Čerpadla a závlaha

 

Voda a její uchování

Voda se stává vzácnější a její uchování je tedy na místě. A proč takový sud nebo nádrž nevyužít naplno? V nabídce jsou dnes flexibilní tanky s kohoutem a rychlospojkou od objemu 25L až do 1000L, ale také plastové sudy a IBC kontejnery. Pak už stačí přidat vodní filtr proti nečistotám, časovač pro kontrolu intervalu závlahy a sestavit rozvod podle předem připraveného plánku. 

Pokud přemýšlíte nad závlahou pro vaší zahradu z nádrže či sudu, tak první rozhodnutí je jakým způsobem dopravíte vodu k vašim rostlinám. Kromě konve lze zavlažovat pomocí čerpadla a nebo dnes velmi populárním samospádem. Jednotlivým možnostem se budeme věnovat v následujícím textu.

 

 Cirkulační čerpadla a Ponorná čerpadla

Pokud jste se rozhodli pro zavlažování pomocí čerpadla, pak jsou následující řádky hlavně pro vás. Nejprve se podíváme na to, jak pracovat s tlakem a výtlakem a co nás bude zajímat při výběru čerpadla. 

Pokud budete potřebovat znát hlavní hodnotu, pak se bude hodit tento základní přepočet:  Výtlak 10m = tlak 1 bar

Dále je potřeba vědět, že při určité délce potrubí vzniká ztráta tlaku. Následující nápověda vám může být užitečná:

- Tlakové ztráty ve vertikálních rozvodech se počítají takto:  1m vertikálního rozvodu = 1m z maximálního výtlaku = 0,1 Bar
- Tlakové ztráty ve horizontálních rozvodech se počítají takto:  10m horizontálních rozvodů = 1m z výtlaku čerpadla = 0,1 Bar
- Další ztráty mohou vzniknout instalací filtru, kolen a zpětné klapky. Je třeba počítat se ztrátou 0,5 Bar.

 

Příklad výpočtu výtlaku čerpadla:

Příklad konfigurace čerpadla bez regulace a filtru:

- Hloubka studny: 30 - tlaková ztráta 30m z výtlaku čerpadla = 3 Bar

- vertikální rozvody nad studnou: 5m - tlaková ztráta z výtlaku čerpadla 5m = 0,5 Bar

- horizontální rozvody 60m - tlaková ztráta z výtlaku čerpadla 6m = 0,6 Bar

- požadovaný tlak na nejvzdálenějším a nejvyšším odběrném místě: 3,5 Bar = 35m z výtlaku čerpadla

3 Bar + 0,5 Bar + 0,6 Bar + 3,5 Bar = 7,6 Bar * 10 = výtlak čerpadla 76m

 

A. Proměnlivá hladina se již počítá jako část vertikální vzdálenosti

B. Vertikální vzdálenost

C. Horizontální vzdálenost

 

Samospád

Nemáte zásuvku na balkoně nebo elektřinu na chatě? Závlaha samospádem je právě pro vás. Základem je umístit nádrž vysoko jak jen možné, aby se vytvořil dostatečný tlak. IBC nádrž o objemu 1000L ve výšce 1m nad zemí má tlak 0,1 baru. Ideální umístění 1-2m. Pro takový tlak je vhodná rozvodová hadice o průměru 16-20mm s maximální délkou 30m. Rozvětvení mmůžeme použít ať už s instalovanými kapkovači v konstantních vzdálenostech nebo použijeme větvení kapkovou hadicí bez kapkovačů, a ty si doinstalujeme v potřebných vzdálenostech a průtocích. Jak již z podmínek vyplývá, značnou výhodu při řešení kapkové závlahy samospádem mají svažité pozemky.

 

 Solární závlaha

Pokud nemáte možnost samospádu díky vyvýšené nádrži a nemáte k dispozici ani elektřinu, pak je pro vás vhodná solární závlaha. Automatická solární závlaha SOL- C12 ideální na balkóny, zahrádky a políčka. Poslouží všude tam, kde není tlaková voda ani el. přípojka. Oproti závlahovým časovačům zavlažuje rostliny dle potřeby. Nestává se tedy, že je zalito buďto málo nebo moc. 200l barel zpravidla vydrží až 14 dnů. Čím více svítí sluníčko, tím více IRRIGATIA zalévá. V noci se systém vypíná.

Kapacita: 12x20l květináč nebo 12x rajče nebo 24x paprika nebo 36x jahoda nebo 12m záhon

Sada obsahuje:

  • solární článek
  • čerpadlo
  • 15 m závlahové hadice
  • 12 kapkovačů
  • T spojky
  • závlahové jehly
  • 3x nabíjecí AAA baterie

 

Dále máme v nabídce solární závlahu pro 24m záhon SOL-C24, pro 60m záhon SOL-C60 a pro vášnivé pěstitele nabízíme SOL-C120, které umí zavlažovat až 2 záhony po 60m.

 

                                                    Rozvod vody

Uchování vody neznamená jen její zadržování v nádržích a sudech, ale především s ní šetřit a nakládat rozumně. Regulovat zálivku je tedy nejen efektivní pro rostliny, ale výhodné i pro vás. Kapková závlaha je velmi populární a její realizování je snazší než se zdá. Pomocí zavlažovacích jehel dostanete vodu přesně tam kde je potřeba. Při výběru komponentů je vždy zásadní držet se rozměrů. Pokud tedy tvoříte hlavní rozvodné potrubí o průměru 16mm, a rozvětvení o průměru 6mm, je tedy podstatné vybrat spojky, kolena a kohouty pro hlavní rozvod v 16mm míře a veškeré komponenty v rozvětvení v 6mm míře. Rozhodně doporučujeme si vše pečlivě zaměřit a rozhodnout o rozmístění. Ušetříte  si tím čas i peníze. Více o tom jak si sestavit vlastní závlahu naleznete v článku Hydroponie snadno: Kapková závlaha.  

 

 

Časování závlahy

Ať už budete zavlažovat pomocí čerpadla nebo samospádem, budete potřebovat zavlažovaní kontrolovat. S tím vám může pomoci časovač průtoku a ideálně i časovač spínání čerpadla. Zavlažování nastavte ideálně na brzké ráno nebo večer, kdy už slunce zapadá, ale taky můžete zalévat ráno i večer. V období květu, zvláště u tykvovitých rostlin je vhodné zavlažovat ráno, aby v noci nedocházelo k ohrožení plísní. Časovačů závlahy je velký výběr. Digitální, analogové, tlakové, beztlakové... Nejlepší zkušenosti máme s časovačem PLANT!T Water timer- Ventil s časovačem na závlahu. Intuitivní nastavení a doplňky v balení včetně filtru z něj činí ''Plug'n'Play'' produkt. Spínací hodiny vhodné pro čerpadla jsou např. 

 

 

Neváhejte se nás zeptat na vše, co vás zajímá. Rádi vám poradíme i s výběrem konkrétních produktů a jejich použitím. Jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na Vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: