Základní hnojiva - Co koupit do začátku?

Ve zkratce jsou základní hnojiva ta, která obsahují základní živiny. V dnešním článku se podíváme jaká jsou k dispozici a odpovíme si na častou otázku: Jak v nepřeberném množství dostupných lahví vybrat tu správnou?investment-5241253_1280

Co jsou to základní živiny?

Základní živiny jsou ty, které rostliny potřebují ve velkém množství. Jsou kvůli tomu známé také jako názvem makroživiny. Tyto živiny jsou naprosto nezbytné, bez nich rostliny rostou pomalu nebo úplně uhynou.

Kde rostliny základní živiny berou?

To nejzákladnější, co rostliny potřebují, tedy uhlík (C), kyslík (O) a vodík (H), získávají ze vzduchu a vody. Zbytek získávají kořeny z půdy. Aby rostly lépe, přidáváme jim hnojivy hlavně primární makroživiny známé pod zkratkou NPK, tedy dusík (N), fosfor (P) a draslík (K).

K základním živinám patří i sekundární makroživiny, vápník (Ca), hořčík (Mg) a síra (S), které jsou v hnojivech v menším množství protože jsou většinou dostupné v dostatečné míře ze substrátu – pochopitelně pokud nepěstujete hydroponicky.

Jak se od sebe základní hnojiva liší?

Výrobci hnojiv plánují výživu tak, aby co nejlépe odpovídala potřebám rostliny. Berou přitom v potaz různé fáze vývoje, druhy rostlin, ale i vlastní zkušenosti. Každý výrobce má svůj vlastní přístup k pěstování a zkušenosti z testů (někdy i vlastní vědeckou laboratoř!), proto se od sebe značky hnojiv tak liší.

1. Podle růstové fáze

Hnojiva jsou často upravená na míru vývojovému stádiu. Pro začátečníky jsou nejjednodušší univerzální hnojiva pro růst i květ (používáte dvě nebo tři složky najednou) nebo ta jednosložková pro růst a květ (používáte nejdřív jednu složku pro růst a potom druhou složku pro květ). Vícesložková hnojiva rozdělují výživu do čtyř lahví (dvě pro růst a dvě pro květ), můžete ji proto upravit přesně podle pěstované genetiky a okolního prostředí.

  • Hnojiva pro růst

Růstová hnojiva obsahují více dusíku, který rostliny potřebují během vegetativní fáze ve větším množství než jindy. Taková hnojiva se obvykle označují jako složka Grow (angl. „růst“). Růstové hnojivo je dostupné i ve dvou složkách, označených Grow A a Grow B, protože se některé sloučeniny v jedné lahvi nesnesou - více v samostatném článku.

  • Hnojiva pro květ

Květová hnojiva obsahují více draslíku a fosforu na podporu kvetení a dozrávání. Označují se obvykle jako Bloom (angl. „květ“). Stejně jako růstová, i tyhle můžou být rozdělené na složky A a B.

  • Univerzální hnojiva

Obsahují vše, co rostlina během pěstebního cyklu potřebuje. Dávkování se mění podle aktuální fáze, ve které se plodina nachází. Taková hnojiva bývají ve dvou lahvích A+B nebo dokonce ve třech, které se nejčastěji označují jako Grow, Bloom a Micro.

Hnojiva pro ty nejmladší rostlinky bývají méně koncentrovaná, aby nedošlo k přehnojení.

18800

2. Podle pěstební metody

Způsob pěstování výrazně ovlivňuje potřeby rostlin, existují proto hnojiva pro zeminové substráty, kokos, hydroponii i aeroponii. Například v kokosu mívají rostliny nedostatek vápníku a hořčíku, proto hnojiva obsahují více těchto prvků. Hydroponická hnojiva bývají více koncentrovaná, protože si rostliny nemůžou vzít živiny ze substrátu.

Část hnojiv je univerzální nebo je lze použít ve více metodách. Třeba světoznámá Dutch Formula od Advanced Hydroponics je určena hlavně pro hydroponii, v polovičních dávkách ale funguje skvěle i v kokosu nebo zemině.

 3. Podle složení

  • Minerální hnojiva

V dnešní době jsou to nejvíc používaná hnojiva. Jsou v nich uměle vytvořené sloučeniny, optimalizované tak, aby rostlinám co nejlépe vyhovovaly a dobře se vstřebávaly. Minerální hnojivo je efektivní, koncentrované a většinou přesně víte, co v něm je. Nekazí se v nádrži s živným roztokem.

  • Organická hnojiva

Organická hnojiva obsahují výtažky z přírodních látek. Jsou blíže tomu, s čím by se rostlina přirozeně setkávala. Doporučujeme je hlavně začátečníkům, s organikou je totiž skoro nejde přehnojit. Často jsou vhodná pro ekologické nebo alespoň ekologičtější pěstování, v hydru je ale nepoužijete.

  • Bio-minerální hnojiva

Spojují to nejlepší z organických a minerálních hnojiv. Složky musí být pečlivě vybrané, některé minerální látky totiž můžou těm organickým spíš uškodit.

4. Podle skupenství

  • Tekutá hnojiva

Naprostá klasika domácího zahradničení. Hnojivo je v lahvi a ředí se vodou, kterou se potom rostliny zalijí. Taková hnojiva fungují okamžitě a vyšší dávky vedou k přehnojení, proto je nutné dávkovat opatrně a pravidelně.

  • Pevná hnojiva

Pevná hnojiva bývají sypká nebo třeba ve formě tablet. Buď se rozmíchávají ve vodě nebo se přidávají rovnou do substrátu. Uvolňují živiny postupně, jedna tableta může vydržet i několik měsíců. 

biotabs

Jaké hnojivo je tedy nejlepší?

Vyčerpávající popis výše vám má vlastně pomoci položit si a zodpovědět čtyři otázky, podle kterých vyberete to správné hnojivo.

  1. Vyhovuje vám více či méně složek? V jaké vegetativní fázi se rostlina nachází?
  2. V čem a jak rostlinu pěstujete?
  3. Dáváte přednost organickému nebo minerálnímu hnojivu?
  4. Chcete hnojit pravidelně nebo jen jednou či dvakrát?

Výběr konkrétní značky pak záleží na vašich osobních zkušenostech nebo preferencích. Za tým z Higarden doporučujeme jednosložkovou výživu BioNova, která je dostupná ve variantách pro půdu, hydroponii i aeroponii. V jejich nabídce najdete i speciální hnojivo pro samonakvétací rostliny. Pokud vás naopak zaujala jednoduchost pevných hnojiv, rozhodně nešlápnete vedle s BioTabs. Do kokosových substrátů doporučujeme skvělou výživu od Shogunu a co se týče hydroponie, vyniká Advanced Nutrients nebo Terra Aquatica.

Nabídka hnojiv je opravdu široká. Rádi vám pomůžeme se v ní zorientovat a najít hnojivo, které vám sedne přímo na míru. Stačí se ozvat na info@higarden.cz.

Doporučujeme:

Další články: