Konec letnění. Přestěhujte pokojové rostliny zpátky domů

Léto končí a s ním i doba, kdy mohly některé z oblíbených druhů pokojovek takzvaně letnit. Venku bezpečně nabíraly životodárnou energii prostřednictvím čerstvého vzduchu, přirozených slunečních paprsků i vlahých letních dešťů. V průběhu září už to ale chce přemístit pokojovky nazpět do bytu. Jak to udělat, aby návrat do interiéru přečkaly v co nejlepší kondici?

a_a_a_a_a_P_COVERSOKRAJEM

Mezi známé pokojovky, kterým výše zmíněné letnění vyloženě vyhovuje, patří typicky kaktusy a sukulenty. Dále pak také fíkusy, ibišky, voděnky či například juky. Pokud jste je přes léto nechali venku, načerpaly spoustu nové síly, která jim umožní přinášet vám o to více radosti i během dlouhých zimních měsíců. Pokud by se vám však nepovedlo citlivě je přesunout před začátkem topné sezóny domů, může nastat neveselý scénář, při kterém začnou listy rostlin ztrácet barvu, případně opadávat. A jak známo, oslabené rostliny se navíc stávají mnohem náchylnější vůči napadení všelijakými škůdci (viz samostatný článek: Jak se vypořádat se škůdci?).

Návrat do interiéru však pro rostlinu není jednoduchou záležitostí. Naopak. Někdy je to pro ni pořádný šok. Jiná teplota, intenzita světla nebo vlhkost vzduchu – to všechno jsou faktory, respektive výrazné změny, na které se často zapomíná, a to i navzdory skutečnosti, že některé druhy pokojovek jsou na uvedené změny značně citlivé. A právě proto bychom měli toto „stěhování“ pokojovým rostlinám patřičně usnadnit. Nejlepší je, jít na to postupně (viz níže).

a_a_a_a_a_P_obr2sokrajem

  • V první řadě je třeba všechny pokojové rostliny, které byly přes léto venku, důkladně zkontrolovat a odhalit případné škůdce. Pokud se stane, že je některá z vašich rostlin napadená, poznáte to nejčastěji pohledem na spodní stranu jejích listů, kde se škůdci, napadající pokojovky, drží nejčastěji.

Náš TIP: AgroBio INPORO je přírodní přípravek, který zelené pokojové rostliny chrání v době výskytu škůdců nebo houbových chorob.

  • Spolehlivý signál k tomu, že je potřeba pokojové rostliny schovat do tepla domova, vám dají noční teploty. Jakmile klesnou pod hranici 10 °C, je nejvyšší čas pokojové rostliny uklidit do bezpečí, a pokud patří mezi tropické druhy, schovejte je pro jistotu ještě dříve!
  • Nebuďte přitom ale příliš hrr! Osvědčeným postupem je změna venkovního stanoviště, které přestěhování pokojovek do bytu předchází. Rostliny tedy nejprve pouze přesuňte ze slunného místa tam, kde panuje stín.
  • Vyčkejte několik dní, a poté už pokojové rostliny můžete bezpečně přestěhovat do chladnější místnosti. Vyvarujte se časté chyby, spočívající v tom, že byste je přesunuli rovnou na parapet nebo krátkou vzdálenost od topení.
  • Nyní je potřeba nastavit pro pokojovky ten správný režim. To uděláte zejména tak, že omezíte zálivku pouze na nezbytné minimum. Přes zimu se totiž pokojovým rostlinám dostává mnohem méně světla a rostliny přechází do období vegetativního klidu. Proto také potřebují méně vody i hnojiva. Jakmile zpozorujete žloutnoucí listy nebo hůře uhnívající kořínky, pravděpodobně to se zálivkou zbytečně přeháníte.

a_a_a_a_a_P_obr3sokrajem

Někdy je skutečně pozoruhodné, jak moc pokojovým rostlinám letnění na čerstvém vzduchu prospívá a doslova se vám vybarvují před očima. Kromě toho, že se stávají otužilejšími a celkově odolnějšími, vyznačují se také mnohem pevnějšími listy, případně i většími a krásnějšími květy. A jak tak rostou do krásy, nemusí jim původní květináč stačit. V takových případech přečkají zimu lépe, když s jejich přesazením do většího květináče nebudete čekat až na jaro coby klasické období pro přesazování rostlin. Inspiraci pro výběr nového květináče vám poskytnou následující samostatné články:

Náš TIP: Pokud hledáte hnojivo pro palmy, dracény nebo další druhy zelených pokojových rostlin, vyzkoušejte minerální hnojivo FANTAZIE od tradiční české značky AgroBio. Díky obsahu huminových, stimulačních či antistresových látek těmto druhům pokojovek velmi prospívá.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: