Léčivky pro venkovní i domácí pěstování

Patříte mezi vášnivé bylinkáře, tak si z rozličných druhů léčivých rostlin rádi vyrábíte poctivé domácí tinktury či čaje? Léčivé byliny všeho druhu bývají nedílnou součástí prakticky každé zahrady včetně těch indoorových. Za jejich stálou oblibou, sahající až hluboko do historie, stojí kromě příjemné vůně hlavně blahodárné účinky na psychickou nebo fyzickou pohodu. V tomto článku se kromě tradičních druhů zaměříme také na méně známé druhy léčivek. Vypěstovat si je navíc můžete nejen na zahradě, ale i doma.

a_a_a_a_a_L_KOZLIKCOVERSOKRAJEM

Když se řekne léčivka, mnoho z nás si na první dobrou představí například heřmánek pravý. Jak by také ne, když je tato rostlina známá také jako heřmánek lékařský, a tak nás k tomu její pro mnohé i známější druhové jméno přímo vybízí. Většinou se však jedná o heřmánek rostoucí ve volné přírodě, jako vidíme na obrázku. Sadbu heřmánku si ale můžete koupit ve specializovaných obchodech. Nejen čerstvý a extra kvalitní heřmánek můžete mít vždy po ruce také v případě, že si jej ze semen předpěstujete ve skleníku (viz samostatný článek: Jak pěstovat ve skleníku?). V chladných měsících nezapomeňte na topení do skleníku. Pokud máte doma kompletní growbox, pak není co řešit a veškeré léčivky, o kterých teď bude řeč, můžete sklízet celoročně, aniž byste museli vystrčit paty z domu.

a_a_a_a_a_L_Hermanekvolnysokrajem

Některé druhy rostlin, které vám níže doporučíme, jsou často pěstované spíše čistě pro svou krásu coby okrasné trvalky. Mnohdy se však zároveň jedná o byliny s příznivým vlivem na lidské zdraví. Mezi další tradiční léčivky, které si zamilujete, patří:

  • kozlík lékařský (Valeriana officinalis): léčivá bylina z úvodní fotografie, jejíž české druhové jméno jasně signalizuje blahodárné a zejména sedativní účinky na lidský organismus, ozdobí každou zahradu hustým květenstvím, plným drobných bílých nebo narůžovělých květů. Kozlík možná znáte také pod lidovým označením baldrián. V přírodní medicíně se využívá už od středověku. Léčivá rostlina, která se ve velké koncentraci stává jedem, slouží lidem v malém množství již odnepaměti mimo jiné proti nespavosti, nervozitě, úzkosti, depresím nebo třeba žaludečním křečím. Zajímavostí je, že se jedná o jednu z prvních homeopaticky upravovaných bylin. Kromě výše uvedených sedativních efektů je kozlík silným přírodním antioxidantem, účinně bojujícím proti působení volných radikálů. K léčebným účelům se používají pouze kořeny kozlíku s oddenky. Nadzemní části kozlíku se nevyužívají.
  • řepík lékařský (Agrimonia eupatoria): květy řepíku mají žlutou barvu a charakteristickou vůni, připomínající meruňky. Z hlediska pěstování se jedná o nenáročnou bylinu, pro kterou je stěžejní především dostatek světla. Z medicinálního hlediska je pak řepík dobře známý pro své protizánětlivé účinky. Oblíbená bylina, dorůstající obvykle do výšky necelého metru, se zpracovává také za účelem léčby jaterních poruch. Zajímavostí je, že kvetoucí nať řepíku lékařského využívali už Egypťané ve starověku.

a_a_a_a_a_L_REPIKSOKRAJEM

  • sléz maurský (Malva mauritiana): výrazné, růžovofialové květy, dosahující velikosti až 5 cm, jsou ozdobou každé zahrady nebo balkonu. Kromě toho se sléz, dorůstající do výšky až jednoho a půl metru, využívá při zánětech horních cest dýchacích. Je to dáno vysokým obsahem slizových látek. Pěstování slézu je mimořádně snadné. Odvar ze slézu maurského se v lidovém léčitelství používá také k řešení kožních potíží včetně hojení zanícených ran. Pestrobarevné květy jsou v neposlední řadě jedlou ozdobou, vhodnou pro celou řadu pokrmů a nádherně obarví libovolnou čajovou směs.

Zajímavé léčivky, na které se zapomíná

Dále jsou tady rozličné druhy užitečných bylinek, na které nedaly dopustit naše prababičky, ale postupem času upadly v zapomnění. Do této kategorie patří například:

  • oman pravý (Inula helenium): na této rostlině, tvořící nepřehlédnutelné, sírově žluté květy (viz obrázek), jsou ze všeho nejcennější její kořeny, které se sbírají jak na jaře, tak na podzim a mají potenciál řešit problémy týkající se látkové přeměny od nechutenství až po špatné trávení. Slouží také k uvolnění spazmů v dýchacím traktu. V lidovém léčitelství se oman pravý používá ve formě čaje, tinktury či sirupu. Například při zánětu průdušek.

a_a_a_a_a_L_OMANSOKRAJEM

  • proskurník lékařský (Althaea officinalis): na další léčivce, která se často pěstuje pouze na okrasu, ale přitom se také již od starověku pro lékařské účely sbíraly všechny její části (kořen, listy, květ), zaujmou z estetického hlediska její jemné, růžové květy. Jedná se o další léčivku, obsahující slizové látky, které usnadňují vykašlávání a zmírňují podrážděnou sliznici dýchacího ústrojí. Proskurník se však v přírodní medicíně využívá například také při zánětech močových cest nebo průjmech. Největší účinky jsou v případě proskurníku přisuzovány jeho macerovaným kořenům.

Správné skladování zajistí uchování cenných látek i původní vůni

Ať už budou výše uvedené druhy léčivých bylin zdobit vaši venkovní zahradu, balkon či terasu, anebo vás některá bylinka zaujme natolik, že se rozhodnete vyčlenit jí místo ve svém pěstebním stanu a zajistit si tak její celoroční přísun, určitě nepodceňujte správné skladování čerstvých či sušených bylinek. V tomto ohledu vám pomůže samostatný článek: Jak správně skladovat sklizeň?

Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: