Pěstování pod umělým osvětlením: HPS vs. LED

V dnešním článku si rozebereme hlavní rozdíly mezi nejpoužívanějšími svítidly, která představují sodíkové výbojky (HPS) a čím dál populárnější LED osvětlení. Pokud to s pěstováním myslíte vážně, vyplatí se jít s dobou!

flashlight-2728582_1920

Pěstební stan či jakákoliv uzavřená pěstební plocha si žádá kvalitní zdroj světla. Který je pro vás vhodnější? Tady je několik faktů, po jejichž přečtení by pro vás mělo být snazší rozhodnout se, čím rostlinám ve vašem growboxu posvítíte. A možná je čas na změnu!

  • LED diody vydávají výrazně méně tepla než klasické HPS výbojky. Díky tomu se ani menší pěstební stan uvnitř nepřehřívá.
  • Další výhoda menších tepelných emisí LED diod spočívá v tom, že tato svítidla můžete bez obav umístit blíže k vrškům rostlin, takže můžete pěstovat například vyšší rostliny než v případě, že využíváte výbojky.
  • Méně tepla může být v zimních měsících i nežádoucí, a tak je rostlinám potřeba trochu přitopit. V praxi však většinou stačí pouze snížit intenzitu výměny vzduchu, takže vám stačí menší ventilátor i pachový neboli uhlíkový filtr. Nižší výměna vzduchu zároveň zvyšuje efektivitu suplementace CO2, pokud je potřeba.
  • LED diody vynikají také menší spotřebou energie, tak pokud si nezkoušíte vypěstovat jednorázově úrodu, ale rádi byste sklízeli několikrát do roka, v delším časovém horizontu se vám investice do této technologie snadno vrátí.
  • Větší a rovnoměrný rozptyl světla patří k dalším benefitům LED osvětlení. Například vyhlášené „LEDky“ řady ZEUS a ATTIS od značky Lumatek jsou toho typickým příkladem. Tento dosud nepřekonaný průkopník na poli LED osvětlení pro indoor growery svítí na rostliny hned z několika úhlů zároveň. Nejenže dochází k efektivnějšímu využití světelného záření, ale „LEDky“ přirozeně zabraňují vzniku takzvaných „hot spotů“ neboli míst s nežádoucí intenzitou světla odraženého stínidlem. Stínidlo (reflektor), nepostradatelný doplněk k výbojkám, k LED osvětlení prakticky nepotřebujete. Reálná potřeba reflektoru je totiž díky vynikajícímu rozptylu světla přímo od zdroje nulová.

image1

Nepřemožitelný ZEUS 600W LED od Lumateku

  • Při použití výbojek, snažíte-li se regulovat jejich výkon, dochází v pěstitelské praxi ke snížení efektivity svícení a také k nežádoucím změnám světelného spektra. Navíc k nim potřebujete předřadník a stínidlo. S LED technologií se vám to nestane. Pokud jde o spektrum, tak „pěstební LEDky“ všem rostlinám dokonale imitují přirozené sluneční paprsky, což je na úrodě samozřejmě brzy znát, ať už pěstujete bylinky, zeleninu nebo ovoce.
  •  Například pomocí řídící jednotky můžete rostlinám simulovat ráno a večer. To vám umožní prodloužit čas věnovaný tvorbě bohatých květů nebo šťavnatých plodů. Obzvláště pokud patříte mezi hravé typy, kteří rádi experimentují, LED osvětlení je pro vás jasným favoritem, aby, jak se říká, nebyly z hraček plačky... S moderní technologií šetrnou k rostlinám zkrátka jen tak něco nezkazíte a získáte mnohem větší možnosti pro individuální potřeby, které každá rostlina má.
  • LED světla jsou také lepší volbou pro všechny, kdo s indoor pěstováním začínají. Jednoduše je zapojíte a svítíte. LED diody lze tedy začít efektivně využívat i bez zkušeností. S přibývajícími zkušenostmi se vám budou navíc postupně otevírat nové možnosti maximálního využití všech jejich dodatečných vlastností pro zvýšení úrody bez nutnosti změny vybavení!
  • Úskalí při výběru LED osvětlení pak představuje na rozdíl od výbojek fakt, že výrobci běžně měří udávané hodnoty značně neporovnatelným způsobem. Hodnoty jsou často velmi zkreslené. U výbojek se při výběru jednoduše řídíte podle wattáže, která je daná a basta. V případě LED světel už se na „papírové“ hodnoty stoprocentně spoléhat nemůžete. Doporučujeme proto vycházet hlavně ze zkušeností s daným svítidlem. Ty zjistíte od ostatních growerů, na internetu nebo se můžete kdykoliv poradit přímo s námi (info@higarden.cz).
  • LED svítidla představovala odjakživa to nejlepší pro vegetativní fázi rostlin. V poslední době už však moderní full-spectrum svítidla předčí HPS výbojky i během fáze květu.

Doporučujeme tyto produkty:

  • Lumatek ZEUS - bezkonkurenční LED osvětlení pro náročné.
  • Lumatek ATTIS - špičkové LED osvětlení nabízí skvělé možnosti za příznivou cenu, které ocení i ostřílení groweři.
  • TLED VF - zářivky pro dosvětlování rostlin v jejich těsné blízkosti, vhodné například do rohů stanu, kde svítí na místa, kam horní světlo svítit nemůže.
  • Zvýhodněné kompletní LED sety, ze kterých si vybere každý, kdo hledá komplexní řešení pro pěstování v growboxu pomocí moderních technologií.

Co si přečíst dál: