Jak pěstovat ve skleníku?

Skleníky jsou často spojovány se sklizní čerstvých domácích rajčat, paprik či okurek. Úspěšné pěstování nejrůznějších druhů zeleniny, ovoce a bylinek ve skleníku má však své léty prověřené zásady, kterých se zkušení pěstitelé drží, aby se mohli jednou nebo i dvakrát do roka radovat z bohaté úrody. Přečtěte si o výhodách i úskalích pěstování ve skleníku.

sklenik3

Výhody pěstování ve skleníku

Co je hlavní výhodou skleníků oproti pěstování na nekrytých záhonech v zahradě nebo na políčku? Odpověď číslo jedna zní: optimální pěstební podmínky, na které jsou některé oblíbené druhy rostlin velice citlivé. Ve skleníku lze totiž na rozdíl od ryze outdoorového pěstování rostlin udržovat stálou teplotu a vlhkost. Skleníky rostliny zároveň chrání i před nepřízní počasí v podobě prudkých větrů nebo lijáků. (Dole pod článkem najdete odkaz na samostatný článek věnovaný různým stresovým faktorům, které škodí rostlinám.) Skleníky tak umožňují rostlinám rychleji vyrůst a plodiny v nich rychleji dozrávají. Toho pěstitelé nejvíce využívají zejména při pěstování sezónní zeleniny. Některé odrůdy zeleniny bez skleníku pořádně ani vypěstovat nelze. Pokud máte na zahradě skleník, tak máte naopak mnohem větší možnosti z hlediska toho, jaké odrůdy pěstovat.

Náš TIP: Optimálních podmínek ve sklenících pomáhá pěstitelům dosáhnout také holandská high-tech novinka: inteligentní senzor TechGrow S-2 CO2. Vřele doporučujeme i další jedinečná zařízení od tohoto výrobce! Například moderní časovače pro vaše závlahové systémy.

SklenikCO2 senzor

Další výhodou pěstování ve skleníku je samozřejmě úspora elektrické energie, neboť co se osvětlení rostlin týče, nepotřebujete zdroj umělého osvětlení a využíváte sluníčko, které na rostliny svítí zdarma a jehož svit je umocněn čistými skly (viz níže).

Další výhoda pěstování ve skleníku spočívá v náskoku. Co tím myslíme? Jak jsme zmínili na začátku, sklízet se dá i dvakrát do roka. To je dáno tím, že zatímco na volných venkovních záhonech vysazujeme například rajčata či papriky většinou až v průběhu května, kdy je dostatečně teplé počasí, skleník pěstitelům přináší až dvouměsíční náskok, a tak otužilejší druhy zeleniny běžně vysazují už v březnu.

Větrat, větrat, větrat 

Větrání, větrání, rostliny před vznikem plísní uchrání... Nejen proto by měla být pravidelná obměna vzduchu při pěstování ve skleníku samozřejmostí. Pokud tomu tak není, automaticky se vytváří prostředí, ve kterém se rostlinám zjednodušeně řečeno špatně dýchá. Uvnitř pěstebního prostoru se tvoří příliš vysoká vlhkost, kvůli které hrozí napadení rostlin plísněmi či jinými houbovými onemocněními. Obvyklou chybou je také spoléhat pouze na jediný ventilační otvor. Vždycky to chce otevřít alespoň dvě okna, abychom zajistili dostatečnou cirkulaci vzduchu uvnitř skleníku. V teplejších dnech se nabízí možnost otevřít dveře, ale myslete na to, že čím větší větrací otvor, tím snáze dovnitř proklouznou škůdci. Skleník přeci jen není grow box, a tak se určitě zajímejte o účinnou prevenci. Přečtěte si také článek: Jak se vypořádat se škůdci? Skvělým pomocníkem je zejména oblíbený postřik Canna CURE. Na druhou stranu dáváme otevřením ventilačních otvorů včetně dveří příležitost nakouknout do skleníku užitečný létající hmyz, a sice opylovače, kteří tak uvnitř skleníku splní svoji úlohu danou od přírody a pomůžou nám k báječné úrodě. Abychom si to shrnuli:

  • Pořádně větrejte v kombinaci s účinnou prevencí.
  • Otevření alespoň dvou ventilačních otvorů na protějších stranách skleníku zajistí, aby vzduch v pěstebním prostoru přirozeně cirkuloval.
  • Na jaře větrejte pouze přes den, když venkovní teploty dosahují maxima a na noc ventilační otvory nezapomeňte zavřít, aby vývoj vašich rostlin neohrozily noční výkyvy teplot, před nimiž vám je pomůže ochránit také topení do skleníku (viz níže).

sklenikcannacure

Využijte prostor na maximum

Efektivní využití prostoru ve skleníku umožňuje znásobit množství chutných plodů nebo voňavých bylinek, které budete moci sklidit. Za tímto účelem se do skleníků pořizují skleníkové regály či parapety. Šikovní kutilové si je mohou vyrobit také svépomocí. Nezáleží totiž ani tak na materiálu jako na stabilitě, protože navlhčená zemina má značnou hmotnost. Jsou perfektní mimo jiné pro předpěstování sadby v květináčích. Některé regály jsou sklápěcí, jiné sklápěcí nejsou. Výhodou sklápěcích regálů je, že později nepřekážejí vzrostlejším rostlinám. Pod nesklopnými regály můžete pěstovat nižší zeleninu a další patro již založit na regálech, kam umístíte truhlíky s bazalkou i dalšími teplomilnými druhy rostlin. Ideální je, když mají regály různé otvory, přes které se proudící vzduch dostane i do spodního patra.

Tipy na květináče pro zdravý kořenový systém a vyšší výnosy

Textilní květníky jsou vyrobeny ve znamení udržitelnosti. Po sklizni je můžete jednoduše vyprat a využít znovu pro další pěstební cyklus. Na rozdíl od plastových květníků nehrozí degradace pěstební nádoby a rostlinám zajistíte dokonalé odvodnění substrátu i jeho provzdušnění, tedy nadstandardní přísun kyslíku ke kořenům. Přečtěte si článek: Kdy upřednostnit textilní květináče místo plastových? Z plastových květináčů doporučujeme pro skvělý vývoj kořenového systému provzdušněné květníky HERCULES. Na obrázku je dobře vidět, jak se v nich kořenům rostlin daří.

sklenikherculesano

Někteří pěstitelé preferují ve skleníku záhony, které doplňují závěsné květináče pro maximální využití pěstebního prostoru. Pokud se rozhodnete dát přednost kultivaci rostlin v záhonech uvnitř skleníku, nezapomeňte si pořídit kvalitní půdní substrát a pravidelně jej obměňujte, případně revitalizujte. Revitalizace substrátu je tématem článku: Jak a proč revitalizovat substrát? Pravidelná revitalizace a výměna vyžilého substrátu ve skleníkových záhonech je součástí důležité prevence před vznikem plísní a napadení rostlin škůdci. Pokud je vaší prioritou sklízet chutné plodiny v bio kvalitě, doporučujeme například BioNova Bio Soilmix.

skleniksoilmix

Výhody a úskalí skleníkového efektu

Tento proces, který známe už ze školy, umožňuje rostlinám rychleji vyrůst a vytvořit plody, které také rychleji dozrávají. Plodová zelenina je proto ve sklenících většinou téma číslo jedna. Sklem proniká dovnitř skleníku krátkovlnné záření vytvářející teplo, které uvnitř velmi dobře drží. Toho pěstitelé a zahradníci využívají každoročně už brzy na jaře za účelem předpěstování sazenic. Skleníkový efekt je sice ve většině situací přínosný, ale říká se, že všeho moc škodí. A to platí i pro příliš mnoho slunce, jehož paprsky sklo zesiluje. Během horkých letních měsíců je třeba dát pozor na to, aby se uvnitř skleníku nevytvořily extrémní teploty. Na našem e-shopu máte na výběr z celé řady zařízení pro měření teploty a vlhkosti.

Vytápění skleníku

Ochraňte své rostliny ve skleníku před náhlými poklesy teploty nebo při nízkých nočních teplotách a zajistěte jim stabilní prostředí pomocí speciálního topení.

Doporučujeme spolehlivá trubková topná tělesa LightHouse ECOHEAT, vyrobené přímo pro účely pěstování ve skleníku ve čtyřech variantách. Stačí zvolit požadovaný výkon to (45 W, 80 W, 135 W nebo 240 W) s ohledem na velikost skleníku.

Praktická topná tělesa snadno připevníte na stěnu skleníku, ale bez problému je můžete umístit také přímo k rostlinám, neboť jsou odolné vůči postřikovačům i potřísnění vodou. Obě možnosti vidíte na obrázku.

ECOHEATKOMPLET

Topení do skleníku se vám určitě bude hodit také pro účely bezpečného přezimování přenosných rostlin.

Vytápění skleníku je během studenějších měsíců jistě vhodnou podporou vývoje rostlin, ale nezapomínejte na to, že abyste pěstovali rostliny ve skleníku v zimě, musíte si kromě vytápění skleníku obstarat ještě dostatečně silné umělé osvětlení. A vytápění velkého prostoru s umělým osvětlením už je finančně poměrně nákladnou záležitostí. Celoroční pěstování libovolných druhů rostlin pod umělým osvětlením navíc umožňují pěstební stany různých velikostí, díky kterým můžete sklízet v pohodlí domova od jara do zimy.

SKLENIKCOVER

Čistá skla a ptáci

Když budete skla trvale udržovat dokonale čistá, maximalizujete účinnost slunečních paprsků, které přes sklo odpadají na fotosyntetizující rostliny. Jinými slovy, byla by určitě škoda, aby vaši snahu brzdila vrstva prachu či dalších nečistot z okolního prostředí. Například typicky saláty, které v důsledku vrstvy prachu na skleníku neabsorbují světelné paprsky v dostatečné intenzitě, mají tendenci hromadit v sobě dusičnany.

Všeho ovšem moc škodí, a proto jde-li o úskalí spojená s pěstováním rostlin ve skleníku, je zapotřebí obezřetnosti zejména v létě. Už jsme se zmínili o skleníkovém efektu. Kumulující se teplo uvnitř skleníku by mohlo rostliny poškodit, a tak se vyplatí využít osvědčených postupů, jako je například opatření povrchu skleníku ochranným vápenným nátěrem, který lze po sezóně poměrně snadno odstranit vodou s octem. Tyto nátěry bývají levnou záležitostí a nemusíte se obávat toho, že byste si skla jakkoliv poničili.

Pokud jde o průzračná skla, v neposlední řadě je dobré nepodceňovat rychlost a nepřeceňovat vnímání ptáků, prolétajících pozemkem, na kterém váš skleník stojí. Trocha průsvitné barvy nebo UV samolepky na sklech uchrání životy opeřenců a zároveň předejde škodám.

Pokud máte k pěstování ve skleníku jakékoliv dotazy, rádi vám poradíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. To platí samozřejmě i pro výběr vhodných produktů, které vám ve skleníku podstatně usnadní práci a zvýší výnosy. Jsme tady pro Vás!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: