Hydroponie - co obnáší a jak začít?

Hydroponie je moderní a velice čistý způsob pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Zjednodušeně řečeno, k takovému pěstování potřebujete pouze rostlinu, živný roztok a pěstební médium pro uchycení rostliny v květináči. Kultivaci bylinek, ovoce i zeleniny usnadňuje hydroponický systém, kterých však existuje hned několik druhů, a tak vám mimo jiné poradíme, jak se v jednotlivých pěstebních systémech zorientovat.

a_H_COVERsokrajem

Hydroponická kultivace rostlin je mezi growery opravdu velice polární. Není divu. Toto jsou hlavní výhody hydroponie:

  • Dokonalá kontrola výživy rostlin v průběhu celého pěstebního cyklu.
  • Větší efektivita pěstování spojená s vyššími výnosy.
  • Při řádné péči o hydroponický systém se jedná o velice čistou pěstební metodu, a to znamená:
    • Nižší riziko výskytu škůdců či onemocnění rostlin.
    • Mnohem méně nepořádku.

Běžná zemina obsahuje mnoho organických a anorganických látek, které rostlina využívá, a zvládne tak vyrůst i bez větší pomoci hnojiv.

Hydroponická média, se kterými groweři zpravidla dosahují nejlepších výsledků, jsou: 

Dříve se používal například také perlit, ale hydroponická kultivace rostlin v perlitu už je minulostí.

Při pěstování hydroponicky určitě věnujte pozornost výběru sadbovacího média, respektive sadbovacích kostek. Například Jiffy není do hydra vhodná, neboť často dochází k uvolňování nečistot, které ucpávají čerpadla či rozvody závlahového systému. Naopak jednoznačně můžeme pro hydroponii doporučit rockwool nebo stonewool, zejména pak sadbovací kostky Grodan.

Výše uvedená pěstební média jsou inertní, což znamená, že žádné živiny neobsahují a je tedy nutné doplnit veškeré živiny, které rostlina potřebuje ke zdravému vývoji, prostřednictvím živného roztoku, tedy vody ve spojení s živinami, jejichž zdrojem jsou kvalitní hydroponická hnojiva.

Hnojiva pro hydroponii rozebíráme podrobněji také v samostatném článku: Jaká jsou nejlepší hnojiva pro hydroponii a jak je správně používat?

Společným znakem hydroponických hnojiv je složení na minerální bázi. Pěstitelé, pro které je přírodní hnojení prioritou, ale zároveň mají rádi hydroponii, se čím dál častěji věnují bioponii, přičemž nejčastěji využívají produkty od značky Terra Aquatica. Bioponie je v podstatě organická hydroponie. O této metodě se dočtete více v článku: Co je to bioponie?

Náš TIP: Kromě legendárního výrobce Terra Aquatica (dříve General Hydroponics) doporučujeme také novinku v našem sortimentu, a sice nejlepší britská hnojiva s důrazem na výzkum.

Co byste měli promyslet, než se pustíte do hydroponie v praxi? Odpovězte si především na následující otázky:

  • Jaký je váš rozpočet?

S menším rozpočtem si vystačíte v začátcích, kdy si můžete hydroponii „osahat“ na prvních kytkách pomocí jednoduchých, ale praktických pasivních systémů (viz níže). S větším rozpočtem si můžete dovolit sofistikovaný hydroponický systém, který umožňuje efektivní pěstování rostlin ve větším měřítku za spotřeby elektrické energie a využití dalšího příslušenství (viz níže).

  • Kolik času a úsilí chcete svým rostlinám věnovat?

Hydroponie vyžaduje víc než jen pravidelnou zálivku. Těžko se budete radovat z krásných, bohatých květů nebo chutných plodů, pokud nebudete počítat s tím, že v průběhu pěstebního cyklu je nutné pravidelně kontrolovat a měřit elektrickou vodivost (EC) a optimální hodnoty pH živného roztoku pomocí pH a EC metrů stejně jako teplotu a její stabilitu.

Zejména složitější hydroponické systémy je zapotřebí pravidelně udržovat a čistit. Bližší představu o údržbě hydroponických systémů si můžete udělat prostřednictvím samostatného článku ZDE.

  • Jaké konkrétní rostliny nebo plodiny máte v úmyslu pěstovat a v jakém rozsahu?

Podle toho vám pomůžeme vybrat vhodnou velikost pěstebního stanu včetně příslušenství i samotného hydroponického systému.

Hydroponické systémy rozdělujeme v obecné rovině na aktivní a pasivní.

  • Pasivní hydroponické systémy, jako je například oblíbený systém AutoPot 1Pot (na obrázku níže), nespotřebovávají žádnou elektrickou energii. Ke svému chodu nepotřebují ani žádné spínače či čerpadla. Vystačí si totiž s gravitačním tlakem z nádrže, která je většinou součástí systému. Jedná se tak o perfektní volbu především pro začátečníky, kteří si chtějí hydroponii v praxi vyzkoušet nejprve na několika menších rostlinách.
    • Výhody: nízká pořizovací cena a zanedbatelné náklady na provoz i údržbu.
    • Nevýhody: absence pokročilých možností dávkování a načasování zálivky, vhodné pouze pro pěstování v menším měřítku, nutná přítomnost pěstitele.

a_H_autopotsokrajem

  • Recirkulační hydroponické systémy, ke kterým patří například Atami Wilma (na obrázku níže), umožňují nekompromisní kontrolu nad pěstebními procesy, ať už jde o časování závlahy nebo optimální přísun živin. Nespornou výhodou aktivních hydroponických systémů je využití cirkulačního čerpadla, díky němuž můžete klidně odjet na několik dní pryč s jistotou, že o vaše rostliny je postaráno přesně podle pěstebního plánu. Abychom byli objektivní, k nevýhodám níže řadíme spotřebu elektrické energie v kontrastu k pasivním systémům, ale realita moderních hydroponických systémů je taková, že jsou velice úsporné. (Jedná se tedy o investici, která se vám vrátí podobně, jako v případě moderního LED osvětlení, které sice stojí více než konvenční svítidla, ale účinností i ekonomickým provozem je o světelná léta napřed. Rozhodně doporučujeme pro pěstování indoor, ať už s pasivním nebo aktivním hydroponickým systémem. Více ZDE.)
    • Výhody: úspora na hnojivech, která cirkulují v systému místo toho, aby se muselo všechno vylévat, stoprocentní kontrola nad pěstebními procesy, autonomní provoz, s ohledem na měřítko i rozpočet takřka neomezené možnosti, kompatibilita s různými pěstebními médii, delší životnost.
    • Nevýhody: vyšší pořizovací i provozní náklady, spotřeba elektrické energie, náročnější údržba.

a_H_recirksokrajem

Příkladem hydroponické recirkulace jsou i kompletní systémy náplavové vany od GHE, které se mnohdy nesprávně zaměňují s níže uvedenými systémy typu run2waste.

  • Run2waste (nebo také Run-to-waste či RTW) jsou jednoduché hydroponické systémy. Jak již název název napovídá, při tomto způsobu zavlažování je zálivka aplikována, dokud nevyteče z kořenové zóny do odpadní nádrže, načež je zlikvidována a do systému se již znovu nevrací (na rozdíl od výše uvedených recirkulačních systémů, kde jsou hnojiva rozpuštěná ve vodě recyklována). Hydroponické pěstování pomocí metody RTW ilustruje obrázek.
    • Výhody: z praktického hlediska především bezpečnější kultivace rostlin.
    • Nevýhody: vyšší náklady na provoz.

a_H_RUNTOWASTE

Pro hydroponické systémy platí, že čím menší systém, tím náchylnější je na kolísání hodnot a také, že čím větší nádrž, tím lépe. Tolik tedy k jejich obecnému dělení na aktivní a pasivní.

Dále je však dobré seznámit se i s charakteristikami včetně výhod a nevýhod v případě jednotlivých systémů poplatných konkrétním hydroponickým metodám, kterým se postupně věnujeme v řadě samostatných článků. Jsou to:

Nejefektivnější pěstební metodou je aeroponie. Tento způsob pěstování rostlin se však zároveň pojí také s nejvyšším rizikem, neboť pokud vám vypadne proud a v důsledku jeho výpadku přestanou fungovat čerpadla, všechny rostliny napojené na systém jsou odsouzeny k úhynu. Aeroponické systémy disponují speciálními komorami s tryskami, ve kterých kořeny rostlin volně visí a dýchají, přičemž efektivně vstřebávají živiny z mikrokapek, které na nich ulpí. Nejvýkonnější, nejefektivnější, nejdynamičtější a nejflexibilnější hydroponický / aeroponický systém na trhu GrowStream od značky Terra Aquatica pak z funkčního hlediska spojuje prvky aeroponie a hydroponních NFT systémů.

Nesmíme zapomenout zmínit také fakt, že ne všechno lze pěstovat hydroponicky, protože se to jednoduše nevyplatí. Jako typický příklad můžeme uvést brambory.

Tak a je to. Hydroponie obnáší především chuť se vzdělávat a zdokonalovat. Poté umožňuje začít s minimálními náklady a postupně se posouvat dále, tak daleko, jak budete chtít. Pokud potřebujete s čímkoliv poradit, neváhejte se na nás obrátit na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. A když jsme u hydroponických začátků, tak jsme si pro vás připravili ještě TIP na knihu: William Texier - Hydroponie pro každého. Ta představuje ideální první krok pro každého, kdo se zajímá o hydroponii.