Jakou vodou zaléváte své rostliny?

Voda je nejdůležitějším elementem ve výživě rostlin. Proto zkušení groweři dobře znají vlastnosti vody, kterou používají pro zavlažování svých rostlin a využívají moderních nástrojů pro její čištění. Co nejčistší voda je totiž prvním předpokladem bezvadné úrody. A přesně o tom bude tento článek. Dozvíte se také, co je to reverzní osmóza.

Pokud to s pěstováním myslíte vážně, můžete si nechat udělat chemický a mikrobiologický rozbor. Vyhnete se zbytečným komplikacím. Nyní pojďme bližší optikou prozkoumat, jaké to jsou...

image1_1

Drtivá většina pěstitelů používá klasickou kohoutkovou vodu, která může obsahovat nebezpečné množství chlóru. Chlór se používá k desinfekci a jedná se o jedovatý plyn. V přiměřeném množství hubí ve vodovodních potrubích viry, bakterie a améby. Dávky, které však pro lidi nepředstavují nebezpečí mohou snadno ohrozit vaši úrodu. Chlór totiž spaluje kořeny rostlin i prospěšné mikroorganismy. Moderní uhlíkové filtry naštěstí pohltí až 99 % molekul chlóru. Jsou vybaveny speciálním typem uhlí s vyšší pórovitostí, než má běžně používané uhlí. Řeč je filtrech Growmax Water. Tyto filtry jsou pro účinnou úpravu vody bezkonkurenční, a proto mezi pěstiteli po celém světě také obecně nejoblíbenější.

Voda ze studny je sice bez chlóru, nicméně jeho absenci často o to více kompenzují různé druhy znečištění přírodního charakteru, ať už jde o železité či vápenaté podloží nebo uhynulé živočichy. Do vlastního zdroje vody se také mohou kromě nejrůznějších bakterií dostat insekticidy, pesticidy, herbicidy a další chemické látky. Zdroj kontaminace může představovat i nejbližší žumpa. Další nepříjemností je „tvrdá voda“, která obsahuje příliš mnoho minerálů a snižuje účinnost hnojiv (viz EC). S výše uvedenými druhy kontaminace si spolehlivě poradí filtry s reverzní osmózou.

Pevné částice ve vodních systémech zachycují inline filtry.

Co je to reverzní osmóza? 

 Tento proces můžeme zjednodušeně definovat jako obrácenou verzi přirozené osmózy. Využívá se při filtraci vody, přičemž se využívá polopropustnost selektivní membrány a zároveň vyššího tlaku ze strany koncentrovanějšího roztoku. V praxi je membrána takového filtru propustná pouze pro rozpouštědlo, ale minerální soli a další ve vodě rozpuštěné látky jsou zachyceny a skrz membránu neproniknou. Reverzní osmóza tak ve výsledku zajišťuje optimální účinnost hnojiv.

GrowmaxJednotka umožňující filtrovat až 1000 litrů denně (40 litrů za hodinu) na principu reverzní osmózy slouží zároveň ke 100 % deionizaci vody. 

Pokud chcete opravdu dokonale čistou vodu pro vaše rostliny, vsaďte na totální deionizaci vody. O tu se postará Reversní osmotická jednotka od firmy Growmax. Čistící jednotky od tohoto výrobce najdete i v naší nabídce a patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu k dostání. Máte-li ambice dopřávat svým rostlinám panensky čistou vodu jakožto základ svěží zálivky, stačí si už jen zvolit podle potřeby model s požadovaným výkonem.

Rádi vám poradíme, abyste těmto ambicím mohli dostát. Stačí se ozvat na e-mail: info@higarden.cz

 
- Growmax Water
- Reversní osmotická jednotka
- Inline filtry