Hnojiva na růst: K čemu slouží a jak je používat

gooseberry-2345496_1920_1Rostliny pěstované mimo své přirozené prostředí, například indoor, v květináčích nebo hydroponii, vyžadují pečlivou péči a správnou výživu, a to pomocí hnojiv. Hnojiva pro vegetativní fázi jsou bohatá na dusík a dodají vašim rostlinám potřebné živiny pro rychlý růst a zdravý vývoj kořenového systému. Poradíme vám, jak správně vybrat hnojivo podle pěstebního média, způsobu pěstování a stáří rostliny.

Zatímco rostliny rostoucí ve volné půdě v přírodě nebo na záhonech mohou čerpat živiny přirozeným způsobem, při pěstování rostlin v květináčích, bezpůdních médiích nebo hydroponii jsou závislé na hnojivech. Může jít o různé typy organických, minerálních či organominerálních hnojiv v sypké či tekuté formě a s pomalý nebo rychlým uvolňováním. v závislosti na pěstebním médiu, pěstovaném druhu a v neposlední řadě na stáří rostlin.

Co je vegetativní růst a růstová fáze?

Jednoleté rostliny procházejí během životního cyklu několika fázemi, které můžeme rozdělit na fáze vegetativního růstu a fáze kvetení (generativní). Jak rostliny přecházejí z jedné etapy životního cyklu do další, mění se i jejich nároky na živiny. Množství živin a frekvence hojení se bude lišit podle způsobu kultivace, pěstebního média a druhu, ale obecně platí, že rostliny ve fázích vegetativního růstu potřebují více dusíku (N) a méně fosforu (P) a ve fázích generativních méně dusíku (N) a vetší podíl fosforu (P).

Fáze vegetativního růstu

  • Klíčení/řízkování
  • Sazenice/zakořenění
  • Vegetativní růst

Fáze kvetení

  • Začátek kvetení
  • Střed kvetení/rychlý vývoj květů
  • Dozrávání

Čtěte také: NPK – co to je

Růstová hnojiva pro klíčení a řízkování

Po vyklíčení semen se na rostlinách objeví první pár lístků, které nazýváme listeny. Ty nevypadají jako normální (pravé) listy, které vyrostou o něco později. Listeny slouží jako zdroj potravy a nejsou schopny fotosyntézy. V této fázi rostliny nehnojte, počkejte až na nich vyroste několik pater pravých listů. Semenáčkům můžete pomoci ošetřením kořenovým stimulátorem nebo přípravky na podporu mykorhizy.

Proces klonování pomocí řízků začíná uříznutím vhodné části rostliny a zasazením do pěstebního substrátu. Dokud řízky nezakoření, nemohou přijímat živiny ve formě hnojiv. Teprve po zakořenění a přesazení do pěstebního substrátu můžete začít na rostliny aplikovat růstové hnojivo podle dávkovací tabulky. Proces zakořenění můžete urychlit různými přípravky pro řízkování a sadbu.

Růstová hnojiva pro sazenice a mladé rostliny

Jakmile na rostlinách vyroste prvních 4-5 pater pravých listů, můžete je přesadit do většího květináče nebo pěstební nádoby, kde zůstanou po zbytek vegetačního cyklu až do sklizně. Nyní začněte rostlinám dodávat růstová hnojiva s vysokým obsahem dusíku. Zároveň můžete stále aplikovat kořenové a růstové stimulátory. Výběr konkrétních přípravků závisí především na vašem způsobu pěstování a živinovém programu, který jste zvolili. Pokud s pěstováním teprve začínáte, drže se dávkovacích tabulek a nemíchejte přípravky od různých výrobců.

Čtěte také: Suchá nebo tekutá hnojiva, která jsou lepší pro indoor pěstování?

Hnojiva pro vegetativní růst

Na vrcholu vegetativní fáze a při přechodu do kvetení rostliny spotřebovávají převážně dusík a vyžadují velké množství vody. Frekvenci hnojení a zalévání ve fázi vegetativního růstu ovlivňuje především pěstební médium.

Při pěstování v půdě záleží na tom, zda používáte předhnojené zahradnické substráty nebo neobohacené („light“) půdní směsi. V případě zeminových směsí obohacených o organická nebo minerální hnojiva mohou rostliny vyžadovat v průběhu prvních týdnů růstu jen minimum nebo žádnou výživu ve formě hnojiva. Hnojiva pro pěstování v zemině mohou být organická, minerální i organominerální, s rychlým nebo postupným uvolňováním, sypká i tekutá.

Rostliny pěstované v kokosových substrátech jsou zcela závislé na živinách, které jim dodáte ve formě hnojiv. Je to proto, že kokosová vlákna obsahují jen minimum živinových prvků, které by rostliny mohly vstřebat. Hnojiva pro pěstování v kokosu mohou být organická, minerální nebo organominerální a slouží k přípravě živného roztoku, kterým rostliny pravidelně zaléváme.

Bezpůdní pěstební média (rockwool, perlit, keramzit) fungují nejlépe pro hydroponii, kdy jsou kořeny rostlin ponořeny neustále v živinovém roztoku. Hnojiva pro hydroponii jsou zpravidla minerální a účinkují velmi rychle, a proto je důležité pravidelné měření pH a EC živného roztoku.

Čtěte také: Průvodce pěstebními substráty