Jak pěstovat orchideje?

Orchidej (Orchidaceae) je bezpochyby okrasnou rostlinou, která patří mezi domácími pěstiteli mezi ty nejoblíbenější. Proto jsme se v dnešním článku více zaměřili na to, jak o kvetoucí krasavice pečovat.

orchid1

Péče o orchideje, pokojové rostliny s tradicí sahající až do 18. století, se točí nejvíce kolem výběru a použití vhodného pěstebního média neboli substrátu.

  • Nepoužívejte vyžilé substráty, které již mají něco za sebou nebo již delší dobu leží na místě a existuje riziko, že dovnitř pronikli škůdci, případně nějaká ta bakterie.
  • Používejte kvalitní substráty s přírodním složením a v ideálním případě substráty určené přímo pro orchideje. Za tímto účelem se nejčastěji vyrábějí směsi drcené kůry a kokosových vláken.
  • Substrát, který bude vašim orchidejím vyhovovat, musí být především dobře provzdušněný a lehký. Účinné provzdušnění zajistí například příměs perlitu.
  • Zároveň nejsou pro orchideje vhodné příliš předhnojené substráty. Pokud je pěstební médium 100% přírodní, tak nevadí, když je takový substrát mírně nasycen živinami. Přítomnost jakýchkoliv chemických složek v substrátu jsou pro pěstování orchidejí zcela nežádoucí.
  • Další klíčovou vlastností substrátu při pěstování orchidejí je jeho schopnost absorbovat vodu, aby mohl kořenový systém rostlin z čeledi vstavačovitých rovnoměrně vstřebávat živiny v rámci celého květináče, což se projeví na výsledném vzhledu nadzemních částí rostlin, kterými se ve finále kocháme a ke kterým si také přivoníme nad úrovní substrátu.
  • Ideální substrát zajistí orchidejím v kořenové zóně optimální poměr vlhkosti a vzduchu.

orchid2

Nyní je zapotřebí zmínit, jaké podmínky orchidejím nejvíce svědčí.

  • Už víme, že orchideje vítají vzdušnou vlhkost. To znamená alespoň 50 %, ale klidně až 80 %. Taková vlhkost vzduchu však v domácnosti samozřejmě není. Zde přicházejí na pomoc rozprašovače nebo můžete květináč s orchidejí postavit na misku s kamínky, kam budete těsně pod vrcholy kamínků pravidelně dolévat vodu. Aby to byla vlhkost vzdušná, nezapomínejte orchidejím pravidelně v místnosti vyměnit vzduch a pořádně vyvětrat, což je zároveň prevence výskytu plísní. 
  • Dále obecně patří mezi teplomilné rostliny, takže ideální denní teploty se pohybují mezi 22–27 °C a noční teploty by měly oscilovat kolem 18° C. V létě se pokuste orchideje zbytečně nevystavovat horkému polednímu sluníčku, neboť přímé sluneční paprsky pro ně představují značný stres.
  • Jinak ale světlo uvítají. Pokud je pěstujete jako pokojovky, do krásy vám porostou u oken na východní nebo západní straně. Jakmile přijde paní zima, přesuňte je na jižní stranu.

orchid3

Celkově můžeme říci, že orchideje jsou z hlediska zalévání maličko náročnější. Tady je pár osvědčených rad.

  • Orchideje mají rády také sucho, proto je opravdu důležité substrát nepřelívat. Zatímco v suchém substrátu vydrží poměrně dlouhou dobu, vyloženě přemokřený substrát pro ně může znamenat i uhynutí.
  • S hnojením orchidejí buďte maximálně opatrní. Bohatě postačí dodávat živiny jednou měsíčně, a to pouze při aktivním růstu.
  • V zimě nebo například po přesazování, ale také během aktivního kvetení nechejte orchideje odpočívat a zbytečně je nehnojte.

Orchideje jsou zkrátka fascinující, ale žádají si určitou péči. Phalaenopsis je zřejmě nejčastěji pěstovaným druhem v domácnostech, kterému svědčí ranní sluneční paprsky. Existuje ale mnoho dalších zajímavých a poměrně snadno dostupných druhů (Paphiopedilum, Cattleya, teplomilné hybridy Dendrobium phalaenopsis a chladnomilné hybridy Dendrobium nobile, Oncidium ad.) které stojí za to prozkoumat a díky radám z tohoto článku, by jejich pěstování mělo být zase o něco snazší. Každopádně se nás neváhejte na cokoliv zeptat, a to na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?