Nepodceňujte výměnu a cirkulaci vzduchu uvnitř pěstebního prostoru

Tipy pro indoor growery jsou neodmyslitelnou součástí našeho blogu. Tentokrát se zaměříme na čerstvý vzduch a jeho pohyb uvnitř pěstebního prostoru, kde je třeba dělat všechno pro to, aby se klima nevymklo kontrole. Takže jaký vzduch vaše rostliny dýchají? Podle toho se jim do značné míry také vede. A možná je na čase to konečně rozproudit! Přečtěte si, jak dosáhnout toho, aby vzduch v growboxu správně cirkuloval.

aaaaaaaaaa_V_coversokrajem

Je až s podivem, že pravidelná výměna nebo správná cirkulace vzduchu patří při pěstování rostlin indoor i navzdory dnešní dostupnosti informací k vůbec nejvíce podceňovaným aspektům. Jasným záměrem tohoto článku je proto význam těchto aspektů vysvětlit a připomenout. Rostliny volně rostoucí v přírodě mají automaticky zajištěn neustálý přísun čerstvého vzduchu s dostatkem kyslíku a oxidu uhličitého, jenž volně profukuje vegetací, čímž je zároveň podchycen také odvod nakumulované vlhkosti.

Což o to, příroda, ta to má v malíčku. Proč má však stále nejeden pěstitel tyto procesy na háku, to je ve světě indoor zahradničení stále tak trochu záhadou. Pokud totiž využíváme uzavřeného skleníku nebo máme-li k dispozici pěstební stan, popřípadě rovnou celou místnost pro pěstování rostlin indoor, nezbývá nám než počítat se zcela odlišnými podmínkami, než jaké panují pod širým nebem, a vynasnažit se přírodu napodobit pomocí osvědčených postupů.

Podle zkušených pěstitelů bychom se neměli „ukolébat“ tím, že kytky na první pohled vypadají docela zdravě a celkem i rostou. Přesně takový přístup by vás mohl stát zbytečně i desítky procent z možných výnosů! Jistě by byla škoda, ošidit se o vyšší výnosy, a proto následující rady, spojené s dokonalým klima uvnitř pěstebního prostoru, rozdělíme na dvě části:

  1. Výměna vzduchu
  2. Cirkulace vzduchu

Pravděpodobně už víte, že rostliny schopné fotosyntézy spotřebovávají oxid uhličitý (CO2), přičemž v průběhu noci je to zejména kyslík. Vlhkost uvnitř uzavřeného pěstebního prostoru se zvyšuje v důsledku jejich transpirace. Vzhledem k tomu, že uzavřené pěstební prostředí, například středně velký pěstební stan, si žádá přítomnost intenzivního zdroje umělého osvětlení, nahrazujícího přítomným rostlinám (částečně v případě výbojky či zcela v případě full-spectrum svítidla) sluneční paprsky, ale vyzařujícího do okolí spolu se světlem ještě i nezanedbatelné množství tepla, které má tendenci hromadit se uvnitř pěstebního stanu nebo místnosti. Rostoucí teplota a vlhkost v uzavřeném prostředí... Patrně jste si při těchto slovech rychle představili, jaký scénář by uvnitř pěstebního boxu nastal bez dostatečné ventilace. Transpirační aktivita rostlin by postupně ustávala. Nemohly by se tedy přirozeně ochlazovat, což by vedlo k jejich úhynu.

Náš TIP: Také novinka Resin+ LED AX 600W 2.8 µmol/J se řadí mezi plnospektrální LED pěstební osvětlení, simulující rostlinám přirozené sluneční paprsky, a zároveň do pěstebního prostoru vyzařuje méně tepla než klasická výbojka.

aaaaaaaa_V_fullspectrumsvitidlo1. Výměna vzduchu

Z hlediska výměny vzduchu v pěstebním prostoru je zapotřebí hned na úvod rozlišit dva typy prostředí, a sice otevřené nebo uzavřené.

  • Pokud máme na mysli uzavřenou indoor pěstírnu v pravém slova smyslu, počítáme s automaticky řízenou ventilací a suplementací CO2 (viz samostatný článek: Pěstování rostlin a oxid uhličitý. Jak a proč jej používat?). V praxi se však většinou jedná o profesionálně vybavené pěstební prostory pro komerční pěstitele.
  • Momentálně nám jde spíše o takové to domácí pěstování a v tomto případě označujeme systém jako otevřený, kde spolehlivý odtahový ventilátor odvádí vzduch mimo pěstební stan či místnost a dovnitř pěstebního prostoru proudí vzduch čerstvý. Toto je dvojice možností, jak toho v pohodlí vašeho domova efektivně dosáhnout:
    • Aktivní přísun vzduchu - zde jsou zapotřebí dva ventilátory. Ten s vyšším výkonem slouží pro odtah vzduchu (tzv. odtahový ventilátor). Jak už jistě správně tušíte, druhý ventilátor v tomto schématu slouží pro přítah vzduchu a zpravidla stačí, když bude mít nižší výkon než ventilátor pro odtah. Regulátory podtlaku umožňují jednoduché ovládání obou ventilátorů současně a optimalizaci jejich výkonu.
    • Pasivní přísun vzduchu - čerstvý vzduch je dovnitř pěstebního prostoru přiváděn díky podtlaku, který způsobuje odtahový ventilátor. Vsadíte-li na pasivní přísun vzduchu, rozhodně nezapomeňte, že plocha vstupního otvoru pro pasivní přítah by měl být v porovnání s plochou odtahového potrubí minimálně dvojnásobná! Jen tak uvnitř growboxu nebo indoor pěstírny nepřevládne podtlak, což by znamenalo nedostatečný přísun čerstvého vzduchu k rostlinám.

Náš TIP: WHISPERBLOWER: profi ventilátory s bezkonkurenční účinností (na obrázku)

aaaaaaa_V_whisperblower

K nejčastějším dotazům pěstitelů začínajících v indooru patří, jaké faktory jsou při výběru vzduchotechniky do growboxu nejdůležitější. Proto vždy zvažte především následující:

  • Jaký je celkový objem pěstebního prostoru, který budete využívat?
  • Jaká je (průměrná) teplota a vlhkost vzduchu, který bude dovnitř pěstebního prostoru přiváděn?
  • Jaké pěstební osvětlení budete uvnitř pěstebního stanu nebo místnosti využívat?
  • Kolik rostlin plánujete uvnitř pěstebního prostoru pěstovat? Do jaké míry bude zaplněn?
  • Je tady ještě jeden velmi důležitý faktor, bez kterého by tento přehled nebyl úplný, a tím je odpor potrubí.

Vrátíme-li se k první z odrážek, je na místě uvést, že celkový objem vzduchu v pěstebním prostoru by měl být takzvaně vyměněn přinejmenším každých 5 minut a ideálně každou minutu! Příkladů není nikdy dost, takže si pro ukázku představme pěstební stan, jehož objem činí 2 m2. Ačkoliv by se mohlo zdát, že ventilátor s průtokem 120 m3/hod bude v tomto případě tak akorát, zkušený indoor grower sáhne po ventilátoru, umožňujícím minimálně dvojnásobný průtok vzduchu, protože počítá ještě s odporem potrubí (viz poslední bod) a pachového filtru. Ještě větší rezervu si pak nechá v případě, že jsou trubky dlouhé nebo zakroucené. Jednoduše řečeno, čím delší a složitější potrubní systém máte, tím větší bude mít ventilátor práci s odtahem vzduchu, a proto by měl disponovat adekvátním výkonem. Vždycky je lepší mít k dispozici spíše větší výkon, který lze navíc snadno snížit pomocí regulátorů, než si kvůli potřebě většího výkonu pořizovat úplně nový, silnější ventilátor.

Náš TIP: Nechce se vám navrhovat pěstební vzduchotechnika svépomocí? Využijte kompletní indoor řešení na míru, které představují naše cenově zvýhodněné sety growboxů, sestavené našimi odborníky (příklad na obrázku). Starosti spojené s technickými záležitostmi tak můžete nechat na nás a celý systém v pohodlí domova už pouze zapojit a začít pěstovat indoor.

aaaaaa_V_LEDset2. Cirkulace vzduchu

Jedna věc je nedopustit, aby rostliny pěstované v uzavřeném prostředí dýchaly prostřednictvím svých listů cokoliv jiného než čerstvý vzduch. Mnoho pěstitelů však zapomíná na skutečnost, že výměna a cirkulace vzduchu jsou spojené nádoby.

Proto je třeba myslet také na správnou cirkulaci vzduchu, která je v uzavřeném prostoru o několika krychlových metrech také zcela klíčová, pokud chceme maximálně naplnit genetický potenciál pěstovaných rostlin.

Ale pozor! Všeho s mírou. Pokud to s prouděním vzduchu, které zajišťují cirkulační ventilátory, zbytečně přeženete, vystavíte tím své rostliny nežádoucímu stresu a můžete dokonce poškodit jejich listy. Cirkulační ventilátor je z těchto důvodů důležité umístit uvnitř pěstebního stanu nebo místnosti vždy tak, aby vzduch foukal v rovině s vrcholky rostlin. Skutečně rovnoměrnou cirkulaci vzduchu a s ní spojené homogenní klima v pěstebním prostoru vám zajistí instalace většího počtu cirkulačních větráčků, o kterých se dozvíte vše potřebné v samostatném článku: Jak vybrat cirkulační ventilátor?

aaaaaaaa_V_cirkulacni

A toto je trojice důvodů, proč neznáme nikoho, kdo by v pěstebním stanu cirkulační větráky nepoužíval:

  • Fotosyntetizující rostliny spotřebovávají oxid uhličitý. Vydechují kyslík a vlhkost.V bezprostřední blízkosti listů se proto postupně nahromadí klima, které je takzvaně vydýchané a listům rostlin již dále neumožňuje normálně fungovat.
  • Čerstvý vzduch, který je právě přiveden dovnitř pěstebního prostoru, účinně promíchávají právě cirkulační ventilátory, díky čemuž v pěstebním stanu nebo místnosti nevznikají místa s odlišnou teplotou a dále je zamezeno přehřívání listů rostlin.
  • To, co je pro přírodu samozřejmost, nám v indooru opět vynahradí cirkulační ventilátor, jehož činností dochází vlivem proudění vzduchu k mírnému rozpohybování stonků rostlin, které jsou touto cestou nuceny zdravě zesílit. Listy rostlin by měly být neustále v mírném pohybu. Tím zároveň jasně vidíte, zda vzduch v pěstebním prostoru neustále cirkuluje. Tato kontrola je nejsnazší u pěstebních stanů, jejichž konstrukce disponuje pozorovacími okénky, jako je tomu například u BudBox PRO XL (viz samostatný článek: BudBox - stabilní pěstební stany jsou v Anglii jedničkou).

Po přečtení výše uvedených řádků už byste neměli mít sebemenších pochyb o tom, že neustálý a zároveň dostatečný přísun čerstvého vzduchu ke všem listům v uzavřeném pěstebním systému je základním předpokladem pro efektivní fotosyntézu, a tím i vysoké výnosy v indooru.

Chcete se nás na něco zeptat? Jsme tady pro Vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Rádi Vám poradíme například s výběrem správné vzduchotechniky.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál