Jak vylepšit půdní vlastnosti?

Nakolik úrodná bude vaše půda, závisí v první řadě na tom, zda se věnujete kultivaci rostlin v indoor nebo outdoor prostředí. pěstebním stanu je klíčový výběr pěstebního média, ať už inertního nebo některé z rašelinových směsí. V záhonu na zahradě vás zase budou zajímat, jak přirozené vlastnosti půdy, která se na ní nachází, výrazně vylepšit pro vyšší výnosy a přímo nekontrolovatelnou radost z každé sklizně. A právě od toho je tady dnešní článek!

garden-1176406_1920

V prvním případě máte k dispozici hned celou řadu substrátů, které jsou mírně nebo i více předhnojenéprovzdušněné a vůbec všelijak vyladěné na základě letitých zkušeností výrobců i growerů z celého světa tak, aby vašim rostlinám v growboxu poskytly co nejlepší možné podmínky k vývoji. Nejlepší poměr ceny a výkonu nabízí jak z našeho pohledu, tak podle hodnocení většiny pěstitelů nejprodávanější půdní mix od holandské značky BioNova. 

V tom druhém případě, pěstujete-li rostliny venku, se vám jistě budou hodit následující tipy, jak úrodnost půdy zvýšit. Tady jsou! 

Hned ze startu nesmíme zapomenout na lokalitu, která kvalitu venkovní půdy do značné míry samozřejmě předurčuje. Avšak i pokud se půda na všem pozemku nejeví jako zrovna dvakrát úrodná, nezoufejte. Není to nic, co by se nedalo doladit opět pomocí kvalitní zeminy, skládající se většinou hned z několika druhů prvotřídní rašeliny.

TIP: Vyzkoušejte unikátní zlepšovač půdy VitaSol

Co je potřeba si ohlídat, aby byla půda úrodnější? 

  • Množství živin - k tomu nám slouží hnojiva. Pokud pěstujete venku, vsaďte na ta organická. Budete šetrní k planetě a vychutnáte si přírodní bylinky, ovoce i zeleninu. 
  • Obsah humusu a organické hmoty – důležitý ukazatel pro zadržování vody v půdě a její dostatečné okysličení pro zdravý vývoj kořenového systému rostlin. Dostatečný obsah těchto půdních složek (humus by měl tvořit alespoň 2-4 % z celkové půdní hmoty) si zajistíte vhodnými prostředky nebo třeba dodáním kvalitního kompostu.

hand-865294_1920

Když budete trpěliví a věnujete půdě nějaký čas ještě před tím, než do ní zasadíte první rostliny, odmění se vám za tento „čas na přípravu“ vyšší úrodností. Z dlouhodobého hlediska si zajistíte zdravou a úrodnou půdu, vyvarujete-li se použití chemických preparátů a vsadíte naopak na ryze přírodní výživu i ochranu rostlin. Jakmile zaprší, nečekejte až uschne a hlínu pořádně nakypřete. Z podmáčených míst odveďte vodu pryč. Můžete také změřit pH vaší půdy. Pokud zjistíte, že je příliš kyselá, doporučujeme řešení pravidelným vápněním. Poslední radou pro úrodnější půdu je střídání druhů rostlin, které na zahradě nebo na políčku pěstujete. 

Doufáme, že se vám budou naše tipy pro úrodnější půdu hodit a pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Pište na známou adresu info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

- Hnojiva pro zeminu
- Půdní mixy s živinami
- Perlit pro provzdušnění půdy

- Zlepšovač půdy VitaSol