ROOT!T pro odběr a rozmnožování řízků

Stává se vám, že se vašim řízkům nedaří podle vašich představ? Nemají ten správný tvar, anebo příliš rychle dospívají, aniž by stačily pořádně zakořenit? Pokud se vám při řízkování dosud nedařilo tak, jak byste si přáli, pak určitě čtěte dále. Je čas rapidně zvýšit úspěšnost klonování!

rootitcuttingmist_UVOD

Odříznutí části rostliny při řízkování je extrémně stresující jak pro mateční rostlinu, tak pro vzniklý řízek. Jistě nemá smysl předstírat, že tomu tak není. A právě proto je z pozice pěstitele správné chytře pracovat s adekvátní fyziologickou reakcí rostliny na tento šok:

  • Odborníci se domnívají, že stárnutí rostlin je důsledkem působení dvou látek, které vznikají na základě přítomného stresu. Jsou to:
    • Kyselina abscisová (ABA): životně důležitý rostlinný hormon, který je produkován rostlinou například jako reakce na náhlou změnu okolního prostředí. Například s příchodem studené fronty je právě ABA zahajovacím impulzem ke změně vedoucí k ochraně listů před chladem.
    • Ethylen (etylen): o etylenu je již dlouho známo, že urychluje zrání rostlin ve chvíli, kdy jsou vystaveny stresu. Funkce etylenu v takových případech spočívá v tom, aby daná rostlina dosáhla bodu dostatečné zralosti, znamenající životaschopnost a soběstačnost nezávisle na mateřské rostlině. Krásným příkladem jsou řezané květiny nebo zrající ovoce. 
    • Pokud se v rostlině uvedená dvojice látek nachází, je to důkaz nedostatku cukru a kyslíku, který je důsledkem narušení translokačních procesů stresem.
    • ROOT!T Cutting Mist je speciální klonovací postřik, který doporučujeme aplikovat na mateční rostlinu dva až tři dny před odběrem řízků, neboť pomáhá udržet produkci cukru v listech na normální úrovni. Udržování těchto hladin blíže k normálu velmi pomůže snížit stres a s ním spojenou nepřiměřenou produkci ABA a ethylenu.

    rootitrootinggel

    • ROOT!T Rooting gel vytvoří kolem místa řezu (odběru řízku) ochrannou bariéru, která pomáhá udržet rostlinu ve stavu nízkého stresu. Díky tomu, že rostlina nepociťuje v důsledku účinků Rooting gelu enormní stres, je schopna mnohem rychleji regenerovat své tkáně prostřednictvím přirozených procesů obnovy rostlin.
      • Náš TIP: ROOT!T First Feed tvoří během klonování rostlin mocnou kombinaci právě s výše uvedenými produkty od značky ROOT!T. Díky této kombinaci budou vaše řízky předurčeny k úspěšnému vývoji.
      • Živiny a mikroživiny obsažené v ROOT!T Rooting gelu a klonovacím postřiku ROOT!T Cutting Mist jsou precizně vyváženy tak, aby fungovaly na molekulární úrovni v souladu s přirozenou fyziologií rostliny a podporovaly tvorbu kořenových pupenů v řízcích.
    • Nejlepších výsledků při klonování dosáhnete, pokud tyto tři výjimečné produkty, uzpůsobené přímo pro potřeby řízkování, doplníte ještě o Natural Rooting Sponges100% přírodní sadbovací médium s dokonalým poměrem vzdušnosti a vlhkosti, vyvinuté pro rychlé zakořenění řízků, ale také výsev semínek a jejich klíčení. Zakořeňovací houby ROOT!T Rooting Sponges můžete později s rostlinou přesadit do libovolného pěstebního média, jako je například zemina nebo kokos.

    rootithouba

    Na téma klonování/řízkování vyšel na našem blogu i obecně laděný článek, na který odkazujeme níže. Máte-li jakékoliv otázky související s úspěšným klonováním, ať už ryze praktického charakteru, anebo v případě, že vás zaujali nenahraditelní pomocníci od značky Root!t, rádi vám poradíme na známé adrese info@higarden.cz.

    Dále doporučujeme tyto produkty: 

    Co si přečíst dál?