Víte, co je VPD? Poznejte klíč k dokonalým podmínkám pro vývoj rostlin

VPD (vapor pressure deficit = rozdíl tlaku vodních par) je stále ještě pro spoustu growerů velkou neznámou. Na druhou stranu se s tematikou VPD v poslední době seznamuje stále více domácích pěstitelů, věnujících se indoor zahradničení ve svém growboxu. Přidejte se k nim díky informacím, které nasajete v tomto článku. Pro profíky je pak znalost problematiky VPD a její využití v pěstební praxi samozřejmostí. Přidejte se k nim a dostaňte se na novou úroveň!

a_VPD3

Všichni pěstitelé svým rostlinám jistě touží dopřát dokonalé podmínky k vývoji. Dopřát jim ideální klima uvnitř pěstebního prostoru, aby se posléze mohli radovat z báječné, bezchybné, bohaté sklizně. Avšak jakmile dojde na klima uvnitř pěstebního stanu nebo indoor pěstírny, většina pěstitelů řeší pouze faktory jako teplota nebo vlhkost. Tyto faktory lze přímo ovlivnit pomocí běžného vybavení, ať už je to zrovna kvalitní vzduchotechnika či vhodně zvolené umělé osvětlení rostlin. Ani samotné měření teploty a vlhkosti není žádná věda.

VPD a význam transpirace rostlin

Transpirace je proces, při kterém rostliny dýchají a vylučují vodu prostřednictvím stomat, což jsou průduchy na listech. Intenzivní transpirace rostlin pomocí stomat na listech je pro rostliny mimořádně důležitá, neboť množství vody vydechované rostlinou vždy úzce souvisí s tím, kolik vody s živinami (zálivky) je schopna přijímat skrze svůj kořenový systém

Nyní přichází na řadu důležitý fakt. Míra transpirace rostlin totiž z velké části záleží na rozdílu mezi tlakem vodních par v jejich stomatech a tlakem vodních par v okolním vzduchu. Tím jsme si zároveň bez zbytečně odborných formulací objasnili pojem VPD jako takový. Rozdíl tlaku vodních par nám zkrátka říká, jak velká je „vysoušecí“ síla vzduchu v okolí rostlin, což přímo ovlivňuje intenzitu a celkovou kvalitu jejich transpirace.

Jaký bude v okolí rostlin tlak vodních par, závisí vždy na teplotě a vlhkosti vzduchu v pěstebním prostoru. Vlhkost, která panuje uvnitř průduchů na listech rostlin, lze obecně považovat za 100%. Tlak je ovlivněn především teplotou listů. Když kromě teploty a vlhkosti vzduchu změříme i teplotu listů, z naměřených hodnot jsme schopni vypočítat rozdíl tlaku vodních par mezi průduchy a okolím listů. Ve vztahu k aktuální fázi života rostliny, tedy můžeme VPD udržovat a ovládat. A to je skvělá zpráva, protože když si VPD v průběhu pěstebního cyklu dokážete pohlídat, rostlinám se bude dařit o poznání více!

a_VPD1

Jak na správné VPD?

Říkáte si, v čem je háček? Nejlepší na tom je, že prakticky v ničem. Stačí zodpovědně měřit hlavní faktory, ovlivňující rozdíl tlaku vodních par. Opakování je matka moudrosti a v tomto případě i vysokých výnosů, a proto uvádíme pro úplnost jejich přehledný souhrn:

  • teplota vzduchu
  • teplota listů
  • relativní vlhkost vzduchu
  • intenzita osvětlení
  • vlhkost a EC substrátu

Náš TIP: Pořiďte si praktický a elegantní kufřík Milwaukee KIT s voděodolnými přístroji pro spolehlivé, pravidelné měření pH a EC.

a_VPD_kufrik

Přesné měření a ovlivňování jednotlivých faktorů, ovlivňujících VPD je pro využití znalosti této problematiky pro lepší sklizeň opravdu zásadní. Na internetu najdete také nejednu tabulku s obecně doporučovanými hodnotami pro rozdíl tlaku vodních par. Pro začátek si zapamatujte jednoduché, ale nejdůležitější pravidlo: Povrch listů musí mít vždy nižší teplotu než okolní vzduch! Pokud by tomu bylo naopak, míra transpirace rostlin by nebyla dostačující, rostliny by se dostatečně neochlazovaly a v konečném důsledku by mohlo dojít k jejich nevratnému poškození, nebo v horším případě k uhynutí.

Na popisu opačného a nežádoucího stavu je opět jasně vidět, jak velkou roli rozdíl tlaku vodních par při pěstování indoor hraje. V určitém bodě se totiž většina growerů (a obzvláště v začátcích) setká se zdánlivě nevysvětlitelnými problémy. Rostliny na první pohled nevypadají vitálně, vykazují známky výživových deficitů a jejich listy chřadnou. Pěstitelé se v této situaci sami sebe i zkušenějších kolegů ptají, kde je problém a marně pátrají po příčině, proč stále nemohou dosáhnout uspokojivých výsledků. Vždyť přece hnojiva aplikují přesně podle dávkovacích tabulek od výrobce a svým rostlinám věnují pomalu větší péči než sobě samotným!

a_VPD4

Příklady z praxe

  • Pokud je rozdíl tlaku vodních par příliš vysoký, rostliny se nestíhají dostatečně ochlazovat, protože okolní vzduch je vysušuje příliš rychle. V důsledku toho se rostliny nevyvíjí tak, jak by měly. Většinou vykazují také příznaky výživových deficitů, na které jsme se zaměřili v samostatném článku: Projevy nedostatku důležitých živin. Listy rostlin v těchto situacích mnohdy osychají, kroutí se, anebo postupně odumírají.
    • Jak se to stane? V indoor zahradničení je nejčastěji na vině kombinace nízké vlhkosti vzduchu a silné výbojky.
  • Nyní opačný scénář. Příliš nízký rozdíl tlaku vodních par rostlinám znemožňuje proces transpirace, jejíž význam už z předchozích řádků dobře znáte. Není tedy divu, že v důsledku příliš nízkého VPD už okolní vzduch není schopen absorbovat další vlhkost a transpirace nemůže probíhat. Zřetelným ukazatelem tohoto scénáře je vlhkost vysrážená na listech rostlin a jejich pomalý růst. Opět lze pozorovat projevy nedostatků důležitých živin a dochází k vytvoření ideálního prostředí pro vznik houbových onemocnění rostlin.
    • Jak se to stane? Klasickým příkladem ze světa indoor pěstování rostlin je kombinace nízkých teplot a LED osvětlení, jehož diody zahřívají okolní vzduch v pěstebním prostoru mnohem méně než výbojky.

Chcete se nás na něco zeptat? Jsme tady pro vás, ať už na telefonu nebo na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: