Představujeme vertikální hydroponické systémy NFT

Minule jsme si v rámci naší minisérie Hydroponie snadno představili v obecné rovině, jak fungují hydroponické systémy typu NFT. V dnešním článku tuto oblíbenou hydroponickou metodu ještě povýšíme díky unikátním vertikálním zavlažovacím systémům značky VAKPLAST!

VNFTCOVER111

V čem tedy spočívají hlavní výhody vertikálního hydroponického systému?

  • V první řadě je to určitě pěstební plocha. V porovnání s horizontálně řešenými systémy totiž s produkty VAKPLAST ušetříte spoustu místa, anebo na stejné ploše vypěstujete daleko více rostlin. Řečí čísel je v případě vertikálních zavlažovacích systémů využívaná až více než 3,5x větší pěstební plocha!
  • Česká firma se sídlem v Ostravě, která má celou technologii chráněnou užitnými vzory a patenty, tyto produkty vyrábí i dodává na trh, a tak máte vždy jistotu dostupnosti veškerých potřebných dílů a příslušenství.
  • Jednou z nejvýraznějších výhod je pak bezpochyby také inteligentní rozvod vody drenážním systémem po celé délce i šířce pěstebních nádob, takže mají všechny vaše rostliny v průběhu celého pěstebního cyklu neustále dostatek vody stejně jako přesně stanoveného množství živin.
  • Zkušení groweři, kteří se věnují hydroponii, oceňují i chytře řešené automatické okysličování živného roztoku, které se uskutečňuje přechodem mezi jednotlivými patry.

VNFT4

  • Rezervoár živného roztoku disponuje odnímatelným víkem, což v praxi kdykoliv umožňuje jednoduchou kontrolu živného roztoku. Ten je zároveň jediným pěstebním médiem. Spolehlivou kontrolu zajistí přesné pH a EC metry.
  • Tím, že kromě živného roztoku nepotřebujete žádné jiné pěstební médium a při stále stejných nákladech na spotřebu elektrické energie maximalizujete pěstební plochu a výnos z ní, přináší vertikální NFT systémy ve výsledku mimořádně ekonomický provoz, nemluvě o minimalizaci odpadu.
  • Snadná je také jejich údržba. Konstrukce těchto zavlažovacích systémů umožňuje dobrý přístup ke kořenovému systému rostlin i k rostlinám samotným, kterých může být v jednom systému až 245!
  • Praktický systém háčků slouží k jednoduchému a rychlému uchycení větších rostlin.
  • Všechny vertikální hydroponní systémy značky Vakplast mají nastavitelné nožičky, takže ani drobné nerovnosti podlahy vám nebudou činit sebemenší problém.

VNFT5

  • Každá pěstební nádoba má lem, díky kterému do ní víko lehce zapadne. Výpust už je součástí samotné nádoby. Díky tomu nedochází k žádným únikům vody.
  • Víka pěstebních nádob jsou rovná, nebo šikmá. Zvolit můžete podle typu pěstovaných rostlin. Například rovná víka se více hodí pro pěstování salátů či menších rostlin, ale pro větší rostliny jsou praktická zase víka šikmá.
  • Ať už si vyberete nejmenší a nejlevnější či naopak nejdražší a nejsofistikovanější variantu, anebo na základě individuálních potřeb cokoliv mezi tím, celý systém lze vždy v krátkém čase rozebrat, vyčistit a opět složit.

Vertikální hydroponické systémy jsou bránou do světa nových možností kultivace rostlin a ostravský výrobce nabízí celkem 8 patentovaných variant, aby si jeho výhod mohl užít každý:

Spolu s našimi odborníky jsme vyzkoušeli všechny varianty. Nadchlo nás, jak je každý z výše uvedených modelů předurčen k tomu, aby perfektně posloužil určité skupině pěstitelů na míru jejím potřebám. Pokud byste po přečtení tohoto článku rádi zjistili, do jaké skupiny patříte vy, neváhejte se nás na cokoliv zeptat prostřednictvím známé e-mailové adresy info@higarden.cz a s výběrem vám rádi poradíme!

Co si přečíst dál?