Nebojte se použít kokosový substrát znovu

Kokosové substráty je možné použít bez větších zádrhelů na dvě nebo i tři pěstební kolečka. Podívejme se jak na to, hezky krok za krokem.substratum-texture-pattern-background-garden-agriculture_527840-1278

Kokosový substrát je mezi indoor pěstiteli velmi oblíbený kvůli svým specifickým vlastnostem. V první řadě zachytí mnohem více vody než zemina bez toho, aby ztratil vzdušnost. Oblíbený je také kvůli sterilitě - nesvědčí patogenům a neobsahuje žádné živiny, takže přesně víte, co mají rostlinky k dispozici.

Tím, že použijete substrát znovu ušetříte peníze i přírodní prostředí. Rostliny můžete do použitého substrátu zasadit rovnou nebo ho můžete předtím smíchat se zbrusu novým pěstebním médiem. Kokosový substrát můžete používat dokud se jeho vlákna nezačnou rozpadat, pak přijde o většinu své schopnosti zadržet vodu a nebude už tolik schopný podporovat kořeny rostlin.

Pár rad na úvod21507-3_zenzym-250ml

V první řadě je potřeba odstranit všechno, co v kokosu zbylo z předchozího pěstebního cyklu. Začněte tím, že vyberete zbytky rostlin, to znamená všechny lístečky, stonky i kořínky. Pokud si chcete být opravdu jistí, že v substrátu už nic není, doporučujeme použít enzymatický přípravek, který s rozkladem odumřelé biomasy pomůže.

Po velmi úspěšné sklizni by v substrátu neměla zůstat žádná hnojiva. Aby rostlinám nehrozilo přesolení, důkladně ho vypláchněte vodou bez minerálů (jiná by mohla problém jen zhoršit), ideálně vodou z reverzní osmózy nebo destilovanou. Pro jistotu ještě zkontrolujte EC a pH substrátu.

I v uzavřeném pěstebním stanu hrozí nebezpečí v podobě nemocí nebo škůdců. Pro jistotu je dobré před novým kolečkem substrát dezinfikovat. Ozkoušený máme roztok peroxidu vodíku (2 ml / 1 l vody), do kterého substrát prostě namočíte. Potom je potřeba pěstební médium znovu propláchnout. Patogeny a larvy škůdců spolehlivě vyhubí i vysoké teploty. V praxi se používá hlavně lázeň vroucí vody a (pokud máte shovívavou ženu) trouba rozehřátá aspoň na 100 °C.

Revitalizovaný substrát můžete bez problému použít pro dospělé, zdravé rostliny. Řízkům a sazeničkám dejte kolem mladých kořínků vrstvu nového kokosu, na okraje nádoby můžete ale v klidu dát i ten starý. Osvědčenou metodou je před přesazováním promíchat starý kokos s novým.

Pokud se vám už kokos rozpadá v ruce, vlákna jsou krátká a zjevně nezadrží tolik vody, nemusíte ho hned vyhodit. I v takové fázi rozkladu má své využití: upravte ho podle našeho návodu a můžete ho použít k vylepšení vlastností půdy na venkovním záhonu.

Jak recyklovat kokosový substrát?coconut-substrate-soil-pressed-coconut-substrate-briquette_158388-3864

  1. Odstraňte veškeré zbytky rostlin, všechny staré kořínky musí pryč
  2. Alespoň třikrát propláchněte substrát vodou (nejlépe RO nebo destilovanou), doporučujeme použít 2-3 litry vody na 10 litrů substrátu
  3. Sterilizujte substrát peroxidem vodíku (35% roztok, 2 ml / 1 l vody) nebo vroucí vodou
  4. Pokud jste použili peroxid, propláchněte substrát ještě jednou

Na co si dát pozor?

  • Pokud jste měli během posledního pěstebního cyklu problémy se škůdci nebo nemocemi, už substrát znovu nepoužívejte.
  • Doporučujeme pracovat v čistém prostředí. Umyjte si ruce nebo použijte čisté rukavice.
  • Sterilizací substrát zbavíte úplně všeho -  i prospěšných mikroorganismů. Celý krok kvůli tomu nepřeskakujte, spíš potom trichodermu a další přátelské muňky do substrátu přidejte.
  • Peroxid je žíravina, zacházejte s ním opatrně a jen v dobře větraných místnostech.
  • Sterilizace teplem může vytvořit nepříjemný zápach.
  • Sterilizace substrátu v troubě bez domluvy s manželkou může zapříčinit rozvod.
  • Pokud chcete starý substrát smíchat s novým, doporučujeme to udělat předtím, než úplně vyschne.

Pokud vás při čtení článku napadly nějaké dotazy, neváhejte se na nás obrátit na adrese info@higarden.cz.

 Doporučujeme:

Další články: