a horkého vzduchu už nikdy více neutrpěla.

Co mohou vysoké teploty ve stanu zapříčinit?

V opačném případě se totiž dříve či později dostaví výživové deficity (viz samostatný článek: Projevy nedostatku důležitých živin), případně projevy jejich nežádoucího nadbytku. Dále zpravidla dochází k výraznému zpomalení růstu rostlin, kterým mohou také odumírat listy. Pokud listy v takových případech ještě přímo neodumírají, většinou se kroutí a osychají. Jakmile vaše kytky začnou vadnout, jde opravdu do tuhého. To už je pomalu konečná, kdy dochází k nevratným degenerativním procesům a trvalému znehodnocení úrody.

Řešení vysokých teplot při pěstování indoor

Nyní už se pojďme zaměřit na nejdůležitější faktory, související s teplotami v pěstebním prostoru v rámci indoor kultivace rostlin, které můžete jako pěstitel ovlivnit.

Možná už víte, že zejména výkonné výbojky do svého okolí kromě světelného záření emitují také značné množství tepla. Přestože na klasické výbojky stále řada pěstitelů nedá dopustit, ať už z pouhé setrvačnosti či z jiných důvodů, na trhu s pěstebními světly už je začínají pomalu, ale jistě předhánět moderní LED lampy.

Náš TIP: LED Set 720W Lumii Black

LED pěstební osvětlení totiž dokáže efektivněji pracovat s elektrickou energií, kterou přeměňuje na světelné záření. Díky tomu čím dál populárnější LEDky svícením nezvyšují teplotu uvnitř growboxu zdaleka tolik jako výbojky. O dalších rozdílech mezi výbojkami a LED svítidly, spočívající například ve složení světelného spektra nebo spotřebě elektrické energie, se dočtete v samostatném článku: Pěstování pod umělým osvětlením: HPS vs. LED.

Dobrou zprávou je, že alespoň částečně můžete dostat pod kontrolu i horko, vznikající uvnitř pěstebního stanu při použití výkonných výbojek. Jednak můžete dočasně snížit výkon světel, protože rostliny, které trpí vlivem příliš vysokých teplot stejně nebudou schopny využít vysoké hodnoty PPF, ale hlavně se při svícení výbojkou nabízí možnost využít vzduchem chlazená stínidla neboli reflektory typu COOLTUBE.

a_a_a_a_a_TEPLOTY_COOLTUBE

 Teplotu uvnitř pěstebního prostoru samozřejmě v první řadě určuje teplota okolního vzduchu, který je do něj přiváděn. Indoor groweři nejsou žádný zvláštní druh, který by doma v zimě rád mrznul, ale přesto se v některých případech vyplatí srazit teplotu v komfortně vytopené místnosti alespoň o pár stupňů. V létě pak není nad klimatizaci, která sice nepatří k nejlevnějšímu vybavení, ale zejména z druhé ruky už se její pořízení může stát jednodušší záležitostí, která vám domácí pěstování bylinek, ovoce nebo zeleniny výrazně usnadní. K dalším osvědčeným tipům patří zapínat pěstební světla pouze v noci, kdy jsou teploty většinou nižší. A pokud to dispoziční řešení vašeho bytu, respektive pak umístění pěstebního boxu umožňuje, přivádějte do něj přítahovým ventilátorem napojeným na ventilační potrubí čerstvý vzduch rovnou z venku.

 

Tím se dostáváme k proudění čerstvého vzduchu kolem rostlin, které se při indoor zahradničení zbytečně podceňuje, přinejmenším na hobby úrovni a v začátcích. Ale pamatujte, že čím více svěžího vzduchu pěstebním prostorem „proháníte“, tím spíše jsou uvnitř pěstované rostliny schopné zvládat i vyšší teploty. Důležité je, aby se vzduch odváděný z pěstírny nemísil s tím čerstvým, který do pěstebního prostoru teprve proudí. Ovlivnil by totiž jak jeho teplotu, tak i vlhkost. Kvalita dobře sestavené ventilace je zkrátka zásadní. Na toto téma doporučujeme také následující samostatné články:

A jak to udělat, aby horký vzduch v pěstírně takzvaně nestál, nýbrž neustále proudil kolem rostlin? Jednoduše! Právě od toho jsou tady cirkulační ventilátory, které patří k nepostradatelným pomocníkům každého indoor growera a levnější varianty pořídíte doslova za pár korun. Vše podstatné se dozvíte v samostatném článku: Jak vybrat cirkulační ventilátor?

Náš TIP: Ventilátor s klipsem PF 15cm 15w 2 rychlosti

a_a_a_a_a_KLIPSNOVY

  • VLHKOST

Při pěstování rostlin indoor v growboxu nejde ani tak o to, že by relativní vlhkost vzduchu uvnitř stanu přímo snižovala teplotu, ale rozhodně lze tvrdit, že vyšší vlhkost uvnitř pěstebního prostoru rostlinám napomáhá k účinnějšímu ochlazování. A přesně to potřebujeme, pokud jsou teploty v danou chvíli příliš vysoké. Teploty atakující 30 °C vyžadují alespoň 70% vlhkost prostředí. Kvalitní a výkonný ultrazvukový zvlhčovač vzduchu je v těchto případech skvělým pomocníkem, avšak s výjimkou pozdní fáze kvetení. Aby vaše rostliny pěstované v pěstebním boxu dosahovaly optimální míry transpirace, je dobré porozumět souvislosti mezi teplotou a vlhkostí, což vám umožní samostatný článek: Víte, co je VPD? Poznejte klíč k dokonalým podmínkám pro vývoj rostlin.

a_a_a_a_a_TEPLOTY_ULTRAZVUKZVLHCOVACHUMIPRO

Jste zvyklí na klasickou kombinaci květináče a zeminového substrátu, anebo preferujete spíše hydroponické systémy, ve kterých používáte inertní hydroponická média, případně kokosové substráty? Důležité je totiž také uvědomit si, že vybrané pěstební médium a zvolený způsob zavlažování ovlivní schopnost pěstovaných rostlin přijímat vodu. Nejsnazší to mají v hydroponických nebo aeroponických systémech.

Vysoké teploty pak představují hrozbu především pro pěstitele, věnující se pěstování rostlin v zemině, která není tolik vzdušná jako třeba kokos. A kombinace vysoké teploty zeminy, která je zároveň přemokřená, přičemž tento jev patří k nejčastějším začátečnickým chybám, otevírá dokořán dveře kořenové hnilobě. Pokud se tedy potýkáte s vysokými teplotami uvnitř indoor pěstírny, lepších výsledků dosáhnete, vsadíte-li na vzdušná pěstební média a samozavlažovací systémy. V takovém případě si však musíte hlídat teplotu živného roztoku. (Doporučujeme také samostatný článek: Proč a jak udržovat stabilní teplotu živného roztoku?) Nadzemní části rostlin jsou sice připraveny i na teploty kolem 30 °C, ale teplota v kořenové zóně by měla být přibližně o deset stupňů nižší a příliš se nevychylovat od optimálních 21 °C. Je tomu tak proto, že kořeny rostlin potřebují v maximální možné míře kyslík rozpuštěný ve vodě, jehož obsah s rostoucími teplotami klesá.

Z předchozích řádků tedy vyplývá, že v pěstebním stanu a při indoor zahradničení obecně nejde jen o teplotu vzduchu, nýbrž i o teplotu v kořenové zóně, která se často zbytečně přehlíží. Většině rychle rostoucích rostlin vyhovují teploty v rozmezí 20 - 30 °C, ale pamatujte, že pro kořeny bude vždy na rozdíl od jejich nadzemních částí platit dolní hranice.

a_a_a_a_a_TEPLOTYCANNAZYM

Náš TIP: Léty prověřenou prevencí pro zdraví a odolnost rostlin je Cannazym - směs více než 12 druhů enzymů, obohacená o vitamíny, která intenzivně podporuje rozklad odumřelých kořenů a jejich následnou přeměnu na živiny využitelné rostlinou.

Nyní už by vás vysoké teploty při indoor pěstování rostlin neměli brzdit. A pokud se nás chcete na cokoliv zeptat, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: