Srovnání TOP LED světel od značky Lumatek: ZEUS PRO vs. ZEUS PRO 2.9

Lídr ve vývoji a výrobě pěstebních LED světel, proslulá britská značka Lumatek, obohatila před nedávnem trh o žhavé novinky pro rok 2021 v podobě plnospektrálních (full-spectrum) svítidel. Dnes se zaměříme na rozdíly v rámci bezkonkurenční řady ZEUS. Spousta zákazníků totiž nedala dopustit už na původní verzi.

S příchodem zbrusu nové verze ZEUS 600W PRO 2.9 se nás mnoho pěstitelů ptá, jak se novinka odlišuje od předchozí verze (2.7). Co je tedy nového, v čem je rozdíl? Stojí za to připlatit si trochu za extra výkon a vyplatí se případně provést upgrade původní verze?

coverprodukthlavniaaaaa

  • Design a hlavní parametry zůstávají stejné jako u předchozí verze. Ostatně, unikátní jsou na to v porovnání s konkurenčními výrobky dost.
  • Pokud bychom měli jedním slovem vystihnout hlavní rozdíl mezi výše uvedenými modely, bude to slovo na čtyři písmena: TYČE. Výrobce věnoval značné úsilí vývoji každé LED tyče tak, aby zvýšil její účinnost na maximum, což se mu povedlo hlavně díky následující dvojici změn:
    • Ochranný kryt z původního modelu byl nahrazen protektivní technologií CLEAR GLUE. Původní kryt tedy v případě novinky nahrazuje speciální ochranný silikonový povlak, zajišťující bezpečnost při vedení elektrického proudu i výrazně efektivnější způsob přenosu světla při nižších tepelných emisích.
    • Lumatek zvýšil elektrickou účinnost PCB (deska plošných spojů, základní součást elektroniky) díky použití kvalitnějších LED diod, které na trhu s pěstebními světly v této cenové kategorii jen marně hledají srovnání. Nové diody se vyznačují celkově vyšší účinností i ještě lepším podáním barev mimo jiné díky proporcionálně většímu podílu červené barvy ve světle. Díky těmto červeným diodám s vyšší účinností elektrického i fotonového toku, než běžně vykazují bílé diody s „plným spektrem“, byl výrobce schopen zvýšit celkovou účinnost až na 2,9 μmol/s/J, přičemž zůstal v odpovídajícím rozsahu vlnových délek nutných k tomu, aby byla zajištěna účinná fotosyntéza a zdravý růst.

srovnani1

  • Pro znalce máme k dispozici tzv. PAR mapy (viz níže) přímo od výrobce, poskytující poměrně přesné vizuální srovnání obou verzí těchto výjimečných LED světel. Mapy pro obě tato světla vychází ze stejného pěstebního prostředí (mylarové reflexní growboxy 1,2 m při plném výkonu a zavěšení 18 palců od černé mřížky).

mapa2

mapa1

  • Stručně řečeno, rozdíl v PPF (celkový světelný výkon) mezi oběma modely se pohybuje okolo 10 % ve prospěch novinky s označením 2.9. 
  • Na tomto místě se sluší také podotknout, že i nezávislé testy pěstitelů z celého světa potvrzují hodnoty, deklarované výrobcem. Firma Lumatek je v tomto skutečně jednou z čestných výjimek a hodnoty uvedené u jejích produktů nepřipomínají na rozdíl od některých jiných výrobců předvolební sliby politiků. Už pro tuto upřímnost v kombinaci s náskokem v technologiích je pro nás v otázce výběru pěstebních LED světel vždy volbou číslo jedna.

Vyplatí se připlatit za extra výkon LED lampy?

  • Pokud hledáte velké, ultra účinné (tím máme na mysli skutečných 2,9 mikromolů na joul) světlo s rozumnou cenovkou, pak prostě nenajdete výhodnější zařízení, než je právě ZEUS 600W PRO 2.9.
  • Pokud potřebujete dosahovat této úrovně účinnosti u LED svítidla s vyšším výkonem a ekvivalentním celkovým světelným výkonem, bude záviset také na aktuální okolní teplotě, kapacitě výměny vzduchu, nákladech na kWh a v neposlední řadě, zda se na to díváte z perspektivy návratnosti celé investice.
  • Pro majitele 2.7, které zpočátku lákala vysoká účinnost a mají pocit, že již nyní maximalizují využití těchto hodnot, přijdou pak extra fotony jistě vhod.
  • Z hlediska poměru cena - výkon stačí podívat se na rozdíl mezi cenou a PPF v těchto svítidlech.
  • Na otázku, zda se vyplatí upgrade z 2.7 na 2.9 není odpověď jednoznačná, ale lze ji získat snadno. Stačí si uvědomit nakolik využíváte potenciálu jednoho či více dosavadních svítidel 2.7. Stávajícím majitelům ZEUS 600W PRO 2.7 se extra výtěžek, vyjádřený přibližně 10% nárůstem světla z vylepšených svítidel, vyplatí pouze v případě, že jejich současné světlo je již maximalizováno. To znamená, že již naplno využíváte potenciálu 2.7, ale hodí se vám ještě větší výkon.

Na každý pád a na každý watt produkuje nová LED lampa ZEUS 600W PRO 2.9 přibližně o 10 % více světla než předchozí verze, to je zkrátka nepopíratelný fakt. Teď už jen záleží, nakolik je tato skutečnost lákavá právě pro vás, abyste dosáhli vyšších výnosů a lepší kvality sklizně. Robustní novinka má také jednoznačně lepší konstrukci včetně efektivnějšího a odolnějšího řešení horního koše LEDek. Potěší i odnímatelný dálkový ovladač. Pokud byste se nás chtěli na něco zeptat, jsme tady pro vás na na známé adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?