Jak správně hnojit?

Pokud chcete své úsilí při pěstování rostlin co nejvíce podpořit, hnojení je jeho naprosto nezbytnou a klíčovou součástí. Někomu se to může zdát složité, ale není to žádná věda. Pojďme se spolu podívat na základní pravidla, po jejichž dodržení budete nad úrodou jásat.

Hnojiva zpravidla obsahují především tři základní živiny, které se označují zkratkou NPK (N - dusík, P - fosfor, K - draslík). Ve vegetativní fázi rostliny je potřebný dostatek dusíku (N), který podpoří růst a tvorbu silných zelených částí rostliny, tedy stonků a listů. To je možné především díky schopnosti dusíku tvořit chlorofyl, který je zodpovědný za správný průběh fotosyntézy. Fosfor (P) je ve vegetativní fázi důležitý hlavně pro zdravý růst kořenového systému. Při outdoor pěstování trvá růstová fáze zpravidla déle, v indoor podmínkách velmi rychle přechází do fáze květu. Rostliny začínají kvést buď na základě fotoperiody (podle délky dne) nebo v závislosti na svém věku. Květy a plody se začínají v tomto případě tvořit ve chvíli, kdy je rostlina dostatečně vyzrálá. Při přechodu do fáze květu snižujeme přísun dusíku ve prospěch draslíku (K) a fosforu, který podporuje bujné kvetení a zvyšuje výnosy. Draslík pak pomáhá při tvorbě důležitých sloučenin v rostlině a zároveň zlepšuje celkovou odolnost vůči nemocem a stresu.
unnamed (1)
Kromě nedostatku živin v dané fázi si musíme dát také pozor na přehnojení. Ve snaze “dopřát” svým rostlinám se může lehce stát, že je přehnojíme a tím pádem zlikvidujeme. Každá rostlina je totiž schopna vstřebat jenom určité množství živin, ostatní pak zůstávají v substrátu a zasolují ho. Je nutné se tedy držet doporučených dávek výrobců hnojiv a nesnažit se v dobré víře rostlinám přilepšovat. Navíc, pokud používáte speciální substráty, jsou už většinou předhnojené na první 2-4 týdny růstu, takže s hnojením začínáme až po této době. Pro správné dávkování živin v určitých fázích vývoje rostliny není nutné složitě vypočítávat poměry jednotlivých složek, ale lze využít širokou nabídku organických a minerálních hnojiv přesně podle Vašich požadavků a způsobu pěstování.
unnamed
Novinkou v našem sortimentu jsou hnojiva od holandské společnosti Bio Nova, která jsou šetrná k životnímu prostřední, snadno se používají a zajišťují vysoké výtěžky. S přesným dávkováním hnojiv Vám pomohou;dávkovací tabulky Bio Nova, takže se nemusíte bát přehnojení nebo naopak nedostatku živin. V nabídce máme také hnojiva značek: PlagronAdvanced Hydroponics, BioBizz,Canna a mnoha dalších.