Jak vysoko nad vrcholky rostlin zavěsit světlo?

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď. Přesto je pro každého, kdo začíná pěstovat rostliny indoor v pěstebním stanu, natolik zásadní, že jsme se ji rozhodli více rozvést prostřednictvím tohoto článku. Přečtěte si, v čem spočívají výhody LED lampy a proč ji na rozdíl od výbojky můžete bez obav umístit do těsné blízkosti vršků vašich rostlin.

viparspectra

Odpověď na otázku, kterou si klademe v titulku, zní samozřejmě vždy stejně, a sice co nejblíže.

    • Pokud ovšem (stejně jako stále ještě většina pěstitelů) používáte coby výkonný zdroj umělého osvětlení v growboxu klasické vysokotlaké výbojky (HPS, MH aj.), má to jeden podstatný háček. Výbojky jsou výkonné, ale společně se světelným zářením uvolňují do uzavřeného pěstebního prostoru, a tím i do bezprostředního okolí rostlin, nezanedbatelné množství tepla, které jim může ublížit.
    • Proto je nutné dávat opravdu dobrý pozor na to, abyste rostliny dostatečně intenzivně osvítili, ale zároveň je tím nespálili! To však zejména v začátcích není vůbec snadný úkol, tím spíše, pokud disponujete pouze omezeným pěstebním prostorem a jako každý grower na světě si kladete za cíl co nejbohatší úrodu tvořenou rostlinami s bujným květenstvím.
    • Když přesunete mladé sazenice pod výkonnou výbojku, doporučujeme zavěsit lampu nejprve s určitou rezervou o něco výše, než je bezpodmínečně nutné, aby si rostlinka v rané fázi vývoje na intenzivní světlo nejprve zvykla. V závislosti na jejím růstu zvedáme lampu adekvátně do výšky tak, abychom světlo využili na plno. 
    • Jak poznat, že to není ani zbytečně vysoko ani příliš nízko? Při svícení výbojkami platí za nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda horko rostlinám neublíží, natažení ruky nad jejich vrcholky po dobu jedné minuty.
    • Jakmile uplyne minuta vy na své ruce cítíte stále jen příjemné teplo podobné tomu, které na vaší kůži umí vykouzlit sluníčko během letního dne, všechno je v pořádku.
    • Pokud ale ruku pod lampou po minutě sotva udržíte a není vám to už zrovna dvakrát příjemné, pak to zcela jistě není v pořádku ani pro rostliny a je třeba řešit, jak vzduch v pěstebním prostoru účinně ochlazovat.
    • Pokud nemůžete využít vůbec nejjednodušší řešení, kterým je pověsit výbojku výše nad vršky rostlin, abyste eliminovali riziko jejich spálení, nabízí se následující možnosti:
      • Vyšší pěstební stan
        • Například oblíbené pěstební stany Mammoth Pro+ HC disponují o 25 cm vyšší konstrukcí právě kvůli tomu, aby uzavřený pěstební prostor poskytoval dostatek místa pro růst rostlin i umístění veškerého příslušenství v čele se zdrojem osvětlení, a to v případě výbojky v bezpečné vzdálenosti od vršků rostlin.
      • Cooltube
      • Výkonnější ventilace
    • Výše uvedené možnosti však souvisí i s dalšími náklady a pokud vás indoor pěstování baví, určitě začněte uvažovat nad výhodami, které pěstitelům přinášejí plnospektrální LED lampy, jako vyrábí například Lumatek nebo Viparspectra.

    zeushang

    • Tím, že HPS výbojky je nutné zavěsit mnohem výše nad rostliny, mají rostliny přirozenou tendenci vytahovat se za světlem.
    • Pěstební stany se zvýšenou konstrukcí představují dobré řešení, ale pokud jste si nedávno pořídili grow box, jednoznačně nejlepší investici představuje moderní LED lampa, se kterou už otázku „Jak vysoko nad vršky zavěsit lampu?“ nemusíte nikdy řešit. Můžete nad ní mávnout rukou a těšit se na skvělou úrodu. Takže už žádné mávání rukou pod výbojkou.

    Pointa je tedy taková, že „LEDky“ vám umožňují využít pěstební prostor opravdu na maximum a na rozdíl od výbojek, kdy je nutné neustále dávat pozor na riziko spálení rostlin, je můžete umístit do těsné vzdálenosti od jejich vršků. Pokud se porozhlížíte po novém pěstebním stanu, tak zvýšené growboxy jsou praktickou volbou, ať už pěstujete s výbojkou, anebo dáváte přednost LED osvětlení.

    Máte-li jakékoliv otázky na téma MICROGREENS, rádi vám na ně odpovíme na známé adrese info@higarden.cz.

    Dále doporučujeme tyto produkty: 

    Co si přečíst dál?