Zvlhčovač či odvlhčovač?

Toť otázka, na kterou si v tomto článku odpovíme! Optimalizace pěstebních prostor a úprava klimatu pomocí vhodných přístrojů má totiž zcela zásadní význam pro zdraví rostlin, jak již možná víte, ať už z pěstební praxe, anebo z našich předchozích příspěvků na blogu.

zvlhcovac1cover

Správná vlhkost uvnitř growboxu nebo pěstební místnosti je stěžejní zejména v případě kultivace rostlin indoor. Odvíjí se jak od druhu pěstovaných rostlin, tak od aktuálního vývojového stádia, v němž se nacházejí.

Náš TIP: Kromě průběhu pěstebního cyklu řeší pěstitelé vlhkost v rámci správného skladování úrody. V tomto případě lze kromě moderních zařízení, které udrží požadovanou vlhkost ve skladovacích prostorech, využít zároveň také jednoduché, ale dokonale funkční sáčky Integra Boost pro udržování ideální vlhkosti přímo uvnitř skladovací nádoby. (O tom, jak správně skladovat sklizeň, se dočtete v samostatném článku ZDE.)

Nyní už se podíváme na využití přístrojů pro snadnou a spolehlivou úpravu klimatu uvnitř libovolných prostor, které jsme zmínili již v nadpisu.

Zvlhčovače

Tyto přístroje ke svému provozu potřebují zdroj energie a vody. Podle toho, jakým způsobem je zdroj vody obstarán, rozlišujeme dva druhy zvlhčovačů:

  • Zvlhčovače s vlastním zdrojem vody v podobě integrované nádoby. Příkladem je nejprodávanější ultrazvukový zvlhčovač HUMIPRO 4L. Ten je vybaven přehledným LED panelem i dvojitou tryskou s otáčením o 360°. Tyto zvlhčovače vynikají jednoduchou obsluhou a v neposlední řadě také možností regulace výkonu na rozdíl od níže uvedeného typu zvlhčovačů.
  • Jiné zvlhčovače potřebují dodat vodu externě, respektive do ní ponořit speciální hlavici s plovákem, který je buď součástí balení nebo lze dokoupit. Klasickým příkladem jsou zvlhčovače, vytvářející typickou vodní mlhu, jako je Ultrasonic Mist Maker. Tyto přístroje disponují určitým počtem membrán, jejichž kmity vodu přeměňují v mlhu. Výkon těchto zvlhčovačů se odvíjí právě od počtu těchto membrán. Pro menší growboxy a pěstební prostory vám tedy v praxi postačí zvlhčovač s jedinou membránou, ale existují také zvlhčovače s devíti membránami pro opravdu velké pěstební prostory.
  • Bohužel neexistuje jednoduchý přepočet metrů čtverečních pěstební plochy na počet membrán. Jsou tady totiž i další proměnné. Záleží také:
    • Na správném umístění zvlhčovače, to znamená ve směru proudění vzduchu.
    • Na druhu a intenzitě vytápění dané místnosti, respektive pěstebního boxu.
    • Na odtahu vzduchu, který vlhkost vzduchu v pěstebním prostoru také snižuje.
    • Na umístění pěstebního boxu i průměrné okolní teplotě.
  • Nutno dodat, že stačí občasné čištění, nicméně pokud Mistmakery ponoříte do dostatečného množství vody, umožňují takřka nepřetržitý provoz. To je velká výhoda. Stejně tak blokovací senzor pro chvíle, kdy dojde voda v nádobě. Přístroje se automaticky zastaví a membrány zůstanou nepoškozené. Opačnou stranu mince pak představuje absence regulace výkonu, kvůli níž tyto přístroje běží vždy na plné obrátky. 
  • Klonování a řízkování: „Zvlhčovačky“ se v hojné míře využívají pro úspěšné zakořenění mladých rostlinek během raných vývojových fází, kdy je zapotřebí udržovat v pěstebním prostoru minimální vlhkost 60 %.
  • Pokojové rostliny: Klasickým příkladem, kdy není nad kvalitní zvlhčovač, jsou také byty, které bývají zejména v chladných měsících běžně přetápěny ústředním topením.

zvlhčovač2

Odvlhčovače

  • Už víte, že v případě mladých rostlinek a klonů je velice důležité udržovat v pěstebním prostoru alespoň 60% vlhkost. V pozdějších vývojových stádiích už je však vysoká vlhkost na škodu a pokud jsou rostliny například v pozdější fázi květu umístěny ve vlhkém prostředí, riskujete tím přítomnost plísní. A plíseň plodů je to poslední, co chcete v pozdní fázi květu řešit.
  • Pokud jde o výslednou kvalitu úrody při sušení, odvlhčovače opět platí za nenahraditelného pomocníka, protože potřebujete docílit co nejnižší vlhkosti v dané místnosti a ani zvýšení otáček ventilátoru na maximum k tomu často nemusí stačit.
  • Příkladem praktického odvlhčovače, který zbytečně nezabírá místo ani v pěstebním boxu, je Hutermann HD-250 nebo také jeho výkonnější kolega Hutermann HD-500.
  • Tato zařízení vynikají velice ekonomickým provozem, k němuž již nepotřebujete žádné další přípravky.
  • Fungují na principu nasávání vlhkosti a její následné kondenzace, kdy se voda hromadí v integrované vyjímatelné nádržce. Po naplnění nádobky se přístroj automaticky vypne.

zvlhcovac3

S úpravou, a hlavně dlouhodobým udržováním optimálních klimatických podmínek nejen v pěstebních prostorech vám naši odborníci rádi poradí. Své dotazy směřujte na známou e-mailovou adresu info@higarden.cz

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?