Kdy upřednostnit textilní květináče místo plastových?

Plastové květináče představují levnější a osvědčenou klasiku. V pěstební praxi ovšem narazíme na situace, kdy je nižší cena vykoupena horšími výnosy, a to už za to přirozeně nestojí. Přečtěte si, kdy se vyplatí pořídit si trendy pěstební nádoby z textilu!

zasobaxxxy

Ať už se věnujete kultivaci rostlin indoor, tedy doma v growboxu, anebo outdoor, tedy venku v půdě a na sluníčku, textilní květináče poskytují hned několik výhod při pěstování léčivých bylinek, zeleniny i ovocných keřů.

  • Ekologické textilní květníky umožňují univerzální využití nezávisle nejen na druhu pěstovaných rostlin, jak jsme zmínili hned na začátku, ale také za využití libovolného pěstebního média a hnojiva. Perfektně si totiž rozumí s kokosovými substráty, půdními mixy a budete z nich nadšeni také, patříte-li mezi vyznavače hydroponie, neboť jim nečiní problém kapková závlaha ani některé hydroponické systémy, jako například EBB & FLOW.
  • Dříve byla kromě nižší ceny výhodou konvenčních plastových květináčů také možnost výběru z nepřeberného množství variant tvarů a rozměrů. To už neplatí, neboť v současné domě již jak u nás, tak všude tam, kde prodávají zahradnické potřeby pro pěstování rostlin, seženete textilní květináče v rozmanitých podobách od celé řady renomovaných výrobců. Je libo textilní květník s úchyty nebo bez? Malý, střední, velký, anebo rovnou obrovský pro nějaký ten masivnější keřík? A co barva? Přeci jen, po použití jej budete moci vyprat a opět využívat pro další pěstební cyklus, takže na výběru záleží.

textil11gronest

  • Čím větší přístup kyslíku ke kořenům rostlin, tím lepší úroda! Tato rovnice platí napříč pěstitelskými aktivitami. Abychom tedy odpověděli na otázku z nadpisu, textilní květináče můžete upřednostnit prakticky vždy, když vám jde o kvalitu sklizně.
  • Další odpověď zní: Pokud s pěstováním začínáte a kytky zaléváte ručně. Plastové květináče jsou nemilosrdné, obzvlášť ty černé, pokud je vystavíte sluníčku či intenzivnímu zdroji umělého osvětlení. Nadšení začínající pěstitelé, jak jsme již mnohokrát psali, mají tendenci své první kytky přelívat. Substrát v plastovém květníku zůstává příliš mokrý, je náchylný ke vzniku plísní či výskytu škůdců a tím hůře, je-li černé barvy, přitahuje světlo jako magnet a přehřívá se. Textilní květináče umožňují nadšeným zelenáčům snížit riziko přelití na minimum díky tomu, že propouštějí přebytečnou vodu z kořenového prostoru a jsou tak schopné zachránit nejednu kytku a možná i další počínání nadějných growerů v prvních dnech a  týdnech.
  • Když už jsme zmínili kořenový systém, jehož zdravý vývoj je alfou i omegou úspěšné sklizně, nesmíme zapomenout na další ověřená fakta. Jak ještě pomáhají textilní pěstební nádoby k jeho vývoji?
    • Podporují proces optimálního větvení kořenů.
    • Zabraňují nežádoucímu kruhovému proplétání kořenů a kořínků.
    • Chrání kořenový systém proti působení UV záření.

textilnazed1

  • Riziko přehřátí máme díky kvalitní textilii z krku, ale možná vás překvapí také skutečnost, že použitím (a to i tím opakovaným, po vyprání) textilních květináčů podpoříte rostliny při přesazení, kdy se musí vyrovnávat se značným stresem.
  • To samé platí, pokud se stane, že rostlina je poškozena mrazem.
  • Zasazené rostliny, jejichž domovem je textilní květník, není nutno zalévat tak často, jako rostliny zasazené v pěstební nádobě z plastu.
  • Nesmíme zapomenout ani na čím dál častěji skloňovanou ekologickou udržitelnost. Tato přidaná hodnota textilních květníků sama o sobě představuje další odpověď na otázku, kdy a proč je používat. V tomto ohledu vynikají zejména květináče Root Pouch, ale i textilní květníky dalších značek, které bývají obvykle vyrobeny z recyklovaných materiálů. Abychom však byli zcela objektivní, ne všechny textilní květináče jsou 100% rozložitelné.
  • Na závěr tu máme důvody čistě praktické:
    • Výrazně snazší přeprava a manipulace než v případě pevných plastových květníků. Ty textilní můžete jednoduše složit, tudíž jsou výrazně skladnější.
    • Můžete zapomenout na degradaci pěstebních nádob.

textil1gronest

Pěstitelé, kteří vyzkoušeli textilní květníky v praxi, se již přesvědčili o tom, že se jedná o výhodnou koupi jak pro majitele, tak pro životní prostředí na planetě. Pořídíte je už od 19 Kč. Náklady na pěstování se vám dlouhodobým používáním textilních květníků sníží, ale z důvodů, které jsme si v tomto článku objasnili, se pravděpodobně můžete těšit na zvýšení výnosů. Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, anebo poradit s výběrem či použitím konkrétních výrobků, neváhejte nás kontaktovat na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?