Jak správně skladovat sklizeň?

A jak nejlépe uchovat čerstvé nebo sušené bylinky či potraviny? Na tyto otázky vám odpoví dnešní článek. Zjistíte, jak hermeticky uzavřít a dokonale zakonzervovat cokoliv přírodního, u čeho potřebujete zachovat původní vlastnosti třeba na celý rok dopředu nebo i déle, ať už jde o účinné látky, nutrienty, vůni či chuť. A prozkoumáme také patentovanou technologii, která za vás ohlídá optimální vlhkost, aby vaše sušené poklady zůstaly prakticky nekonečně dlouho „fresh“.

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. Odpověď na otázku, v čem skladovat bylinky, ovoce, zeleninu, kávu, čaj, mouku, tabák, zkrátka cokoliv si zamanete zní: Tightvac.

Groweři si tyto praktické podtlakové dózy, vhodné také pro využití v každé kuchyni, oblíbili jakožto spolehlivé řešení pro uskladnění čerstvě sklizené úrody a zachování intenzivního aroma i vzácných či zdraví prospěšných látek.

 TightVac

Většina pěstitelů si pořizuje více vzduchotěsných dóz Tightvac najednou, neboť jsou k dostání v rozmanitých variantách. Můžete si vybrat z mnoha objemů na škále od 60 ml až po deset litrů, ale také mezi průhlednou a neprůhlednou variantou. Naši zákazníci nejvíce preferují objem 1300 ml v neprůhledné variantě. Všechny výrobky z řady Tightvac jsou vyrobeny z odolného, a zdravotně nezávadného potravinářského plastu.

Dózy a dózičky se otevírají i zavírají jednoduše stisknutím tlačítka, respektive zatlačením, po kterém se z vnitřního prostoru automaticky odsaje vzduch, načež se vzácný obsah, ať už skrytý nebo viditelný, ocitne ve vakuu. Tightvac uloží, konzervuje a udrží sklizeň v suchu. Žádné plísně ani jiné druhy znehodnocení drahocenné úrody už nehrozí. Další výhodou je snadná manipulace.

Jak ochránit úrodu proti přeschnutí a zvlhnutí?

Právě od toho je tady patentovaná, jednoduše geniální technologie, kterou jsme naťukli hned v úvodu tohoto článku. Má podobu chytrých pytlíčků s indikační kartou Integra Boost a pracuje následovně...

boost-2-way-humidity-control-p851-12235_image

Sáček absorbuje přebytečnou vlhkost rostliny, zreguluje vlhkost uvnitř libovolné uzavřené nádoby na požadovaných 62 % nebo 55 %, a jakmile se jeho kapacity naplní, poznáte to podle modře zbarvené tečky na indikátoru. V té chvíli stačí vyměnit pytlíček za nový, což můžete opakovat prakticky donekonečna, přičemž máte absolutní jistotu, že vám například sušené bylinky nikdy nepřeschnou ani příliš nezvlhnou.

Tyto produkty splňují přísné normy pro nezávadné uchovávání potravin, takže se nemusíte bát vložit produkty Integra Boost, oboustranně pracující s relativní vlhkostí, do jakékoliv uzavřené nádoby, ve které sušené byliny, potraviny či koření uchováváte. Tou může být v ideálním případě právě podtlaková dóza Tightvac. Odolný sáček se navíc jen tak neprotrhne a nepoškodí. Pro všechny případy obsahuje samé netoxické látky a žádné soli.

K dispozici jsou sáčky s různou gramáží, záleží právě na velikosti sklizně a nádoby. Nejvíce vám bude nápomocné, když si uvedeme typické příklady velikosti sklizně vůči velikosti sáčku Integra Boost. Oba údaje uvádíme v gramech:

  • 4 g pytlíčky jsou ideální pro menší sklizeň v rozsahu 12 gramů a méně.
  • 8 g pytlíčky patří mezi nejprodávanější a udrží perfektní vlhkost při velikosti sklizně v rozsahu 12 – 28 gramů.
  • 67 g pytlíčky se postarají o sušené bylinky o váze až 450 gramů.

Jak číst indikační kartu? 

  • Růžová barva značí optimální relativní vlhkost 62 %.
  • Levandulová značí pro optimální relativní vlhkost na požadované hodnotě 55 %.
  • Jakmile do nádoby pronikne čerstvý vzduch, nastává regulace vlhkosti znázorněna měnící se barvou přecházející postupně v modrou, kterou už jsme si vysvětlili...

Degradaci úrody zabraňují i produkty Boveda. Funkčního složení je zde docíleno kombinací citrátu draselného a octanu. Také tyto oboustranné regulátory vlhkosti mají mezi pěstiteli své příznivce a nabízejí v praxi podobné benefity jako Integra Boost. Charakteristickým znakem, kterým se odlišují, je 58 % vlhkosti, namísto 55 % v případě IB. Druhá varianta zůstává na 62 %. Indikační kartu zde nahrazuje gelový obsah, který ztvrdne, jakmile se kapacita sáčku vyčerpá.

Nyní již víte, v čem svoji úrodu chytře skladovat tak, aby vám po mnoho měsíců vydržela ve stejném stavu, v jakém se nacházela, když jste ji uzavřeli do nádoby. A díky oboustranné kontrole vlhkosti můžete dát jednou provždy sbohem obavám z degradace úrody. Na závěr pro vás máme ještě jednu radu. Pamatujte, že čím častěji budete nádoby otvírat, tím dříve se regulační sáčky vyčerpají. Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, neváhejte nám napsat na e-mail info@higarden.cz.

- TightVac - podtlakové dózy různých velikostí
- Integra Boost - sáčky pro optimální vlhkost