Pěstování venku - Tipy do začátku

Plánujete pěstovat rostliny na venkovních prostorách? Pojďme si společně zodpovědět několik zásadních otázek a učinit první kroky k vytvoření plánu pro založení porostu.

S dobrým plánem, v malém měřítku

Pokud věci dobře naplánujete, pěstování venku se Vám může v mnohém vyplatit a bude to i zábava. Nejprve by bylo dobré opatřit si vybavení, které budete v rámci pěstitelského projektu potřebovat.

 

Následně si odpovězte na následující otázky:

  • Jaké rostliny chcete pěstovat? Bude nutné si opatřit semena či řízky daného druhu – tyto materiály pro založení porostu si můžete opatřit v rámci specializovaných obchodů nebo objednat na webu.
  • Budete pěstovat na otevřeném území (na poli, atd.) nebo v květináčích? Oba způsoby mají své výhody i nevýhody. Na tuto otázku je však nezbytně nutné si odpovědět, co nejdříve. Způsob pěstování totiž určí potřeby a nástroje, které budete ke kultivaci porostu potřebovat. Například pěstujete-li rostliny od semínka, bude vhodné nejprve nechat osivo vyklíčit v boxu určenému k těmto účelům a klíčence následně přesadit do větších květináčů až do doby, kdy budou připraveni opustit pohodlí domova (vnitřních prostor) a přesunout se do venkovních prostor (záhon, atd.). 
  • Máte vhodné půdní podmínky? Jestliže vám na vámi vybraném místě schází kvalitní půda nebo tam není žádná, pak bude ideální pojistit se vlastním substrátem. Pokud máte v plánu k rostlinám chodit často a obohacovat substrát hnojivy, bude vám stačit lehce předhnojený substrát. Např. BioNova SoilMix. Pro ty, kteří nemají příležitost hnojit pravidelně jsou ideální silně předhnojené substráty, které vám budou uvolňovat živiny pro vaše rostliny až 6 týdnů. Např. Plagron Royalmix
  • Už víte, kam rostliny zasadíte? Pro pěstování v otevřeném terénu je lokace zásadní – později již nebude možné rostliny bez újmy přesunout. Při pěstování v květináčích, se s tímto problémem potýkat nebudete. Na druhou stranu limitovaný prostor květináče limituje i maximální vzrůst rostliny. Místo pro založení porostu by mělo mít dobrý přístup ke slunečnímu svitu a to minimálně 6 hodin denně. 
  • Při pěstování v květináči bude zase nezbytně nutné chránit rostliny (alespoň v počátcích) proti silnému větru. Přírodní větrolam z keřů či jiného porostu je v blízkosti ideální. Situace se mění na konci fáze kvetení, kdy vítr zamezuje vzniku plísní na plodech pěstované rostliny. 
  • Budete mít čas přihnojovat? Ne každý má čas se naplno věnovat rostlinám a pravidelně je přihnojovat. Pro tyhle případy existuje několik řešení. Jedno z nich, organické, postupně uvolňující se jsou tablety od výrobce BioTabs. Jedna tableta vystačí na 5L substrátu. Při objemu větším než 40L postačí jedna tableta na 10L. Více o BioTabs si můžete přečíst v našem článku ZDE

 

Chcete se nás na něco zeptat? Jsme tady pro Vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Rádi Vám poradíme například s výběrem vhodných produktů a příslušenství.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: