Jak pěstovat chilli papričky?

Přečtěte si vše, co potřebujete vědět o pěstování populárních pálivých papriček. Pokud milujete chilli, stačí vám kompletní growbox s příslušenstvím a máte o pikantní úrodu vystaráno rovnou několikrát do roka. Doplníme ale i tipy pro pěstování chilli na zahradě nebo ve skleníku. Ať už je vám bližší pěstování pálivých papriček indoor nebo outdoor, do obchodu už pro ně nikdy nemusíte, a ještě si můžete vybrat konkrétní odrůdy, na kterých si pochutnáte.

a_a_a_chilli_COVERSOKRAJEM

Odrůda či pálivost jsou vlastnosti, které hrají důležitou roli ještě před tím, než se do pěstování chilli papriček pustíte. Jednotlivé odrůdy chilli vyžadují své specifické podmínky k pěstování. Tyto odlišnosti by vás však na začátku zbytečně brzdily, a proto vše maximálně zjednodušíme tak, abyste se do pěstování chilli papriček mohli pustit s vidinou pálivé a šťavnaté sklizně. Stačí se vyvarovat několika základních chyb a nedostatků, na které se zaměříme.

Předpěstování chilli papriček

  • Kvalita semen a doba klíčivosti

Vitální semínka jsou základ. A základním předpokladem je, aby nebyla skladována déle než 3 roky. Pro zajištění klíčivosti by zároveň měla být skladována v suchu, temnu a chladu. Kromě odrůdy capsicum pubescens, jejíž semena jsou od přírody zbarvená do černa, nedávejte klíčit semínka, na nichž zpozorujete černé skvrnky. Nežádoucí jsou také nápadné mechanické deformace, změkčení, anebo viditelné působení škůdců či plísní. Vyplatí se semena selektovat. Vybírejte jen ta největší s osvědčenou minulostí a jasným genetickým potenciálem.

V otázce předpěstování chilli papriček vás jistě zajímá hlavně to, za jak dlouho od započetí klíčení se můžete těšit na nové přírůstky. U většiny odrůd činí doba klíčivosti maximálně tři týdny. Odrůdy jako Habanero nebo třeba Tupin si však žádají dvojnásobek času, tedy až šest týdnů.

  • Správné načasování

Zásadní je stanovení doby výsevu, pokud chilli papričky pěstujete jinde než v growboxu. V pěstebním stanu načasování řešit nemusíte, to je obrovská výhoda pěstování chilli papriček indoor. Nevýhodou je spotřeba elektrické energie zdrojem umělého osvětlení. Na sluníčku rostliny chilli potřebují k dozrání plodů v průměru 6-9 měsíců. Z toho plyne, že při pěstování ve venkovním prostředí (outdoor) je potřeba předpěstovat mladé sazeničky chilli během posledních mrazů brzy na jaře, ideálně po posledním mrazu je přesadit ven a před prvními zimními mrazy pak sklízet zralé plody.

a_a_a_chilli_predpest_sokrajem

  • Sadbovací média a klimatické podmínky

Středoevropským pěstitelům samozřejmě nehrají příliš do karet klimatické podmínky při pěstování chilli papriček venku, a právě předpěstování je jedním z faktorů, kterým je možné nepříznivé klima kompenzovat. Dále se nabízí možnost ve fóliovnících nebo sklenících, jehož výhodou je prodloužení vegetačního období rostlin a přiblížit se ideálním klimatickým podmínkám. Vyplatí se samozřejmě také zvolit si k pěstování co nejvíce odolné odrůdy chilli.

Jaké médium zvolit pro úspěšné předpěstování chilli papriček? Asi nejšetrnější způsob naklíčení představuje použití rockwoolu neboli minerální plsti, ze které jsou vyrobeny oblíbené sadbovací kostky Grodan. Ty jsou inertní, takže se perfektně hodí i pro hydroponické pěstování chilli paprik.

a_a_a_chilli_kostky

Pro předpěstování můžete použít také kvalitní substrát, ale nezapomínejte zajistit jeho sterilitu. Při použití substrátu je důležité nesít osivo do větší hloubky než 3 mm pod jeho povrchem. 

Při klíčení a předpěstování je důležité udržovat v pěstebním prostoru optimální teplotu a relativně vysokou vlhkost. Skleníčky, pařníčky nebo propagátory (v kombinaci s růstovým světlem) vám při předpěstování usnadní práci a zvýší pravděpodobnost, že budete o něco později přesazovat vitální sazeničky. Snadnou cestou k úspěšnému klíčení semen a předpěstování sazeniček chilli představuje praktický propagační set SMALL.

a_a_a_chillii_PROPAGSET

Na začátku článku jsme se zmínili o tom, že jednotlivé odrůdy mají své specifické požadavky. Pro zjednodušení můžeme uvést teplotu 29 °C jako univerzální pro chilli papričky. A právě v pařníčku se vám konstantní teplotu podaří udržet mnohem snáze. To platí i pokud se rozhodnete udržovat optimální teplotu, aby vám vzešla konkrétní odrůda. Uveďme si alespoň několik málo příkladů. Vhodná teplota pro naklíčení tropických odrůd rodu chinense je 24-32 °C, a naopak pro naklíčení odrůdy rodu annuun je ideální udržovat teplotu v rozmezí 10-24 °C.

Náš TIP: Shogun Start dodá mladým rostlinám stopové prvky plné síly v období, kdy jsou ještě slabé a nejvíce to potřebují. Skvělá výživa pro sazeničky všech odrůd chilli!

a_a_a_chilli_SHOGUNstart

Přesazování rostlin chilli papriček

Čím více mladým rostlinkám, a neplatí to jen pro chilli papričky, pomůžeme v začátcích vývoje, tím více nám to rostliny v dospělosti oplatí stabilizovaným růstem, vitalitou i výslednou kvalitou výpěstků.

Ve fázi předpěstování to bylo zejména o teplotě a vlhkosti uvnitř pěstebního prostoru. Jakmile na rostlině vyrazí děložní lístky, přidává se k těmto klimatickým faktorům také světlo! Den už by měl být při přesazování rostlin chilli papriček dostatečně dlouhý. Pokud mají mladé rostliny nedostatek světla, můžete jim svítit (viz níže). Světelný deficit poznáte tak, že rostliny paprik vytahují stonek vysoko, čímž se stávají křehkými a nestabilními.

Pokud pěstujete rostliny indoor v growboxu, doporučujeme zejména plnospektrální LED osvětlení značky Lumatek, které jim dokonale simuluje přirozený sluneční svit. Více se dozvíte v samostatném článku, který je srovnání TOP LED světel věnován. V propagátorech nebo pro dosvětlování stinných míst v pěstebním stanu pak využijete 100W full-spectrum doplňkové svítidlo Lumatek BAR 2.9. Jako zdroj světla lze použít také výbojky, a proto téma pěstování pod umělým osvětlením stejně jako rozdíly v technologiích svítidel shrnuje další článek HPS vs. LED.

Do pěstebního substrátu nebo hlíny přesazujte mladé rostlinky i se základem z rockwoolu. Nebudete tak zbytečně rostlinu popotahovat za její kořínky a zvyšíte úspěšnost přesazení. Platí to i v případě, že jste pro klíčení použili rašelinové tablety Jiffy. Zde se tedy ještě krátce vrátíme k výběru sadbovacího média, neboť přestože rockwool i Jiffy umožňují přesazení mladé rostlinky s kořenovým balem, obal rašelinových tablet se časem na rozdíl od rockwoolu rozpadá a nebrání kořenům v dalším rozvoji. Fakt, že rockwool se nerozpadá může zase slabším rostlinám způsobovat potíže při růstu nebo látkové výměně. Využíváte-li hydroponické systémy, dejte přednost rockwoolu. Pokud jste klíčili například na mokrém ubrousku nebo jinou metodou, pamatujte na to, že první kořínky jsou velmi citlivé a vyžadují při přesazování co nejopatrnější manipulaci.

Minimální rozměr květináče pro pěstování jedné rostliny je v případě chilli papriček alespoň 10x10 cm. Doporučujeme vyzkoušet namísto levných plastových květináčů provzdušněné květináče, například HERCULES.

a_a_a_chilli_HERCULES

Pečujeme o dospělé rostliny chilli

V otázce péče o dospělé rostliny se opět zaměříme na klíčové faktory, vedoucí od bezproblémového dozrávání až k intenzivní a svěží chuti pikantních plodů:

  • Světlo: Pálivé papriky řadíme stejně jako ty sladké mezi rostliny světlomilné. Pěstujete-li chilli venku, je proto důležité vybrat místo, kam sluneční paprsky dopadají během dne co nejdéle. Dostatek slunečního záření (v indooru jej rostlinám nahradí full-spectrum osvětlení - viz výše) znamená i dostatek energie pro rostliny paprik, kterou pak vloží do tvorby kořenového systému, květů, a hlavně plodů. Je sice důležité vybrat místo s dostatečnou intenzitou světla, nicméně všeho moc škodí, a tak buďte obezřetní v horkých letních měsících, pěstujete-li chilli papričky na zahradě ve skleníku s čirým sklem, aby nedošlo ke spálení rostlin. Chilli papričky si žádají lehce atypickou fotoperiodu, a sice: 14 hodin světla - 10 hodin tmy.
  • Teplota: Dobrou zprávou je, že v dnešní době už si můžete na trhu bez problému obstarat tzv. aklimatizované odrůdy. Ty jsou sice předem přizpůsobeny našim klimatickým podmínkám, ale to ještě není důvod zcela zapomínat na to, že příroda je zkrátka příroda, a tak v sobě mají i tyto odrůdy dospělých rostlin „zakódovanou“ tendenci navracet se ke svým původním požadavkům z tropických oblastí. Proto špatně snáší mrazíky a nízké teploty je velice vyčerpávají. To může vést například ke zpomalení růstu. Nemá tedy smysl sazenice vysazovat ve dnech s krátkým slunečním svitem, kdy venku ještě panuje poměrně chladné počasí. Opačný extrém představují příliš vysoké teploty nad 35 °C, které jsou typické pro nevětrané skleníky a dospělým rostlinám způsobují značné problémy s látkovou výměnou. Chilli papričky ocení, když jim zajistíte proudění vzduchu v horních částech rostlin. V outdooru se o něj postará vítr. Ve skleníku doporučujeme větrat často a ideálně u stropu. V indooru se vám zase bude hodit cirkulační ventilátor.

a_a_a_chilli_cirkulacni

  • Vlhkost: Vysoká vzdušná vlhkost je vhodná během klíčení a předpěstování například v pařníčku, jak již bylo řečeno. Avšak, přestože to může být u původně tropických rostlin překvapivé, dospělým chilli paprikám již neprospívá. Typický problém proto představují zapařené fóliovníky, které se špatně odvětrávají. Prakticky jakékoliv nedostatečně větrané pěstební prostředí je často důvodem vzniku plísní. S vlhkostí souvisí také zalévání. Dospělé rostliny chilli papriček je potřeba zalévat vlažnou a dostatečně odstátou vodou. Začínající pěstitelé se mnohdy dopouštějí zásadní chyby v létě, kdy je horko, a rostliny zalévané studenou vodou utrpí značný teplotní šok. Další častou chybu, které se určitě vyvarujte, je trvale přemokřená půda. Ideální stav naopak představuje půda, která je průběžně mírně zvlhčována. V období dozrávání plodů doporučujeme zálivku ještě trochu omezit, abyste zabránili vzniku osmotických tlaků v plodech, jehož příčinou bývá praskání dozrávajících paprik. Omezení zálivky v této fázi je zároveň žádoucí i z hlediska navyšování pálivosti výsledného produktu. Zajímá vás, co ovlivňuje míru pálivosti jednotlivých druhů chilli papriček? Je to látka zvaná kapsaicin, jejíž koncentrace ovlivňuje pálivost dané odrůdy a podle pálivosti můžete odhadnout také čas do sklizně, neboť většinou platí, že čím pálivější druh, tím déle dozrává. 

Náš TIP: Nejen u chilli platí, že čím čistší vodou rostliny zaléváme, tím vitálnější a chutnější se dočkáme úrody. Proto doporučujeme přečíst si článek Reverzní osmóza (RO).

  • Půdní vlastnosti: Příprava půdy je důležitá. Dobře prokypřená hlína, anebo provzdušněný substrát je skvělým základem krásné a bohaté úrody. Za tímto účelem se substrát pro chilli papričky obohacuje o perlit. Všestranným přírodním pomocníkem pro zlepšení vlastností půdy je vermikulit.  Pro pěstování paprik je ideální zásaditá půda. V hydroponii se nejčastěji využívají kuličky z expandovaného jílu známé jako keramzit (hydroton).

Náš TIP: Pokud hledáte kvalitní zeminu, která vám umožní vypěstovat si vlastní chilli v bio kvalitě, doporučujeme například BioNova Bio Soilmix.

a_a_a_chilli_SOILMIX

a_a_a_chilli_HNOJIVA

 

  • Ochrana rostlin: Už jsme si vysvětlili, že příliš mokrá půda nebo zapařený pěstební prostor jsou pozvánkou pro plísňová onemocnění rostlin. Dále pak čili papričky venku nenechávejte růst v přítomnosti plevele, který poskytuje útočiště škodlivému hmyzu. Rostliny v průběhu pěstebního cyklu pravidelně kontrolujte a vsázejte především na prevenci. Vynikajícím pomocníkem při ochraně rostlin chilli vám bude například Canna CURE - postřik proti škůdcům. Více se dozvíte v samostatném článku: Jak se vypořádat se škůdci? 

Hydroponický květináč snadné pěstování chilli papriček

Extra šikovného pomocníka jsme si nechali na závěr! Je jím hydroponický květináč, který je velice populární mezi domácími pěstiteli chilli! Tento designový kousek představuje z funkčního hlediska cirkulační systém, který se automaticky spouští každé tři hodiny díky zabudovanému čerpadlu, které proleje celý keramzit a Vy jen měníte zálivku. Nejsou potřeba žádné spínací hodiny, žádné zalévání, květináč funguje automaticky sám po zapojení do zásuvky.

a_a_a_chilli_hk

Pokud s pěstováním chilli papriček zatím žádné zkušenosti nemáte, začátečníkům doporučujeme do startu méně pálivé odrůdy, které patří spíše k těm méně náročným, jako jsou například Tabasco, Habanero Chocolate, Apache, Giallo nebo Serrano Balin.

Neváhejte se nás zeptat na vše, co vás zajímá. Rádi vám poradíme i s výběrem konkrétních produktů a jejich použitím. Jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na Vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: