Jakými fázemi si rostlina projde a jaká jsou specifika?

Jamile si opatříte základní potřeby, bude nutné vyčkat na správný okamžik. Pamatujte, že rostlina prochází různými fázemi vývoje a v rámci každé z těchto fází má jiné požadavky na péči i výživu.

  • Fáze klíčení. Zasadíte semena a naklíčíte je v klíčících boxech nebo mini sklenících. Tato fáze by měla proběhnout v časovém rozmezí od konce února do poloviny května. Poté, co rostliny vyklíčí, je přesunete do menších květináčů. Klíčení lze přeskočit v případě, kdy se rozhodnete porost založit výsadbou naklíčených rostlin či řízků.
  • Fáze růstu. Během této fáze rostlina nabyde o většinu zelené nadzemní hmoty, kterou v rámci svého ročního cyklu utvoří. Ve venkovním prostředí fáze růst trvá zpravidla déle. Nástupem dubna již můžete rostliny přesunout do venkovního prostředí, protože délka denního světla je již nyní pro rostliny a jejich vývoj dostatečná. Z počátku dubna je zde stálé riziko, že noční teploty spadnou až pod bod mrazu, což pro některé rostlinné druhy může představovat nemalý problém. Tento problém obyčejně odeznívá v polovině dubna, kdy je přesunutí rostlin do venkovních prostor bezpečnější. Kdy je čas přesunou rostliny ven určuje především doba květu pěstovaného druhu. Krátce kvetoucí rostliny mohou zůstat uvnitř o něco déle, zatímco rostliny s delší dobou květu by nyní měly být vysazeny do venkovních prostor.
  • Fáze kvetení. V závislosti na druhu rostliny a délce květu vybrané odrůdy začne Vaše rostlina kvést v červenci až srpnu. V průběhu této fáze rostlina tvoří květy a následně také plody, které sklidíte v době od konce srpna do začátku října – opět v závislosti na době kvetení pěstované rostliny a odrůdy.