Jak vybrat květináč?

Vyplatí se praktické high-tech květináče nebo vám postačí „obyč“ plastové či keramické? Je to individuální. Každopádně si dnes obě strany mince porovnáme.

flowers-4378930_1920

Rozhodně nechceme tvrdit, že s příchodem moderních kousků a inovací v sortimentu květináčů, už nemá smysl pořizovat si za žádnou cenu starou dobrou klasiku, jako je plastový květník, kterých je k dispozici navíc nepřeberné množství variant pro nejrůznější druhy rostlin a pořídíte je opravdu za pár korun. 

Na druhou stranu, proč si nepřiplatit o pár korun více, ale výrazně si tím zahradničení usnadnit a zároveň značně podpořit rostliny ve vývoji, že? Tady začínají benefity moderních kousků. Pojďme si více přiblížit čím moderní květináče vynikají! 

To, že je květináč plastový, ještě neznamená, že nemůže být účinně „vytuněný“, aby měly vaše rostlinky kořenový systém silný jako bájný HERCULES. Specificky děrované květináče disponují drenážními otvory, umístěnými po celém obvodu a také nerovným dnem s výběžky po vnitřní straně. Tato kombinace zaručuje jak odvod přebytkové vody, tak i přirozenou expanzi kořenového valu, a to tak, aby kořínky neprorůstaly ven z květináče. Jak už asi správně tušíte, květináče HERCULES vám dávají možnost zapomenout jednou provždy na degradaci nádob! Ostatně pěstitelé, kteří jsou zvyklí s degradací obyčejných květníků počítat, jich stejně kupují rovnou větší množství. Výsledky pěstování při použití květináče Hercules dobře ilustruje fotografie níže.

hercules v akci

Dalším zástupce elitních plastových květináčů jsou produkty Air Pot. Jejich konstrukce, to je výsledek 15letého vývoje, a proto v naší nabídce naleznete už šestou generaci nápadných květináčů, které jsou stvořené pro dokonalé provzdušnění substrátu, odtok vody a vstřebávání živin. Květináče AirPot těží z konstrukce na principu kontejneru, která kořenům znemožňuje, aby rostly nežádoucím způsobem, tedy do spirály. 

Dále tady máme samostatnou kategorii, která je v poslední době trendy, a sice textilní květináče. I na této kategorii se podepsal pokrok ve vývoji zahradnických potřeb. Dnes může poskládat klidně desítky květináčů na sebe, složené je dát do tašky a tradá, třeba na chatu. Textilní květináč je díky recyklovatelným materiálům, ze kterých je vyroben, ekologickou alternativou, přičemž využití nachází jak v domácnosti, tak při pěstování venku na zahradě. Mezi growery začínají být květníky vyrobené z odolné tkaniny stále oblíbenější také kvůli možnosti, kterou vám konvenční květináče rozhodně nedávají, ať už degradují nebo nikoliv. Textilní květináče totiž v pohodě vyperete v pračce a můžete je použít znovu jako nové! 

Když už jsme u technologicky vyspělých květináčů, nesmíme zapomenout na sofistikované samozavlažovací květináče. Ty ocení každý, komu dělá problém pravidelná zálivka nebo je zkrátka často pryč.  

Teď, když už víte, jaké máte možnosti, pojďme si shrnout odpověď na otázku, jaký květináč pro vás bude ten pravý. 

Pěstební nádoba by měla mít správnou velikost. Pokud tedy plánujete věnovat se v jednom květináči například samonakvétací rostlině, která bude vzrostlá nebo naopak nižší, ale půjde hodně do šířky, pamatujte, že nikdy neuděláte chybu s větším objemem než s menším. Počítejte s rezervou, vyplatí se to. 

Pak tady máme odvěké dilema: hranatý květináč, anebo kulatý? Hranaté květináče svým tvarem lépe vykrývají prostor a jsou ideální pro kultivaci většího počtu menších rostlin na jednom místě. Pěstební nádoby s kulatým dnem můžeme jednoznačně doporučit pro velké rostliny a za tímto účelem si je také většina našich zákazníků pořizuje. Ale jak vidno z obrázku, kulatý tvar vyhovuje nejen větším rostlinám...

cat-1546076_1920

Volba květináčů není tak jednoduchou záležitostí, jak by se na první dobrou mohlo zdát, a zvláště, pokud s pěstováním začínáte, neváhejte se s námi při jejich nákupu poradit, ať máte jistotu, že jste vybrali to nejlepší pro vaše plány, ať už v growboxu, na balkóně nebo na zahradě. Napište nám na info@higarden.cz.

- HERCULES 
- Air Pot
- Textilní květináče