Pěstování v kokosu

Přemýšlíte, že vyzkoušíte pěstování v kokosu? Dnes bude řeč o populárním pěstebním médiu, které vyniká nevšední všestranností a rychle se stalo synonymem pro zdravé a silné kořeny rostlin. Probereme vlastnosti a druhy kokosových substrátů. Přidáme také tipy pro jejich správné použití v pěstitelské praxi. Kokosové substráty upřednostňuje čím dál tím více growerů po celém světě. V čem tedy tkví jejich kouzlo?

Inertní kokosový substrát se vyznačuje skutečně ideálními vlastnostmi pro pěstování bylin, plodin a květin takřka všeho druhu, přičemž nejvíc se využívá v hydroponii. Vlákna kokosu jsou totiž schopna pojmout opravdu hodně vody, a to při zachování vysoké míry vzdušnosti. Tím jsou vytvořeny perfektní podmínky pro rozvoj kořenového systému rostlin, neboť struktura vláken zadržuje vodu s živinami (živný roztok), které kořeny efektivně vstřebávají a přirozeně s nimi hospodaří...

image1

Zrození univerzálního média

Výroba kokosových substrátů spočívá v opakovaném čištění drcených a prosévaných kokosových vláken z plodů palem pěstovaných například na Srí Lance. Kromě sterilizace vláken je běžný také proces pufrování.

Parametry kokosových substrátů a pozitivní dopad na úrodu

Kokosové ořechy obsahují ligniny. Tyto sloučeniny jsou schopné stimulovat rozvoj prospěšných bakterií, což má za následek zvýšenou rezistenci vůči nejrůznějším chorobám a škůdcům. Odolnost kořenových systémů proti napadaní patogenními bakteriemi a plísněmi i výnosnost rostlin podporuje přítomnost houby Trichoderma, která je součástí většiny substrátů. Symbiotické houby kolonizují na povrchu kořenů, čímž zvyšují objem a kapacitu kořenového systému, stejně jako schopnost zpracovávat absorbované živiny. Do kokosových substrátů se také často přidává perlit pro ještě větší provzdušnění kořenového prostoru. Na trhu jsou k dostání také směsi kokosu s keramzitem. Pokud se spokojíte jedině se 100 % kokosovým substrátem té nejvyšší kvality, vyzkoušejte náš tip od značky BioNova.

Cocomix Plus100 % kokosový substrát nejvyšší kvality

Jakmile má rostlina bohatý kořenový systém, dokáže spolehlivě využít přijímaných živin. Poznáme to jednoduše na jejich nadzemních částech, které jsou vitální a disponují viditelně silnou stavbou. Rostlina se má k světu, rychleji roste a tvoří krásné květy a šťavnaté plody.

Důvody, proč je kokos vynikajícím pěstebním médiem jak pro začínající, tak pro zkušené pěstitele, už vám jistě začínají být zřejmé. Nejvyšší čas na malé shrnutí hlavních výhod:

  1. Kokos podporuje rozvoj kořenového systému pro silné a zdravé rostliny.
  2. Kokosové vlákno je maximálně ekologické, v přírodě nebo kompostu se snadno rozloží.
  3. Kokos otevírá pole působnosti prospěšným mikroorganismům a ty patogenní naopak neúprosně „odhání“ pryč.
  4. Kokosový substrát je výjimečně vzdušný a zajišťuje dostatek kyslíku v kořenovém prostoru.
  5. Kokos nabízí rostlinám ideální kyselost prostředí: pH 6,0 – 6,8.
  6. Kokosová vlákna obsahují značný podíl přírodní celulózy, fosforu a draslíku.
  7. Kokos nabízí čistější zážitek ze zahradničení, například v porovnání s běžnou zeminou. 
  8. Kokosové vlákno snadno nasává vodu, proto je vhodné pro ruční zavlažování, ale nezadržuje ji tolik jako zemina, takže se hodí i pro hydroponii. A jelikož je kokos inertní, pro hydroponii je jako stvořený.


Recyklace

Kokos má kromě vydatného výčtu uvedeného výše ještě jednu praktickou výhodu a tou je možnost jeho opakovaného použití. Stačí si dát pozor na to, aby byl před každým dalším pěstebním cyklem zbaven viditelných zbytků odumřelé vegetace, jako jsou kořeny či listy rostlin. Toto médium můžete bez problému využít až pro tři pěstební cykly!

Dva typy balení

Kokosový substrát se prodává klasicky v pytlích (nejčastěji 50 l) nebo ve formě lisovaného kokosu. Dehydrované lisované kokosové brikety umožňují snadnou manipulaci a jsou uzpůsobené i k dlouhodobému skladování. Kokosové cihly se před použitím namočí. Následně nabobtnají do požadovaných rozměrů.

Praktické tipy, jak pěstovat v kokosu

Na začátku doporučujeme vyhnout se přesazování. Semínka si nejprve předpěstujte prostřednictvím Jiffy a do kokosu je zasaďte teprve ve chvíli, kdy z nich vykukují kořínky. Poté, obzvláště v případě, že s pěstováním v kokosu teprve začínáte, pro vás bude rozhodně jednodušší začít zavlažovat ručně. Stejně jako všechny procesy, se kterými začínající grower přijde postupně do styku, také práci s kokosem si bude potřeba v klidu osvojit a ruční zavlažování vám poskytne potřebný klid, že kytky zbytečně nepřelijete a dostanou v rozpuku takové množství vody, které budou schopny spotřebovat. Jakmile si mladé rostlinky vytvoří dostatečně rozvětvený kořenový systém, už se toho nemusíte bát, neboť pěstování v kokosu snese díky vlastnostem, které jsme si popsali, i častější a intenzivnější zavlažování. Po prvních dvou týdnech lze intenzitu zalévání postupně zvyšovat až do druhého týdne květové fáze. Pokud by listy začaly žloutnout nebo dokonce uvadat, přeháníte to s vodou. Poznávacím znamením správné intenzity zavlažování jsou silné a zelené listy. Proto vždy dávky vody zvyšujte postupně a pečlivě pozorujte reakce rostlin. Během 14 dní před sklizní dávky vody postupně snižujte a v úplném finále, 2-3 dny před sklizní nechte rostliny poslat zbytky sil do plodu či květů. Kokos je důležité pravidelně proplachovat.

image2

Rada na závěr

Některé kokosové substráty, jako například Atami Coco, obsahují dostatek živin na první týden pěstebního cyklu. V opačném případě a od druhého týdne však při pěstování v kokosu nezapomeňte vždy používat odpovídající výživu v podobě speciálních hnojiv určených přímo pro kokosový substrát. Rádi vám případně pomůžeme vhodné hnojivo vybrat, stejně jako samotný substrát, stačí nám zavolat nebo napsat (info@higarden.cz).

- Lisovaný kokos
- Hnojiva pro kokos

- BioNova Cocomix Plus (doporučujeme)