Prima Klima - ventilátory pro maximum výkonu a minimum hluku

Pěstební vzduchotechnika Prima Klima - to jsou jednak pachové filtry, na které jsme se zaměřili minule, ale tradiční německý výrobce možná ještě více proslul jak ve světě indoor zahradničení, tak v dalších rozličných oblastech lidské činnosti výrobou spolehlivých ventilátorů s nadstandardní životností i dalšími atraktivními vlastnostmi, kterými se budeme zabývat právě v tomto článku.

a_a_a_PKV_COVER0

Pro pěstitele používající ventilátory Prima Klima neexistují z hlediska jejich reálného využití žádné hranice. Kvalitní zpracování, funkční design, dlouhá životnost, diskrétní provoz a zajímavý výkon - to jsou ve zkratce hlavní charakteristiky 36 variant, které jsou u nás k dostání a důvody, proč jsou ventilátory Prima Klima tolik oblíbené. Ten nejprodávanější ventilátor s tepelnou regulací je vyobrazen na úvodní fotografii. Teď už jen záleží na tom, v jakém měřítku se indoor pěstování rostlin v growboxu věnujete a samozřejmě také na tom, jaký je váš rozpočet. Prostřednictvím následujících řádků se v širokém sortimentu s ventilátory Prima Klima snáze zorientujete.

Pro začátek vám však doporučíme ještě trojici samostatných článků, které by vám určitě neměly uniknout, a to zejména pokud jste dosud ještě nikdy žádný ventilátor nevybírali. 

A nyní už se můžeme zaměřit čistě na ventilátory Prima Klima:

AC ventilátory Prima Klima

AC ventilátor, jako je například jednorychlostní model PK100-L, se hodí spíše pro občasnou ventilaci pěstebního stanu. V případě značky Prima Klima se však jedná o potrubní ventilátory (inline ventilátory) s dozadu zahnutými lopatkami a aerodynamicky optimalizovaným krytem, které s ohledem na nízkou cenu mile překvapí rychlým transportem vzduchu bez zbytečných tlakových ztrát.

a_a_a_PKV_PK100L

Přestože lepší investici obecně představují spíše ventilátory s EC motorem, tak už v kategorii AC ventilátorů německý výrobce jasně dokazuje, že kvalitní zpracování ve všech ohledech si zaslouží každá třída ventilátorů. A přestože například zmíněný model PK100-L je ve své podstatě skutečně jednoduchý radiální ventilátor s jediným rychlostním stupněm, je tady několik aspektů, jasně ukazujících na nekompromisní kvalitu, který je pro značku Prima Klima typická. Zkrátka hodně muziky za málo peněz. Co tedy charakterizuje tento malý a levný odtahový ventilátor (na obrázku), určený pro menší growboxy

  • Plastovým krytem rozumíme lehký kryt, vyrobený z nárazuvzdorného a žáruvzdorného polyamidu.
  • Nešetřilo se však ani na motoru. MES AC motor disponuje kuličkovými ložisky a přispívá k diskrétnímu provozu ventilátoru i nízké spotřebě elektrické energie.
  • Další výhodou je integrovaná ochrana proti přehřátí.
  • Pokud nechcete sice kvalitní, ale opravdu nejvíce „basic“ potrubní větrák, může být nevýhodou, že tento ventilátor nemá více než jeden rychlostní stupeň. Z levnějších variant pak přichází na řadu například dvourychlostní AC ventilátor PK125-2.

Záleží samozřejmě na individuálních potřebách a Prima Klima vychází, jak se ještě dostatečně přesvědčíte, skutečně všem. „Basic“ varianty s AC motorem, jako jsou PK-100L nebo třeba PK-150A jsou ventilátory bez regulace.

Pokud vás zajímají AC ventilátory s regulací, tak například model PK100-TC, osazený taktéž kvalitním střídavým motorem EBM-Papst s bezúdržbovými kuličkovými ložisky pro plynulý chod a dlouhou životnost, už vyniká schopností regulovat počet otáček na základě aktuální a optimální teploty. Teplotní senzor na čtyřmetrovém kabelu (viz obrázek) průběžně monitoruje teplotu v pěstebním prostoru, která jakmile přesáhne předem nastavenou hodnotu, rychlost otáček ventilátoru se okamžitě zvýší, aby se teplý vzduch v prostoru vyvětral. Poté, co se tak stane, rychlost otáček se automaticky sníží na minimální nastavenou hodnotu.

a_a_a_PKV_PK100TC

Mezi dlouhodobě nejoblíbenější AC ventilátory s tepelnou regulací patří i varianty s označením PK125-TC (absolutní bestseller mezi ventilátory Prima Klima), PK150-TC, PK160-TC. Prima Klima vyrábí i AC ventilátory pro účinnou ventilaci velkých pěstebních prostor. Zde přicházejí v úvahy například jednoduché potrubní větráky bez regulace PK200-A, PK250-L1 nebo třeba PK250-A1.

Kromě velikosti příruby budete ventilátory vybírat podle kapacity průtoku vzduchu. AC ventilátory Prima Klima mají tento rozsah:

a_a_a_ACrozsahvzduchu

EC ventilátory Prima Klima

Nízká spotřeba - vysoký výkon! Ventilátory Prima Klima se stejnosměrným EC motorem sice stojí o něco více, ale z konstrukčního hlediska v mnohém překonávají kartáčové AC ventilátory, z čehož nejen v případě značky Prima Klima plynou pro uživatele všech kategorií následující benefity:

  • Mnohem, ale mnohem delší životnost.
  • Průměrně 3x nižší spotřeba elektrické energie.
  • Nízká hlučnost i při nízkých otáčkách, protože elektronicky komutované motory se rozbíhají plynule a bez zbytečného hluku.
  • Menší velikost při stejném výkonu.
  • Vysokou efektivitu i snazší regulaci výkonu zajišťuje elektronicky řízený stator.
  • Jednoduchá a přesná regulace výkonu bez snížení životnosti pomocí digitálních regulátorů.
  • EC ventilátory Prima Klima patří k těm, které bezvadně pracují při nižší provozní teplotě a nepřehřívají se.

a_a_a_PKV_Pk125ECTCKOMPLET

Představme si rovnou nejpopulárnější model z této kategorie, kterým je tichý a účinný potrubní ventilátor s tepelnou regulací, osazený špičkovým švýcarským motorem Ziehl-Abegg. Tento bestseller nese označení PK125EC-TC. Jak ilustruje obrázek, na polyamidovém krytu je trojice ovládacích knoflíků. Ten pro nastavení teploty je umístěn vlevo. Pravým horním knoflíkem nastavíte minimální a pravým dolním zase maximální rychlost otáček ventilátoru. Tři knoflíky znamenají pohodlné nastavení optimálního provozu ventilátoru.

a_a_a_ECrozsahvzduchu

Máte velký pěstební stan (growbox)? Více než dvojnásobný průtok vzduchu hravě zvládne například další oblíbený EC ventilátor s regulací otáček a termostatem, nesoucí označení PK250EC-TC

Ventilátory Prima Klima BLUE LINE

Královská řada potrubních ventilátorů s EC motorem a špičkovým švýcarským motorem byla navržena pro nepřetržitý provoz a intenzivní proudění vzduchu.

Častou volbou do středně velkých a větších pěstebních prostor jsou varianty PK160-ECblue a PK250-ECblue.

A pak je tady trojice robustních ventilátorů, předurčených zvládnout nepřetržitě a s přehledem, navíc při nízkých emisích hluku, až neuvěřitelný průtok vzduchu. Jedná se o tyto profesionální ventilátory:

Při plném výkonu počítejte s více než 80 000 hodin nepřetržitého provozu při plném výkonu! Navzdory tomu, že se jedná již o velké ventilátory, využívané kromě velkých pěstebních prostor také v dalších (průmyslových) provozech, jejich vertikální či horizontální montáž je velmi snadná. Předinstalované robustní montážní držáky umožňují dokonalé umístění v libovolné místnosti.

a_a_a_BLUEKOMPLET

Odhlučněné ventilátory Prima Klima

5 modelů s patentovanou technologií vyniká mezi ventilátory Prima Klima označením WHISPERBLOWER. To nejlepší se zpravidla nechává na konec, a tak vás jistě nepřekvapí, že tyto odhlučněné, „šeptající“ ventilátory nevynikají pouze co do názvu. Vše podstatné se o nich dozvíte v samostatném článku: WHISPERBLOWER: profi ventilátory s bezkonkurenční účinností. Doporučujeme!

a_a_a_WHISPER

Jak vidíte, Prima Klima vyrobila ventilátor pro každého pěstitele bez výjimky. Nyní už znáte jejich společné jmenovatele i specifické vlastnosti, které je mezi sebou odlišují. V kombinaci s uhlíkovými filtry od stejného výrobce (viz odkaz na článek níže) si zajistíte parádní vzduchotechniku za rozumnou cenu. Nákup vám rádi usnadníme. Své dotazy směřujte na známou e-mailovou adresu info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: