Průvodce kokosovými substráty

a_a_a_a_a_GL_COCOkorenyukazkaSOKRAJEMKokosový substrát je moderní pěstební médium vyrobené z vláken a slupek kokosových ořechů, které má mnoho podob a je vhodné pro širokou škálu zahradnických technik, od tradičního pěstování v květináčích až po hydroponii či velké závlahové systémy. V tomto návodu vám pomůžeme vybrat správný typ kokosového substrátu pro vaši pěstírnu, zahradu nebo skleník.

Kokosové substráty jsou jedním z nejuniverzálnějších a nejjednodušších pěstebních médií, které si můžete pro pěstování vybrat. Oproti půdě, kde je obtížné mít přesný přehled o pH a živinách v substrátu, je v kokosu jednoduché tyto dvě veličiny monitorovat EC a pH metry i upravovat pomocí živného roztoku. Zároveň mají kokosové substráty dostatečnou pufrační schopnost a dobře zadržují vodu i živiny, takže nejsou tak citlivé na chyby jako plně hydroponické systémy. Získáváte tak to nejlepší z obou světů, tedy bezpečí klasického pěstebního média a rychlost a efektivitu hydroponického pěstování.

HLAVNÍ VÝHODY PĚSTOVÁNÍ V KOKOSU

  • pH a živinově neutrální: Kokosová vlákna obsahují sama o sobě minimum živin, což usnadňuje precizní výživu rostlin. Rostlinám snadno dodáte přesně ty živiny, které v dané chvíli potřebují. Navíc je jednoduché upravit pH v oblasti kořenové zóny bez navýšení EC.
  • Optimální drenáž: Kokosová vlákna dokážou zadržet až desetinásobek své hmotnosti ve vodě a na rozdíl například od kermezitu či perlitu, které vodu rychle odvádějí, udržují kořenový systém rostlin déle zavodněný, takže není nutné rostliny zalévat příliš často. Ve srovnání s půdou naopak voda odtéká rychleji, takže můžete rostliny zalévat a krmit mnohem častěji.
  • Zdravý vývoj kořenů: Pěstování v kokosovém substrátů velmi svědčí kořenům rostlin, které rostou rychleji a jsou zdravější. Je to dáno schopností vláken zadržovat vysoké množství živin, vody i vzduchu. Kořeny bez přístupu vzduchu (například v příliš kompaktní půdě nebo špatně provzdušněném hydroponickém roztoku) bývají špatně vyvinuté a hrozí jim napadení plísněmi.
  • Méně škůdců: Mnoha půdním hmyzím škůdcům a patogenům se v kokosu příliš nedaří. Navíc kokosová vlákna často obsahují odrůdy trichodermy, které chrání kořeny rostlin před ostatními parazitickými mikroorganismy.
  • Ekologický a opakovatelně použitelný materiál: Kokosové substráty jsou vyrobeny z odpadních materiálů, a navíc je možné je používat opakovaně. To představuje zásadní snížení uhlíkové a ekologické stopy při pěstování.

 

Pufrovaný či nepufrovaný kokos

Při výběru kokosového substrátu je velmi důležité rozlišovat mezi pufrovaným (buffered) a nepufrovaným (unbuffered) kokosem. Pufrování je proces přípravy kokosových vláken před použitím pro pěstování rostlin.  Kokosová vlákna v surové formě totiž obsahují vysoké množství solí a zároveň jsou chudá na vápník a hořčík. Při pufrování, které spočívá v namáčení a proplachování ve vodě s upraveným pH, dochází nahrazení iontů draslíku a sodíku navázaného na kokos za vápník a hořčík, které rostliny potřebují.

Většina výrobců kokosových substrátů dodává již předem napufrované směsi, které není před použitím nějak upravovat, stačí je pouze namočit ve vodě či živném roztoku. Pokud chcete kokos použít jako příměs do půdy, která je bohatá na živiny a organickou hmotu, není nutné materiál předem pufrovat, protože substrát bude i tak obsahovat dostatek vápníku a hořčíku.

Typy kokosových substrátů a jejich použití

Čisté kokosové substráty

Kokosové substráty bez příměsí obsahují pouze kokosová vlákna a drť a jsou vhodné jako základní substrát pro pěstování indoor i outdoor, klasickým způsobem v květináčích nebo hydroponicky a s využitím automatických závlahových systémů. Kokosové substráty obsahují minimální množství živin a ty je nutné rostlinám dodávat ve formě hnojiv pro pěstování v kokosu. Kokosová vlákna jsou také skvělou příměsí do zahradnických substrátů, u kterých zlepšují cirkulaci vody a vzduchu.

Kokosové substráty s perlitem/keramzitem

Kokosové substráty obohacené o perlit nebo keramzit mají lepší drenážní vlastnosti a pomáhají předcházet přelití rostlin, což využijí především pěstitelé v květináčích. Obvyklý poměr kokosového vlákna k minerální složce je v takových případech zpravidla 70 % ku 30 %. Díky rychlejšímu prosychání pěstebního média bude možné rostliny zalévat častěji.

Lisované kokosové substráty

Lisovaný kokos stlačený do pevných briket nebo cihel má tu výhodu, že snižuje náklady a skladování a přepravu. To je výhodné nejen pro prodejce, ale i velkopěstitele, kteří potřebují velké množství pěstebního média. Lisovaný kokosový substrát je před použitím nutné namočit do vody nebo pufračního roztoku, aby se vlákna roztáhla. Poté jej můžete použít čistý nebo smíchat s dalšími přísadami jako je rašelina, zemina nebo perlit/keramzit.

Rohože z kokosového substrátu

Pěstební rohože s kokosovým substrátem jsou praktické především pro pěstitele využívající automatické závlahové systémy, kde pomáhají šetřit vodu i použitá hnojiva, a to díky přesnému a rovnoměrnému zavlažování. I přes schopnost zadržovat velké množství vody, poskytují pěstební rohože dostatečnou drenáž a přístup vzduchu, což podporuje rychlý růst kořenů bez rizika patogenů či plísní. Pěstební rohože je možné používat opakovaně.

Kokosové substráty s trichodermou

Řada kokosových substrátů obsahuje trichodermu, přirozeně se vyskytující prospěšnou houbu, která se dokáže přizpůsobit téměř jakémukoliv prostředí. Trichodermy vytvářejí metabolity, které brání růstu jiných mikroorganismů, čímž chrání rostliny před parazitickými houbami a jinými patogeny. Některé druhy trichodermy (T. reesei) produkují vysoké množství celulázy, jiné (T. virens) jsou dokonalými mykoparazity a dokáží parazitovat na jiných houbách a další (T. harzanium) jsou prokazatelně účinné při boji s hlísticemi.

Pěstební pytle s kokosovým substrátem

Praktické květináče s kokosovým substrátem rovnou připraveným k použití ocení především pěstitelé ve sklenících a outdoor. Výhodou je snadné použití bez nutnosti kokosová vlákna namáčet nebo pufrovat. Kokosový substrát není v pytlích stlačený, takže umožňuje dobrou drenáž a skvěle absorbuje vodu. Pěstební pytle je možné používat opakovaně.

Jako každé pěstební médium i kokos má svá úskalí a vyžaduje určité znalosti a praxi. Nyní, když víte, jaký typ kokosového substrátu zvolit a jak jej používat, jste připraveni pustit se do pěstování.

Čtěte také: Jak na pěstování v kokosu: Podrobný návod