Hydroponie snadno: NFT

NFT (Nutrient Film Technique) je obecně považována za nejjednodušší a nejčistší hydroponickou metodu. Ať se tedy chystáte s hydroponií začít, anebo jste dosud vyzkoušeli jiné hydroponické metody kultivace rostlin indoor, určitě si o NFT systémech a jejich použití v praxi přečtěte více.

NFT3

Navzdory skutečnosti, že jsou NFT zavlažovací systémy mezi pěstiteli vyhlášené svojí jednoduchostí, představují jeden z „hydroponických klíčů“ k rychle rostoucím rostlinám a atraktivním výnosům. A pokud bychom zároveň měli vybrat hydroponickou metodu pro úplné začátečníky, odpověď bude právě tato tři písmena - NFT:

  • NFT hydroponické systémy fungují na principu mělkého proudu (filmu) vody s rozpuštěnými živinami, který neustále cirkuluje a je v nepřetržitém kontaktu s kořeny rostlin.
  • Živný roztok je v nich pomocí čerpadla přiváděn ze zásobníku na začátek pěstebního kanálu a na principu cirkulace stéká zpět do nádrže poté, co je rovnoměrně rozveden kolem kořenů.
  • Právě neustálý přístup k živinám i kyslíku se při využití NFT v praxi projevuje v podobě násobně vyšších výnosů, než na jaké jsme zvyklí například v půdních substrátech.

Zdravé sazeničky jsou základ úspěchu

Pokud jde o samotnou přípravu a použití NFT hydroponního systému, jako první přichází na řadu volba pěstebního média pro předpěstování sazeniček. Abyste totiž mohli využít potenciál NFT systémů skutečně naplno, budete pro přesazení do NFT systému potřebovat opravdu zdravé sazeničky s dostatečně vyvinutou soustavou kořínků. V případě pěstování rostlin ze semen je pak nejdříve zapotřebí ujistit se, že v rámci konkrétního druhu disponujeme vhodným pěstebním prostředím. Pokud odpověď na tuto otázku nezní jednoznačně ANO, tak semínka raději nechejte vyklíčit v propagátoru.

  • Tzv. umělé substráty, v tomto případě zejména produkty z čedičové vaty (GRODAN), jsou nejpoužívanějším pěstebním médiem pro předpěstování mladých rostlinek pro NFT systémy. Kromě kostiček můžete využít také pěstební rohože. Pro předpěstování sazenic rostlin je rockwool jako pěstební médium ideální, neboť výborně vstřebává potřebnou vlhkost, aniž by zároveň zadržoval nadbytečné množství živin. I při 100% nasycení rockwoolu vodou může stále počítat s 20% provzdušněním. O přípravě rockwoolu se dočte více v samostatném článku ZDE.
  • Kokosové substráty mají pro účely hydroponie ideální vlastnosti podobné těm, které můžeme pozorovat u anorganického pěstebního média (rockwool aj.), a tím pádem je můžete bez obav využívat i v případě kombinace s NFT. Kokos zadržuje dokonce více vody než rockwool. Při použití v NFT systémech postupně dochází k vymývání části kokosových vláken a organická hmota má tendenci se rozkládat. Rozhodnete-li se pro kombinaci NFT a kokosového substrátu, doporučujeme lisovaný kokosový substrát (kokosové brikety a rohože), pro který platí stejný postup jako u „umělého substrátu“ (viz výše). 

Práce s NFT systémem

Nyní již můžete v přípravě NFT systému pokročit dále. Určitě však ze všeho nejdříve nezapomeňte zkontrolovat teplotu a pH živného roztoku.

NFT1

  • Přesvědčte se pěstební sestava pro NFT je na všech místech precizně utěsněná. Voda nesmí v žádném případě na žádném místě ze systému vytékat.
  • Na dno pěstebního kanálu umístěte kvalitní netkanou NFT textilii, která pomáhá k rovnoměrnému rozprostření živin. Tuto textilii doporučujeme nechat lehce přesahovat v místě, kde zálivka odtéká zpět do zásobníku.
  • Ideální rychlost, jakou by měl živný roztok pěstebním kanálem protékat, se pohybuje v rozmezí 400–1500 ml za minutu.
  • Důležitý je také sklon pěstebního kanálu, aby na plátu nevznikaly tzv. bazénky. 
  • Abyste eliminovali riziko výskytu řas, nechávejte pěstební kanál přikrytý. Dalším důvodem pro zakrytí pěstebního kanálu je zamezení přístupu světla, které není dobré pro rozvoj kořenů.
  • Pokud chcete kořenový systém zkontrolovat, nikdy tak nečiňte na přímém světle a vždy se snažte tento čas zkrátit na nezbytné minimum.
  • Pokud používáme umělý nebo lisovaný kokosový substrát (viz výše), kostka by měla být důkladně prorostena kořenovým systémem rostliny.
  • Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami záleží na konkrétním druhu. Neváhejte se s námi poradit.
  • Pokud kořeny rostliny energicky prorůstají z pěstebního média do pěstebního kanálu, máte prakticky vyhráno a průměrně po dvou dnech můžete považovat bylinky za úspěšně přesazené. Teprve po těchto dvou dnech začínáme také s aplikací hydroponického hnojiva.
  • NFT je velice efektivní metoda, takže se nedivte, pokud byste zaznamenali i několikacentimetrový růst kořínků za jediný den.
  • Indoor kultivace rostlin za využití NFT systémů si žádá vyhnout se obloukem výkyvům hodnot pH mimo interval hodnot 5,8 – 6,5. Zejména, využíváte-li větší NFT systém, doporučujeme automatické zařízení sloužící k udržování konstantní hodnoty pH.

NFT2

Závěrem vám nabízíme ještě malé shrnutí výhod, které charakterizující hydroponické systémy typu NFT:

  • Máte jistotu, že rostliny vstřebávají optimální množství živin a jejich kořeny mají neomezený přístup ke kyslíku.
  • Nemusíte bojovat s plevelem a minimalizujete také riziko výskytu rostlinných onemocnění včetně kořenové hniloby.
  • Neustálá cirkulace živného roztoku pomáhá předcházet také častým začátečnickým chybám v podobě přelití nebo naopak vyschnutí.
  • Provoz NFT systémů, jako je například NFT Gro Tank GN 901, provází pouze minimální náklady a spotřeba energie. Sestavíte je během krátké chvíle a stejně intuitivní je i jejich používání.

Abychom byli zcela objektivní, je zapotřebí zmínit i negativní důsledky plynoucí z případného výpadku proudu. Výpadku elektrické energie se proto snažte všemi dostupnými prostředky předcházet.

Pokud vás zaujaly možnosti, které přináší tato hydroponická metoda i úplným začátečníkům, neváhejte se nás na cokoliv ještě zeptat prostřednictvím známé adresy info@higarden.cz. Rádi vám poradíme také s výběrem konkrétního NFT systému či pěstebního příslušenství.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?