Jak si usnadnit množení rostlin?

Na setí a množení je sice ideální jaro, ale ani v létě není pozdě. Chtěli byste si i teď  vypěstovat ředkvičky, hlávkový salát nebo třeba špenát? Nebo potřebujete namnožit některou z vašich pokojových rostlin? Ukážeme vám, jak si lze pomoci stimulátory růstu, vhodným substrátem nebo skleníčkem a zajistit si tak úspěch v kterékoliv roční době.

green-leaved-plants-2987081

Jednou z nejjednodušších možností, jak si rostlinu namnožit, je řízkování. Stačí z mateřské rostliny odebrat část vrcholového výhonu. To rostlině nijak neublíží a řízek obvykle zakoření do několika týdnů. Pro účinnější zakořenění řízků lze použít kořenový stimulátor. Spodní část řízku (cca 2-4 cm) odlistíme, ponoříme do stimulátoru a opatrně vložíme do připraveného substrátu tak, abychom stimulátor nesetřeli. Rostlina poté výrazně snadněji a za kratší dobu zakoření. Jinou možností je použití speciálního hnojiva pro mladé rostliny a řízky. Má specifické složení, aby se rostlina nespálila a podporuje rozvoj kořenového systému a růst

Dalším aspektem úspěšného množení je substrát. Vhodné jsou mírně předhnojené mixy provzdušněné perlitem. Výživných složek je zde minimum, zhruba po prvním týdnu přihnojujeme dle potřeb rostlin, například již zmíněným hnojivem na řízky. Možnou variantou pro množení nebo výsev jsou také sadbovací kostky nebo Jiffy tablety. Jejich výhodou je snadné použití, vyvážený poměr vzduchu v substrátu a dobrá absorpce vody. Rašelinové tablety jsou navíc velmi skladné, obsahují směs rašeliny a kokosových vláken a svůj objem získají až po zalití vodou a jejich nabobtnání. Do substrátu se rostliny po vyklíčení nebo zakořenění přesazují i s tabletou, kořeny časem jednoduše prorostou skrz.

jiffy

Posledním tipem, jak podpořit klíčení semínek nebo uchycení řízků, je využití domácích pařníků a skleníků. Kromě těch obyčejných existují také vyhřívané s termostatem pro vytvoření specifických tepelných podmínek. Ideální umístění je na okenním parapetu, kam nedopadá přímé sluneční záření a nemůže tak dojít ke spálení nebo přehřívání.

sklenik

Pokud vás baví pěstovat rostlinky doma, veškeré vybavení pro indoor pěstování naleznete na Higarden.cz.