Substráty a hnojiva CANNA: 30 let výzkumu pro úspěšné pěstování rostlin indoor i outdoor

Přestože si holandský výrobce, ať už jde o kvalitní substráty, základní hnojiva či jedinečná aditiva, příliš nepotrpí na halasné marketingové kampaně, je dnes dle průzkumu pro profesionální pěstitele ze 14 zemí světa volbou číslo jedna. Produkty CANNA nabízí více než 95 % growshopů. Také my dávno dobře víme, jaké jsou jejich přednosti, ať už ze zkušenosti našich odborníků či zákazníků. A tak si je v tomto článku podrobněji představíme včetně praktických rad pro efektivní použití vybraných produktů v praxi.

CANNA_cover1

Tradice a inovace ve zkratce

Kořeny světoznámé nizozemské značky CANNA sahají až do 80. let minulého století, kdy všechno odstartovala dvojice nadšenců. Sdílení dlouhodobých úspěchů a zkušeností pěstitelů – zakladatelů vedlo k založení výzkumných středisek nejen v Holandsku, ale postupně i v dalších zemích od Španělska, přes Itálii až po Kanadu a USA. V těchto výzkumných střediscích dnes pracují desítky vědců a dalších vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, jejichž úkolem je nejen vyvíjet, neustále inovovat, ale také důkladně testovat odlišné receptury hnojiv stejně jako vliv osvětlení, teploty, vlhkosti, proudění vzduchu i dalších klíčových faktorů ovlivňujících výsledky při pěstování rostlin. Nedílnou součástí jejich pracovní náplně je také každodenní kontrola kvality, zahrnující množství kroků. Výrobce klade důraz předně na skutečné potřeby rostlin, které jsou předmětem nikdy nekončícího výzkumu.

CANNA_sortimentprurez

Canna různě zkušeným pěstitelům nabízí několik produktových řad pro různé metody kultivace rostlin, takže každý grower si přijde na své. Než si je postupně představíme, bude se nám na úvod hodit malé shrnutí toho, co mají všechny výrobky CANNA společné:

  • MODERNÍ VÝZKUM A INOVACE S OHLEDEM NA POTŘEBY ROSTLIN
  • ROZSÁHLÉ ZKUŠEBNÍ POSTUPY
  • OPTIMÁLNÍ VÝROBNÍ PODMÍNKY
  • VYSOKÉ STANDARDY KVALITY

Každá pěstební metoda pěstitelům přináší trochu jiný potenciál. Možná už víte, že například pěstování v kokosu nebo hydroponie přináší jiné výhody i výzvy něž pěstování v zemině. Někteří groweři preferují jednoduchost a pro jiné jsou největší prioritou co nejvyšší výnosy, přestože musí během pěstebního cyklu věnovat rostlinám mnohem více péče a pozornosti. Všechny pěstební metody rozebíráme v samostatných článcích na našem blogu. 

BIOCANNA

100% organická produktová řada, čítající certifikovaná bio hnojiva, aditiva i substráty, byla stvořena pro maximálně snadné pěstování všech druhů rostlin a zemědělských plodin v souladu s přírodou. Použití výrobků Biocanna klade v praxi nejmenší nároky na znalosti a zkušenosti pěstitelů. Vyžaduje také nejméně času a vybavení. Jediné, na co musíte z pozice pěstitele myslet, je rozumné dávkování. Můžeme však říci, že kvalitní organická hnojiva tolerují i určité nepřesnosti, kterých se začínající pěstitel snadno dopustí.

CANNA_adBIO

Výhody:

  • Perfektní řada pro ekologické zemědělství a outdoor pěstování rostlin. Tato organická hnojiva přirozeně zlepšují půdní vlastnosti (kvalitní půdní mikroflóra) a déšť je z půdy vyplavuje jen velmi pomalu, což je zase významné ekonomické plus přímo úměrně k měřítku, ve kterém rostliny venku pěstujete. Pokud se o pěstování rostlin venku zajímáte, můžete si přečíst také samostatný článek: Jak pěstovat outdoor?
  • Také při indoor pěstování rostlin nehrozí s organickou řadou BIOCANNA přehnojení ani naopak výrazné deficity důležitých živin. pH substrátu se samo reguluje a nemusíte si lámat hlavu ani s elektrickou vodivostí roztoku – EC.
  • Výsledkem je přirozená, přírodní, ale intenzivní chuť a vůně vypěstovaných plodin a květů. 

Na co si dát pozor:

  • BioCanna nemá vyložené nevýhody z hlediska zpracování. Jde spíše o fakt, že organická výživa rostlin při pěstování v půdě nebo zemině obecně nenabízí pěstitelům z hlediska konečných výnosů takový potenciál jako kokos a hydroponie, případně aeroponie.
  • Při pěstování rostlin v substrátu si rozhodně hlídejte, aby substrát nebyl přemokřený.
  • Přesné korigování dávkování jednotlivých živin není nutné, a reálně ani možné. (To je ale pro začátečníky spíše výhoda.)

 

Náš TIP: BioCanna Starter Kit je tím nejlepším a nejvýhodnějším způsobem, jak se s holandskou výživou, vyrobenou na čistě přírodní bázi, seznámit v praxi. Zvýhodněná sada obsahuje základní hnojiva i stimulátory pro růst a květ.

CANNA_BIOCANNASTARTERKIT

CANNA TERRA

Tato produktová řada je zaměřená na pěstování rostlin v zemině, respektive rašelinových substrátech jako je Canna Terra Professional - směs černé a granulované rašeliny nejvyšší kvality, perlitu zajišťujícího vzdušnost i pečlivě vybraných organických látek podporující rychlý růst rostlin. Jak již název napovídá, ještě o level výše je pak kvalitou a složením Canna Terra Professional Plus. Součástí této řady je také Canna Terra Seed Mix coby substrát určený speciálně pro výsev semen a zakořenění řízků.

Rozdíl v porovnání s výše uvedenou produktovou řadou BioCanna spočívá v kombinaci půdních mixů s minerálními hnojivy:

Tento rozdíl se odrazí také formou vyšších výnosů a pěstování s řadou Canna Terra za využití minerální výživy rostlin je mimořádně jednoduché, tudíž ideální pro začátečníky. Na úrodu v BIO kvalitě však můžete zapomenout. Zde záleží skutečně na osobních preferencích a plánech, které se samozřejmě mohou časem měnit.

Řada TERRA je velice univerzální a vhodná pro pěstování rostlin v rašelinových substrátech doma i venku. Nezáleží ani na tom, zda používáte květináče, truhlíky, anebo jsou pro vaše kytky domovem třeba čím dál oblíbenější vyvýšené záhony.

Výhody:

  • Vyšší potenciál úrody, než jaký nabízí organické pěstování rostlin.
  • Nedostatky živin se neprojevují tak rychle jako při pěstování v kokosu nebo pomocí hydroponie
  • Substráty neboli půdní mixy jsou předhnojené a mají pečlivě upravené pH. Navíc udrží správný poměr vlhkosti, vzdušnosti i nasycení živinami po několik dní. To vše opět velice usnadní vaše pěstitelské začátky a zdravý vývoj mladých rostlin včetně rychlého rozrůstání jejich kořenů na počátku pěstebního cyklu.
  • Minerální hnojiva TERRA zase poskytují kořenům rostlin živiny v dostupné formě tak, aby je mohly ihned využít pro naplnění genetického potenciálu každé rostliny a hojnou úrodu.

Na co si dát pozor:

  • Použití minerálních hnojiv znamená, že budete muset měřit a podle potřeby také upravovat parametry zálivky. Tím máme na mysli hodnoty pH i EC, neboť pouze průběžné měření pH a EC v substrátu může vést k dokonalým výsledkům. Poslouží vám spolehlivé pH a EC metry. Jeden z našich tipů najdete i na konci tohoto článku. Pokud dáte přednost řadě Terra (či jiným minerálním hnojivům), doporučujeme články:
  • Substrát je potřeba udržovat vlhký tak akorát. Přemokřený substrát je častou začátečnickou chybou, které byste se měli za každou cenu vyvarovat, abyste předešli kořenové hnilobě a dalším zbytečným komplikacím.

Náš TIP: Canna  Terra Starter Kit je opět tím nejvýhodnějším způsobem, jak se na metru čtverečním pěstební plochy přesvědčit o bohaté sklizni díky komplexní výživě rostlin, která je tolik potřebná k jejímu dosažení.

CANNA_TERRASTARTERKIT

CANNA COCO

Zkombinujte organický původ zeminy s vlastnostmi inertního pěstebního média jako je rockwool. Kokosový substrát nabízí pěstitelům potenciál úrody blízký hydroponii a zároveň jednoduchost pěstování. Proto není divu, že pěstování v kokosu je čím dál tím oblíbenější. A produktová řada, vyvinutá značkou Canna speciálně pro pěstování rostlin v kokosových substrátech, je rozhodně perfektní volbou už jen proto, že holandský výrobce je průkopníkem pěstování v kokosu.

CANNA_COCOkokosy

Rozdíly v kokosových substrátech značky Canna:

  • Kromě běžné řady Canna Coco existuje také Canna COGr. V čem je rozdíl? COGr pláty jsou určeny do truhlíků používaných při průmyslovém pěstování.
  • Substrát CANNA COCO Plus se používá mnohem jednodušeji, prodává se již navlhčený a kromě pěstební rohože Canna Coco je k dostání také v 50litrovém pytli, umožňujícím pohodlné pěstování v květnících různých tvarů a velikostí.
  • Canna Coco Natural je přírodní médium na bázi kokosových vláken - velmi lehce pufrovaný organický výrobek, u kterého máte jistotu, že neobsahuje žádné škodlivé viry či zárodky půdních chorob. Díky lehkému pufrování a jen mírnému zvlhčení je výrobek mnohem lehčí. Uvnitř obalu je totiž méně vody. Výrobek váží 11-12 kg a dá se tak snadno převážet. Na místě ho pak stačí ještě trochu navlhčit vodou. Jedná se o spolehlivé kokosové médium, pouze jeho použití není tak jednoduché jako v případě CANNA Coco Professional Plus.
  • Každému pěstiteli vyhovuje něco jiného, ale obě varianty rozhodně stojí za vyzkoušení.

CANNA_COCO komplet

Výhody:

  • Potenciál vysokých výnosů. To platí obzvláště při využití automatické závlahy včetně systémů AutoPot (viz níže). 
  • Pěstování bez námahy. To demonstruje i stejný poměr dávkování obou složek hnojiva pro kokos Canna Coco A+B.

CANNA_COCOA+B

  • Kokosová vlákna jsou ekologickou a obnovitelnou surovinou, která je přátelská k životnímu prostředí a ve formě pěstebního substrátu ji lze použít i opakovaně.
  • Jakmile si zajistíte dostatečné odvodnění pěstebních nádob, kokos je prakticky nemožné přemokřit. To je další velká výhoda tohoto inertního a velice vzdušného pěstebního média, obzvláště v kvalitě, kterou pěstitelům přinášejí kvalitní kokosové substráty jako je Canna Coco Professional Plus. Tento kokosový substrát již nejeden pěstitel označil doslova za „blbuvzdorný“, což je také jeho největší výhoda a důvod, proč se vzhledem k vysokým cenám hnojiv a komplexnosti hydroponických systémů stále víc pěstitelů uchyluje právě k tomuto substrátu.
  • Zaléváte ručně? Kokos perfektně absorbuje vodu s živinami, takže si můžete dovolit zalévat rostliny v delších časových rozestupech.
  • Kokosový substrát se může chovat jako buffer, skladující vodu a živiny pro rostlinu. Pufrování může fungovat několika způsoby. Jsou vodní buffery, pH buffery, živné buffery a kokosový buffer. Více se dozvíte ve videu od výrobce: Kokos a pufrování.

Na co si dát pozor:

  • Koncentrace hnojiv v živném roztoku, udávající hodnoty EC a pH, hraje v průběhu pěstebního cyklu klíčovou roli, neboť kokos se chová stejně jako jiná inertní pěstební média a veškeré živiny do něj dodává pěstitel. Opět tedy platí, že abyste měli veškeré pěstební procesy dokonale pod kontrolou, je nutné průběžně monitorovat a případně podle potřeby také upravovat hodnoty pH a EC (viz výše).

Hydroponická hnojiva a substráty značky Canna

Nyní si přijdou na své příznivci hydroponie, případně také aeroponie. Než vám však představíme, co této skupině, většinou již zkušených growerů, tradiční holandská značka nabízí, bude jistě rozumné, zdůraznit předem rozdíl mezi řadou AQUA a řadou HYDRO.

V hydroponii se využívají buď otevřené systémy typu run2waste (run-to-waste), anebo uzavřené systémy fungující na principu recirkulace vody s živinami, které z podstaty věci označujeme jako recirkulační.

  • Recirkulační systémy jsou dokonale kompatibilní s řadou CANNA AQUA.
    • Výhodu je, že použité živiny není třeba ze systému odvádět a při použití vhodného substrátu mají kořeny k dispozici spoustu vzduchu pro žádoucí explozivní vývoj.
    • Nevýhodou recirkulačních systémů je riziko šíření chorob rostlin právě v důsledku recirkulace.
  • Pro hydroponické systémy typu run-to-waste jsou zase perfektní výrobky CANNA HYDRO.
    • Výhodou je snazší regulace pěstebních procesů, neboť rostliny v těchto systémech dostávají stále čerstvý roztok s přesně nastaveným pH a EC. Run2waste hydroponické systémy v kombinaci s produkty Canna Hydro jsou jednoznačně lepší volbou, pokud máte k dispozici pouze nekvalitní vodu z vodovodu, vyznačující se EC 0,75 a vyšší. Kvalita vody je jistě téma samo o sobě a rozhodně s ní lze pracovat (viz samostatné články níže - doporučujeme).
    • Nevýhoda run-to-waste systémů pak vyplývá ze samotného principu jejich fungování. To znamená vyšší spotřeba vody a živin. 

CANNA AQUA

Hydroponické systémy a aeroponické systémy jsou dnes nástrojem pro naplnění těch největších pěstitelských ambicí. Tato hydroponická hnojiva byla vyvinuta přesně pro ty, kteří míří na maximální výsledky jak v hydroponii, tak aeroponii. Pomáhají pěstitelům čelit největším výzvám a úskalím hydroponie. Produktová řada Canna Aqua zahrnuje kromě základních dvousložkových hnojiv Aqua Vega pro růst a Aqua Flores pro květ také perfektní hydroponické pěstební médium na bází keramzitu (vysušených jílových kuliček) Aqua Clay Pebbles

CANNA_AQUAKOMPLEEET

Nyní je důležité zmínit její zásadní specifikum. Produkty řady AQUA jsou stvořené přímo pro recirkulační hydroponické systémy - NFT systémy nebo například bubblery

CANNA_AQUArecirkulačnísystém

Výhody:

  • Potenciál dechberoucí úrody!
  • Možnost precizního dávkování živin, kterou ocení především zkušenější pěstitelé.
  • Průběžná automatická regulace pH. Na začátku nastavíte hodnotu EC na 0,2 a pH na 5,2. Poté máte jistotu, že se nadále bude pH držet v intervalu 5,2 – 6,2.
  • Složení hnojiv řady AQUA je uzpůsobeno potřebám rostlin pěstovaných v hydroponických systémech, kde zálivka neustále cirkuluje.
  • Prostor pro rychlou nápravu případných nedostatků v průběhu pěstebního cyklu.

Na co si dát pozor:

  • Stejně jako u předchozích produktových řad, je nutné bedlivě sledovat nejen pH a EC zálivky, ale také její teplotu! Více se dozvíte v samostatném článku: Proč a jak udržovat stabilní teplotu živného roztoku?
  • Případné nedostatky se rychle projeví, ale produkty Canna Aqua vám dávají prostor je zavčasu napravit.

CANNA HYDRO

Dokonalá hydroponická hnojiva pro inertní média jako je zejména rockwool. Díky tomu, že rostliny dostávají přesně to, co potřebují, odmění se vám fantastickou úrodou. Žádný učený však z nebe nespadl, a proto nezapomínejme, že hydroponie vedoucí k fantastické úrodě vyžaduje již nějaké zkušenosti. (To však na druhou stranu ještě neznamená, že vás nemůže provázet štěstí začátečníka, že?)

CANNA_HYDRO_rockwool

Tato produktová řada představuje živný preparát pro rostliny pěstované v zavlažovacích systémech, v nichž odtoková voda není vrácena zpět do systému, ale je odvedena ven. Výhody a nevýhody těchto systémů jsme již zmínili výše. K výhodám řady HYDRO patří možnost využití pro tvrdou, nebo naopak měkkou vodu. Substráty používané v těchto systémech jsou většinou inertní. Ideální volbou je opět Aqua Clay Pebbles.

CANNA_HYDROKOMPLEEET

Výhody:

  • Potenciál rostlin využijete na maximum. Zkušení pěstitelé, kteří již nedělají začátečnické chyby dosahují v hydroponii s využitím dvousložkových hnojiv Canna Hydro Vega pro růst a Canna Hydro Flores pro květ vskutku ohromných výnosů!
  • Dokonalá kontrola nad dávkováním živin a pH zálivky.
  • Nehrozí problémy s kolísáním hodnot pH a EC.
  • Řada Hydro znemožňuje v hydroponických systémech typu run2waste rozvoj jakýchkoliv chorob nebo patogenů.
  • Stejně jako v případě řady Aqua umožňuje i Hydro rychle napravit případné nedostatky, což oceňují i méně zkušení pěstitelé, které láká hydroponické pěstování rostlin, a kteří již chtějí mít plnou kontrolu nad celým pěstebním cyklem právě díky metodě run-to-waste. 

Na co si dát pozor:

  • Metoda run-to-waste je nejcitlivější na přesné dávkování živin. S tím vám pomůžou přehledné dávkovací tabulky.
  • V těchto otevřených hydroponických systémech si dávejte pozor především na to, aby měly vaše rostliny vždy dostatek vláhy, ale aby zároveň neodtékalo více vody s hnojivy, než je bezpodmínečně nutné. Dobrá zpráva je, že pokud si dáte záležet, odtok lze držet pod 15 %, čímž se dostáváme k podobné spotřebě živného roztoku jako v některých recirkulačních systémech.

Produkty Canna pro úpravu živného roztoku:

Než přijdou na řadu jedinečná aditiva Canna, nesmíme zapomenout ani na produkty, které mohou být použity spolu s hlavními živinami pro vylepšení a úpravu živného roztoku. 

CALMAG AGENT

  • Podpora vstřebávání živin rostlinou pro silnější a zdravější rostliny i vyšší kvalitu jejich květů či plodů.
  • Vysoce koncentrovaný produkt pro úpravu měkké vody. Měkká voda obsahuje málo rozpuštěných minerálů a vyznačuje se EC menším než 0,4. Pokud je to případ vody, kterou zavlažujete své rostliny, není nic lepšího než aplikovat Canna Calmag Agent, a teprve poté základní hnojiva a případně další doplňky.
  • Plná dávka koncentrátu CalMag Agent je však zapotřebí také v případě, že používáte vodu upravenou reverzní osmózou (RO), která má téměř nulové EC.
  • Řešení deficitu vápníku a hořčíku (viz samostatný článek: Projevy nedostatku důležitých živin).

CANNA_CALMAGAGENTFINAAL

MONO - jednosložkové živiny (monoživiny): jednoduše ředitelné tekuté minerály, které jsou rostliny schopné okamžitě vstřebat. Navzdory souhrnnému názvu není pravidlem, že jedno balení obsahuje jediný prvek. Příkladem z řady MONO je Canna Trace mix s obsahem 6 základních stopových prvků.

CANNA_MONOUdržování správné hodnoty pH má zcela zásadní význam pro schopnost vašich rostlin přijímat živiny. Proto jsou tady také produkty ze specializované pH-řady (pH-series) od značky Canna. Pozor však na příliš časté používání produktů pH+ a pH-, které navzájem ruší koncentraci hydrogenuhličitanu sodného a pufrační kapacitu vody. Přidání přílišného množství pH- nebo Ph+ můžete zabránit i tak, že kyselinu nejprve zředíte s vodou a teprve pak ji přidáte do živného roztoku. Výrobky určené k úpravě pH jsou koncentráty. Někdy je obtížné upravit pH napoprvé. Abyste si usnadnili život, nařeďte jeden díl produktu s deseti díly vody a použijte roztok k úpravě hodnoty pH v nádrži s živným roztokem.

CANNA_pHseries

Canna Flush: Tento speciální článek jsme si v kontextu proplachu představili v samostatném článku: Jak na proplach?

ADITIVA CANNA 

Kromě 4 produktových řad, které jsme si představili, či výše uvedených produktů pro úpravu živného roztoku, vyrábí firma Canna i jedinečné doplňky, umožňující pěstitelům dosáhnout lepších výsledků při stejném úsilí. Je to tak. Díky aditivům Canna posunete svoje výsledky ještě na vyšší úroveň, jak si ostatně vysvětlíme o pár řádků dále. Nejlépe se o tom však přesvědčíte přímo v praxi!

Canna přitom rozhodně nepatří k výrobcům nabízejícím nejrůznější boostery typu „4 v 1“, neboť potřeby rostliny se v průběhu života rostliny mění a pokročilé výzkumy ukazují, že takové preparáty nejsou zrovna tou nejlepší cestou k bohaté a vitální úrodě. Tak například přidávat rostlinám extra fosfor (P) a draslík (K) je vhodné pouze v omezenou, dobře načasovanou dobu. Jinak se substrát zbytečně zasolí, přičemž dochází k nežádoucímu snižování pH.

CANNA_aditivagirl

CANNABOOST Accelerator

Více objemu a méně zbytkových solí pro lepší chuť!

  • Cannabost zrychluje metabolismus rostlin a produkci chlorofylu, tudíž i fotosyntézu. Chlorofyl se na buněčné úrovni skládá z aminokyselin a rostlině umožňuje syntézu různých sacharidů, které potřebuje ke svému růstu a funkci, a to právě prostřednictvím procesu fotosyntézy. Energie, která je zachycena díky fotosyntéze, je pak transportována po celé rostlině obvykle jako komplex cukrů nebo sacharidů. Z listů se většina cukrů pohybuje směrem nahoru, přičemž jsou používány pro růst a později produkci květů nebo plodů. Některé cukry jsou zase transportovány směrem dolů, kde se nachází kořenový systém rostliny složený z kořenů a kořenových vlásků. V bezprostředním okolí kořenových vlásků se vyskytuje množství drobných mikroorganismů, zejména prospěšné mykorizní houby, absorbující metabolity a energii z kořene a přijímající živiny a vlhkost substrátu, které předávají rostlině. Když zemře houbový mikroorganismus, rozkládá se a uvolňuje se do půdy ve formě živin. Složky obsažené v produktu CannaBOOST jsou absorbovány kořenovým systémem a houbami v kořenové zóně. 
  • Cannaboost obsahuje rostlinné extrakty a vysoce specializované sacharidové řetězce (oligosacharidy, aminokyseliny), které rostlinám pomáhají produkovat lepší květy a plody. Když tedy rostlinu vyživujeme tímto produktem, podíl cukru v plodech stoupá. Unikátní složení si rozumí s libovolným pěstebním médiem. Můžete jej aplikovat na kořeny, anebo jako postřik přímo na listy. V obou případech se postará o to, aby rostlina tvořila větší květy. Jakmile se květ mění v plod, komponenty obsažené v Cannaboostu spolu s cukry, vytvořenými díky zvýšené fotosyntéze, vytvoří nový plod ještě větší a zlepší i jeho chuť. Plod lépe absorbuje také živné ionty z Canna živina produktu PK 13/14 (viz níže).
  • BOOST dávkujeme rostlinám od druhé vegetativní fáze tak, abychom co nejlépe využili potenciál tohoto čistého stimulátoru bez obsahu minerálních živin, kterým lze obohatit zálivku od začátku až do úplného konce života rostliny. BOOST odvádí skvělou práci dokonce i během proplachu. V této době, kdy už rostliny zaléváte pouze čistou vodou, stimuluje rostlinu k tomu, aby využila všechny nežádoucí zbytky hnojiv k tvorbě cenných a aromatických látek včetně terpenů, cukrů a hmoty.

CANNA_BOOST

CANNA RHIZOTONIC

Více krásných, silných a bílých kořenů v kratším čase! Pro rychlejší a intenzivnější zakořenění. 

  • Rhizotonic řadíme mezi silné vegetativní stimulátory pro kořeny rostlin.
  • Tento kořenový stimulátor můžete používat po celý pěstební cyklus od sazenic až po sklizeň.
  • Rhizotonic zlepšuje celkový zdravotní stav rostlin pro optimální výsledky: 
    • Posiluje kořenový systém.
    • Zlepšuje příjem a využívání živin.
    • Snižuje stres a problémy se škůdci.
    • Vyživuje listy.
  • Jeho přírodní složení je založené především na řasách. Kromě řas obsahuje Canna Rhizotonic celou řadu prospěšných živin a vitamínů.
  • Stejně jako výše uvedený BOOST lze i Rhizotonic kombinovat s libovolným pěstebním médiem.

CANNA_RHIZOTONIC

  • Zajímá vás, jak Rhizotonic funguje v praxi? Stimuluje růst kořenů a zlepšuje pevnost rostliny, což je obzvlášť důležité během prvních týdnů jejího života. Jakmile jsou organické látky (aminokyseliny, různé stopové prvky, vitamíny B1 a B2 ad.), které tvoří složení tohoto produktu, absorbovány rostlinou, jsou prakticky okamžitě přeměněny v růstové hormony v kořenové buňce. Rhizotonic zvětšuje povrch kořenových vlásků. Aminokyseliny spolu s vitamíny pomáhají naneseným minerálům být absorbovány do kořenů rostlin, což rostlinám v konečném důsledku umožňuje absorbovat více vody a živin.
  • Dusík, který je dodáván v roztoku s produktem Rhizotonic, je vstřebáván bakteriemi, které jej posléze uvolňují především ve formě nitrátu, dostupného přímo v rostlinách, a v menší míře ve formě amoniaku, které může rostlina absorbovat.
  • Rhizotonic obsahuje také složky působící coby antivirová, antimikrobiální a antimykotická (protihoubová) činidla, která pomáhají omezit aktivitu škůdců a patogenů, nebo je zcela eliminují. 
  • Rhizotonic také napomáhá regeneraci rostlin po každém zalévání a po vystavení rostlin stresu, jak tomu bývá typicky při každém přesazování.
  • Podobně jako BOOST (viz výše) můžete i Rhizotonic aplikovat nejen ke kořenům formou zálivky, ale také jako postřik přímo na listy, jak vidíte na obrázku. Chloroplasty uvnitř buňky potřebují dusík (N), aby udržely maximální množství chlorofylu, a množí se, protože jich rostlina potřebuje co nejvíce. Dusík z produktu Rhizotonic je přímo k dispozici rostlině, což znamená, že může být absorbován mnohem snadněji.

Náš TIP: Organická aditiva z řady BIOCANNA

Pokud pěstujete ekologicky neboli bio, používejte organické varianty dvou výše uvedených produktů: Canna BIO Boost a Canna BIO Rhizotonic.

 CANNA_bioadditivakomplet

CANNA CANNAZYM

Zdravé prostředí v kořenové zóně. 

Cannazym řadíme mezi enzymatické přípravky. Co jsou enzymy? A jak jsou našim rostlinám užitečné? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v samostatném článku

Tato nenapodobitelná směs více než 12 druhů enzymů, obohacená o vitamíny a extrakty pouštních rostlin, je mezi pěstiteli vyhlášená zejména z těchto důvodů:

  • Podporuje zdraví kořenového systému.
  • Rozkládá odumřelé kořeny a brání chorobám. 
  • Podporuje mikroflóru v kořenové zóně.

CANNA_CANNAZYMabstrakt

CANNA PK 13/14

Doplňkové hnojivo pro květovou fázi na bázi fosforu a draslíku s označením PK najdete u většiny výrobců, takže nemůže chybět ani v sortimentu holandské značky Canna. Složení tohoto produktu tvoří vysoce koncentrované prvky pro podporu kvetení a perfektně si rozumí s přípravkem Cannaboost, který jsme si již představili. Tato kombinace vám za předpokladu správného dávkování a pěstebních postupů dokáže zajistit mnohdy až dechberoucí květenství! Nutno také dodat, že všechna aditiva Canna působí dohromady velice synergicky.

  • Fosfor (P) je ve fázi kvetení zapotřebí více než kdy jindy, protože mimo jiné posiluje tvorbu buněk v květenstvích.
  • Draslík (K) se významně podílí na celkové kvalitě a pevnosti rostlin. Dále umožňuje rostlinám produkovat dostatek cukrů, bez nich by se květy nemohly správně vyvíjet, natož se stát krásnými a mohutnými.

Pokud jde o aplikaci Canna PK 13/14, ze všeho nejdůležitější je správné načasování. Rostliny mají zvýšenou potřebu fosforu a draslíku ve vrcholné fázi tvorby květů a plodů. A PK 13/14 je tady právě od toho, aby uspokojil jejich zvýšené nároky v tomto omezeném časovém úseku kolem 3. týdne před sklizní. Složení přípravku zvyšuje osmotický potenciál rostlinných buněk, které jsou poté schopny nasát mnohem více živin.

CANNA_PK1314

CANNA CURE

Jak se vypořádat se škůdci? Začněte tím, že si pořídíte tento postřik proti škůdcům, bez kterého si už mnoho našich zákazníků nedokáže pěstování představit, protože je nejen praktický, ale hlavně účinný. Přitom je zároveň čistě přírodní a velice šetrný k rostlinám. Výsledky?

  • Canna Cure udržuje rostliny zdravé a vitální. Spolehlivě eliminuje škůdce a padlí.
  • Kromě toho vyživuje listy rostlin a stimuluje jejich růst.
  • Díky netoxickému a biologicky rozložitelnému složení jej můžete bez obav používat od sazenic až po sklizeň.

CANNA_CANNACURE

Praktické rady a shrnutí

Sortiment holandské značky Canna je výsledkem mnohaletého, pečlivého výzkumu a jak jste si jistě všimli, jednotlivé produkty jsou navrženy tak, aby se vzájemně maximálně doplňovaly. „Samospásné“ však stejně jako ani žádné jiné určitě nejsou. Zkratky k pěstitelským úspěchům neexistují. A proto si na závěr uvedeme alespoň nejdůležitější rady a pokyny pro pěstování se značkou Canna. K úlohám growera patří znalost potřeb rostlin, na které se Canna po celé roky tak intenzivně zaměřuje, ale také specifika vybrané pěstební metody. Jen tak může mít finální výsledek pevně ve svých rukách.

Organická a minerální hnojiva

Než může rostlina vstřebat nějakou tu živinu, musí se v půdě odehrát celá řada biochemických procesů. Rostliny totiž umí přijímat živiny pouze ve formě různých iontů či chelátů. Ty vznikají na základě chemických reakcí, anebo působením půdních mikroorganismů a hub.

Přírodní procesy se využívají i při pěstování v rašelinovém substrátu za využití organických hnojiv (organický = přírodní), jakou jsou ta z řady BIOCANNA, se kterými již nemusíte pH ani EC zálivky. Když do květináče přidáváte zálivku, mikroorganismy přítomné v substrátu poměrně rychle přetváří přírodní hnojivo na látky 

Produktové řady hnojiv TERRA, COCO, AQUA a HYDRO již z hlediska složení výživy rostlin považujeme za minerální hnojiva, která poskytují rostlinám živiny ve formě iontů a chelátů, tedy formě, kterou jsou rostliny schopné okamžitě vstřebat a využít pro svůj vývoj. Narozdíl od organického pěstování je však důležité pečlivě sledovat pH a EC. Nestačí spoléhat na samoregulační mechanismy v zemině.

Jak namíchat zálivku z minerálních hnojiv a aditiv Canna?

Tady je doporučený postup. Připomínáme, že k dispozici jsou vám také podrobné dávkovací tabulky od výrobce.

  • Naplňte nádobu požadovaným množstvím vody.
  • Nechejte vodu odstát 12–24 hodin, aby vyprchaly sloučeniny chloru, které mají negativní vliv na půdní mikroflóru. Proces lze urychlit pomocí cirkulačního čerpadla.
  • Upravte teplotu vody na 18 °C (18–22 °C) a změřte EC vody pro kontrolu vstupní hodnoty.
  • Protřepejte lahve s hnojivy a aditivy, které budete používat.
  • Pomocí dávkovací tabulky určete potřebné množství všech složek.
  • Přidejte 80 % doporučeného množství složky A a roztok zamíchejte. Poté přidejte 80 % doporučeného množství složky B a opět roztok zamíchejte.
  • Přidejte aditiva v doporučeném množství v následujícím pořadí. Pokaždé roztok zamíchejte: RHIZOTONIC, CANNAZYM, BOOST, PK 13/14.
  • Přidejte zbývajících 20 % složek A + B pro dosažení požadovaného EC, zamíchejte a změřte pomocí EC metru.
  • Změřte pH a upravte pomocí pH- (nebo pH+) na správné hodnoty. Průběžně míchejte.
  • Nechejte roztok odstát 10–15 minut a znovu zkontrolujte pH, než začnete rostliny zalévat.

Pokud používáte tvrdou vodu, doporučujeme zkontrolovat hodnoty roztoku znovu za 1 hodinu. U velmi tvrdé vody lze pozorovat bílé zakalení, když přidáváte některé složky do roztoku. V takovém případě se doporučuje postup přípravy upravit. Hned po napuštění vody přidejte obvyklé množství pH- (nebo pH upravte na 5,0). Pak postupujte podle návodu včetně měření a úpravy pH ještě jednou, je-li potřeba. Namíchaný roztok minerálních hnojiv (Terra, Coco, Aqua...) má trvanlivost max. 14 dní, je potřeba průběžně kontrolovat jeho pH (může se postupně zvyšovat) a před použitím nádrž promíchat. Pokud přidáte i organické složky (aditiva Rhizotonic, Boost, Cannazym) trvanlivost roztoku bude max. 7 dní a vyšší teploty nad 22 °C tuto dobu dále zkracují. Roztok s organickými hnojivy BIOCANNA má trvanlivost max. 24 hodin.

Zalévání 

Jak často a jak moc zalévat? Jako obecné pravidlo lze použít toto:

  • Na metr čtvereční pěstební plochy zcela pokryté porostem rostlin je potřeba 4-6 litrů vody denně.
  • Přesné množství potřebné vody však závisí na celkovém klimatu a může se výrazně měnit podle substrátu i systému zavlažování.

Se substráty Canna TERRA můžete použít metodu odhadu založenou na poměru hmotnosti k objemu květináče, pokud jeho objem není větší než 30 litrů:

  • Příkladem je květináč o objemu 10 l.
  • Po plném zalití bude vážit cca 7,5 kg (75 % jeho objemu). Nyní počkejte, až tato hodnota klesne na 30 % a květináč bude vážit 3 kg.
  • Poté jej zalijete množstvím vody, které odpovídá 3-5 % objemu květináče (300-500 ml). To zvýší hmotnost květináče na 3,3-3,5 kg.
  • S dalším zaléváním pak vyčkejte, až hmotnost klesne zpět na 3 kg.
  • Trénink dělá mistra, a tak se to časem naučíte poznat od ruky podle hmotnosti květináče.

Proč CANNA uvádí datum spotřeby

Uvádět datum doporučené spotřeby není u hnojiv zcela běžné. V případě produktů CANNA je to ale nedílnou součástí garance kvality. Hlavně minerální hnojiva mají potenciál vydržet bez větších změn řadu let. Vždy to ale závisí na způsobu skladování. I při správném skladování bez přístupu světla se některé látky pomalu rozkládají a krystalizují. Datum doporučené spotřeby zaručuje (je-li produkt v neotevřeném obalu a dobře skladovaný), že je v tomto období plně zachována jeho kvalita a obsah veškerých živin. S CANNA se zkrátka pokaždé můžete spolehnout na prvotřídní kvalitu a homogenitu produktu. Dokonce i po překročení data trvanlivosti je produkt nadále použitelný a zcela bezpečný pro rostliny, pouze některé jeho složky už nemusí být obsažené v deklarovaném množství. Organická hnojiva a aditiva BIOCANNA i aditiva z přírodních surovin (Rhizotonic, Cannazym, Boost Accelerator) je vhodné skladovat v chladničce.

Pokud máte jakékoliv dotazy k sortimentu CANNA nebo BIOCANNA, neváhejte je směřovat na známou e-mailovou adresu info@higarden.cz. Jsme tady pro Vás!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: