Jak na proplach?

Proplach neboli flushing se provádí na konci každého pěstebního cyklu s cílem sklízet vysoce kvalitní rostliny zbavené zbytků hnojiv a dalších nežádoucích látek. 

proplach

Existuje značné množství metod proplachování rostlin, proto se v dnešním článku zaměříme na absolutní základy, které by měl rozhodně znát každý grower, kterému záleží na výsledné kvalitě jeho úrody.

  • Přítomnost solí či jiných zbytkových látek v substrátu může negativně ovlivnit vývoj i chuť rostlin a plodin.
  • Kromě zmíněné „očisty“ rostlin či plodin, důležité zejména pro budoucí konzumaci a zpracování, má proplachování ještě jeden zásadní význam, a sice povzbuzení rostlin k maximálnímu využití hnojiv.
  • Tím, že poslední týden pěstebního cyklu vynecháme veškerou výživu a rostliny proplachujeme pouze vodou, nejlépe z reverzní osmózy (viz níže odkaz na samostatný článek), dochází ke zpracování živin a dosud neasimilovaných solí v rostlinném těle. Jednoduše řečeno, rostlina začne „sahat do svých rezerv.“ Popsaný proces lze přirovnat i k lidskému tělu, kdy je do tukové tkáně ukládána energie, kterou tělo nestačí zpracovat. Jakmile omezíme příjem potravy, dochází k využití energetických zásob z tukových tkání.
  • Pro proplach používejte vlažnou vodu s teplotou okolo 24 °C. A jak jsme již zmínili výše, nejlepší je využít možnosti, které pěstitelům nabízejí reverzní osmotické jednotky.
  • Voda určená pro flushing by měla mít upravené pH v intervalu 5,8 – 6. Právě tyto dvě hraniční hodnoty charakterizují rozmezí pH, při kterém dochází k potřebnému rozpuštění veškerých živin. Pokud je pH vyšší či nižší, živiny se srazí mimo roztok. 
  • Základní pravidlo proplachu je jednoduché. Čím více rostliny proplachujeme, tím více živin je vyplaveno z jejich kořenového systému.
  • Nasycenost roztoku živinami v průběhu proplachu postupně klesá a tento proces lze kdykoliv zastavit. Příkladem je ponechání pouze „špetky“ dusíku, která již nestačí k vegetativnímu růstu, ale je ideální a zároveň nezbytná pro další vývoj kvetoucí rostliny. Nasycenost roztoku živinami pravidelně kontrolujte pomocí měření půdy i vody.
  • Načasování hraje při flushingu velice důležitou roli. Je důležité odhadnout úbytek živin přiměřeně vůči aktuální fázi dozrávání květů. Jakmile byste rostlině omezili přísun živin příliš brzy, mělo by to negativní vliv na finální výnos.

Co je potřeba k proplachu:

CANNA FLUSH 

Známý výrobce hnojiv a substrátů vytvořil speciální doplněk zaměřený přímo na proplach, díky kterému za pár korun značně zvýšíte hodnotu a zlepšíte chuť sklizené úrody. Rostliny a jejich plody snáze zbavíte nežádoucích solí, přičemž přátelské bakterie či plísně zůstávají nedotčené. Doporučujeme!

canna flush

3 základní metody proplachu:

  • Pasivní flushing: Živiny z půdy odstraní přirozeně sama příroda, čímž pomůže rostlině dozrát.
  • Aktivní flushing: Rostlině pomáhá dozrát odstraněním živin (primárně dusíku) z půdy pěstitel.
  • Flushing s využitím proplachovacích činidel: Tato činidla obsahují různé makroživiny či mikroživiny, hormony, enzymy, cukry atd. Na náhlou změnu složení zálivky rostliny pohotově zareagují pro pěstitele žádoucím způsobem a to tak, že začnou náhle soustředit veškerou svou energii do dozrávání květů místo toho, aby tvořily další nové květy.

 

grotek

Ať už chcete nechat dozrát rostliny v květináčích v indoor nebo outdoor prostředí, můžete přibližně týden před plánovanou sklizní použít k proplachu i splachovací přípravek Final Flush od značky Grotek, který je vyráběn hned v několika variantách umožňujících ovlivnit dle libosti a vlastních preferencí pěstitele konečnou chuť a vůni sklizených plodů.

Pokud máte jakékoliv dotazy na téma proplachu, neváhejte se na nás obrátit na známé adrese info@higarden.cz.

Doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál?