VIPARSPECTRA a pěstování pod LED - rozhodně dobrý nápad!

Po týdnu je tady opět příležitost podrobněji prozkoumat sortiment našeho obchodu. Dnes si posvítíme na populární LED osvětlení americké značky Viparspectra. Technicky vyspělá, lehká a zároveň cenově přívětivá LED svítidla se v uplynulých letech vyšplhala na vrcholy žebříčků bestsellerů mnoha prodejců na celém světě. Výrobce úzce spolupracuje mimo jiné se značkami SAMSUNG či MEAN WELL. Ve velkém investuje do vlastního výzkumu s cílem pozvednout díky technologickému pokroku zážitek z pěstování bylinek, ovoce či zeleniny v pohodlí domova co největšímu počtu zákazníků. Přečtěte si, čím to, že se mu za uplynulých deset let podařilo zavděčit více než 20 milionům growerů z celého světa a na různých úrovních!

a_VIPAR_COVER2

Viparspectra je hitem také u nás. Důkazem je nejprodávanější LED svítidlo v podobě modelu ViparSpectra PRO Series P600, o kterém ještě bude řeč. Nejprve si však pojďme na úvod stručně shrnout, co konkrétní modely a jednotlivé produktové řady LED osvětlení Viparspectra spojuje:

  • Míra závadovosti nečiní v případě LED osvětlení ViparSpectra ani jednu desetinu procenta, což je s ohledem na vskutku masivní výrobní kapacity skutečně impozantní bilance. Jen tak na okraj pak můžeme zmínit, že plně automatizované výrobní závody Viparspectra, které prošly nedávno nákladnou modernizací, se rozléhají na ploše o velikosti přibližně tří fotbalových hřišť.
  • Výzkumný a vývojový tým má Viparspectra vlastní a nutno podotknout, že je složený ze samých kapacit. Díky týmu 180 expertů ve svých řadách má americký výrobce vývoj každé high-tech pěstební lampy plně ve svých rukou. Ten provází nemalé ambice předběhnout postupně veškerou konkurenci. Výrobky proto procházejí procesem rozsáhlého testování, což také zrcadlí významné certifikace (EC, UL). K mimořádné spolehlivosti těchto LED svítidel tak můžeme rovnou připočíst i dlouhou životnost. V porovnání s výbojkami cca 5x delší! 
  • Voděodolná deska a dokonale navržený 
  • Třetí bod souvisí s obecnými výhodami LED osvětlení, ke kterým řadíme:
    • Plné světelné spektrum, díky němuž si vystačíte s jediným zdrojem umělého osvětlení během celého pěstebního cyklu, kdy se rostlinám dostává světlo použitelné v dané životní fázi pro rychlý růst a komplexní vývoj. To znamená světelné spektrum od infračerveného (730 nm) až po téměř ultrafialové (všechny vlnové délky).
    • Nízké tepelné emise. Díky tomu, že moderní LED osvětlení, kam rozhodně řadíme i pěstební lampy Viparspectra, vyzařuje do svého okolí jen minimální množství tepla, nepanují ani v menších growboxech příliš vysoké teploty, které by mohly přibrzdit zdravý vývoj vašich rostlin.
    • Zdroj světla vyzařovaného výkonnými LED diodami lze také umístit blíže k rostlinám a maximálně využít pěstební prostor, který máte k dispozici. 
    • LED lampy ViparSpectra však nešetří jen prostor uvnitř pěstebního stanu nebo pěstírny, ale definuje je také nízká spotřeba elektrické energie a vysoká účinnost. Tyto vlastnosti jsou další zárukou, že se vám pořizovací náklady na kvalitní LED osvětlení brzy vrátí. Z každého wattu příkonu vyprodukuje LED lampa přibližně 10x více světla než žárovka, asi 3x více než výbojka, a dokonce zhruba o polovinu více než zářivka.
    • Vyplatí se vzít v potaz, že v případě pěstování pod výbojkou, potřebujete nutně ještě předřadník a stínidlo (reflektor). Pořízením kompaktní full-spectrum LED lampy vám tyto náklady odpadávají, nehledě na to, za jakou cenu se u nás dají sehnat právě spolehlivá a efektivní LED svítidla ViparSpectra. Proto se také jedná o častou volbu začínajících growerů, kteří by jinak hledali zprvu co nejlevnější, pro začátek dostačující řešení, a teprve po určité době by se rozhlíželi po sofistikovanějším zdroji osvětlení. S ViparSpectra kompromisy dělat nemusí ani začátečník a svým rostlinám může rovnou dopřát plnospektrální osvětlení s rovnoměrným rozptylem světla a stabilními hodnotami PAR, simulující rostlinám přirozené sluneční paprsky (technologie Sun-like). 

Náš TIP: Pro své nezpochybnitelné kvality se staly inovativní LED lampy s příznivou cenovkou také součástí našich zvýhodněných 200W a 100W LED pěstebních setů.

  • Osvětlení rostlin ViparSpectra také pro možnost úpravy doby svícení (viz fotoperioda) podle pěstovaného druhu rostlin. To pěstitelům v praxi umožňuje zvýšit výnosy až o polovinu! Na obrázku je zachycen detail flexibilního stmívacího knoflíku pro ovládání stmívání diod u svítidla z řady XS (viz níže). Ale víte, co je na tom nejlepší? Vestavěný stmívač s regulací intenzity záření v rozmezí 15 % - 100 % má kromě dražších a výkonnějších modelů i ten nejprodávanější - ViparSpectra PRO Series P600. A teď se podívejte na jeho cenovku. Zejména v začátcích už pak v porovnání s konvenčními svítidly není co řešit, co říkáte?

a_VIPAR_stmivaci knoflik detail

Pěstební světla VIPARSPECTRA

Teď už se můžeme vrhnout na podrobný přehled možností, které firma ViparSpectra pěstitelům v rámci indoor kultivace rostlin nabízí. Obě produktové řady jednoznačně dokazují, že navzdory dlouhému seznamu benefitů není vstupní investice do LED osvětlení ViparSpectra nikterak vysoká.

Řada PRO (Pro Series)

Výše uvedená pěstební světla jsou ze sortimentu značky VIPARSPECTRA cenově nejdostupnější. Tím spíše vás ohromí, co za své peníze získáte:

  • Více výkonu na watt, jak už bylo řečeno, znamená uspořit víc než jen pár korun. Nejprodávanější LED světlo P600, stejně jako ještě výkonnější varianty, generuje při nižší spotřebě energie více světla, které je rostlina reálně schopna využít pro svůj vývoj během jednotlivých životních fází od klíčení přes růst a květ až po dozrávání šťavnatých plodů. Vysoký nadstandard zajišťují z hlediska účinnosti 4 druhy špičkových LED diod od Samsungu.

a_VIPAR_4 druhy diod

  • Celá produktová řada PRO disponuje také výkonným ovladačem Sosen a dobře navrženým chladicím systémem

a_VIPAR_chladicisystem

  • LED svítidla produktové řady Pro se mohou pochlubit voděodolnou deskou, která si hravě poradí se zvýšenou vlhkostí uvnitř pěstebního prostoru, a tudíž jsou tato svítidla plně kompatibilní s libovolným indoor pěstebním prostředím. Voděodolné provedení samozřejmě opět zvyšuje celkovou životnost svítidla.

a_VIPAR_voděodolná deska

Řada XS (XS Series)

Vyšší řada XS je přeci jen o krůček dál, než předcházející PRO. Má o 5 % vyšší výkon a zároveň přináší 5% úsporu na elektrické energii.  Nicméně spousta skvělých věcí zůstává od dokonale tichého chodu přes perfektně řešené pasivní chlazení až po voděodolnou desku. Co tedy XS nabízí v porovnání s řadou PRO navíc?

  • Ještě lepší a novější diody. U řady Pro se používají diody LM281B+, ale u řady XS jsou to ještě vyspělejší pěstební „LEDky“ LM301B s vysokou energetickou účinností a potenciálem zvýšit vaše výnosy až o 50 %!
  • Další rozdíl spočívá v přítomnosti high-tech ovladače MEAN WELL, který náročnějším growerům zajišťuje opět o kus vyšší energetickou účinnost svícení a nižší spotřebu elektřiny. Při dlouhodobém využití svítidla a nepřetržitém, intenzivním provozu se stane zárukou stabilního výkonu. Opět přispěje také k dlouhé životnosti, která u svítidel z řady XS přesahuje 100 000 hodin svícení. 

a_VIPAR_MEAN WELL

Všechna LED svítidla ViparSpectra můžeme vřele doporučit. Z detailního popisu každého svítidla pak můžete vyčíst podrobné technické specifikace a drobné nuance mezi jednotlivými variantami. 

V balení vždy naleznete vše potřebné pro snadné a rychlé zapojení ve stylu Plug & Play. Pokud vás LED lampy populární americké značky zaujaly a přemýšlíte, že se přidáte k více než 20milionové základně spokojených growerů, rádi vám poradíme s výběrem. Na vaše dotazy se těšíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: