Hnojiva A+B aneb Proč to není v jedné lahvi?

Začínající pěstitelé se často ptají, jak tato dvousložková hnojiva fungují a proč musí být odděleně. Odpovědi shrnuje dnešní článek, zaměřující se právě na základní výživu rostlin, vyráběnou vždy ve dvou lahvích.

abclanekfoto1

Kvalitní dvousložková hnojiva představují skutečně výživný koktejl základních výživových prvků, minerálů a dalších látek, napomáhajících rychlému a zdravému vývoji rostlin. Jsou k dostání pro využití v zemině, kokosu i pro hydroponii.

Vysoká koncentrace prospěšných látek se pak odráží nejen v otázce dávkování, kdy je nezbytné dodržovat určité hranice a postupy, ale také ve skutečnosti, že některé látky by spolu v koncentrované lahvi vytvořily nežádoucí reakce, načež by byly některé pro rostlinu nezbytné látky, obsažené v menším poměru, doslova pohlceny jinými dominujícími látkami.

Dalším důvodem, proč se dvousložková hnojiva nejčastěji prodávají ve dvou lahvích, je půdní život. Zdravý a krásně rozvětvený kořenový systém rostliny, coby základní předpoklad bohaté sklizně, představuje komplexní ekosystém, ve kterém hrají klíčovou roli nejrůznější mikroorganismy. I jejich zastoupení by mělo být co možná nejvyváženější. Své nezastupitelné místo zde mají malí dravci stejně jako mírumilovné kmeny. V mikrosvětě, to znamená v hlíně nebo jí podobném půdním substrátu (půdní mixy), kde rostou vaše kytky, platí v tomto ohledu úplně stejná pravidla jako v celé přírodě.

flowers-139356_1920

Pokud bychom tyto elementy, které rostlina potřebuje ke svému vývoji, umístili do jedné lahve, výsledky sebelepšího hnojení by nestály za řeč, neboť v jedné lahvi by po určité době značná část prospěšných látek zkrátka vymizela ve prospěch některé dominantní látky. Takový už je zákon přírody a výrobci hnojiv jej musí ctít. Jako ideální příklad z „velké přírody“ nám poslouží africká savana, kde vedle sebe žijí žirafy, sloni, lvi, kozy, zebry i opice. Takový ekosystém je stabilní a funkční už od nepaměti. Můžeme zmapovat určitý potravní řetězec, ale ten je součástí ekosystému a jednotlivé druhy v něm vedle sebe přirozeně a trvale existují. Co se však stane, necháte-li lví smečku pohromadě v jedné velké kleci s ostatními druhy? Odpověď je každému zřejmá. Brzy zbydou jenom lvi. A to je samozřejmě nežádoucí reakce.

Proto je nutné již při výrobě dostatečně oddělit dominantní látky a mikroorganismy v produktech s výživou rostlin od ostatních a to je tedy zároveň důvod, proč máme základní hnojiva pro růst, označovaná jako GROW, k dispozici v jedné lahvi, a hnojiva pro květ, označovaná jako BLOOM, v lahvi druhé, přestože se dávkují najednou a nejeden grower si tak obzvlášť v začátcích logicky říká: „Proč to rovnou nedají do jednoho?“.

Pokud jsou rozdílné elementy dodány do pěstebního média odděleně formou lahví A + B, tak dovedou žít vedle sebe a rostlinu svým působením podporovat v růstu.

flower-729515_1920

S nejrůznějšími aditivy je to stejné, ať už jde o květové boostery, růstové a kořenové stimulátory, enzymatické přípravky nebo například zlepšovače půdy:

  • Ne vždy se dávkují stejně.
  • Ne vždy je lze smíchat se základním hnojivem.
  • Obsah určitých látek, které obsahují kvalitní aditiva, by neúměrně zvyšoval cenu základu.
  • Váhy jednotlivých lahví se liší s ohledem na vývojovou fázi rostliny, a tak je možné je adekvátně přizpůsobovat.

Sázkou na jistotu v otázce aplikace jednotlivých produktů s výživou rostlin jsou postupy a dávkovací tabulky doporučené přímo výrobcem.

Náš TIP: Pořiďte si praktický Starter Kit / Starter pack - kompletní sady hnojiv obsahují vše, co potřebujete během pěstebního cyklu, od semínka až po bohatou sklizeň! Vyzkoušejte například bestseller v sortimentu sady hnojiv od značky Advanced Hydroponics, holandskou sadu hnojiv BioNova AutoFlower Supermix pro samonakvétací druhy a velmi oblíbená je mezi našimi zákazníky také základní sada hnojiv české výroby.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál? 

Máte-li jakékoliv dotazy k dvousložkovým hnojivům A+B, ať už k jejich aplikaci, anebo pokud potřebujete poradit s výběrem konkrétního produktu, neváhejte nás kontaktovat na známé adrese info@higarden.cz.