Jak vybrat propagátor a čím ho vybavit?

Ve světě indoor zahradničení se nám na začátku často naskytne otázka: Co jsou propagátory? Čím se liší od jiných pěstebních boxů a k čemu vlastně slouží? Největší rozdíl spočívá ve velikosti, která předurčuje jejich praktické využití. Proto se dnes zaměříme právě na nejmenší pěstební stany, které slouží především při pěstování rostlin doma ke klíčení semen, předpěstování sazenic a množení rostlin.

a_propagator_COVERMAMMOTH

Využitím propagátorů pro bezpečnou kultivaci rostlin v raných fázích vývoje, jinými slovy ještě předtím, než je přesadíte do klasického pěstebního stanu (indoor) nebo třeba do záhonu na zahradě (outdoor), vám každopádně pomůže dosáhnout vynikajících výsledků, aby odměnou za množství vaší péče o rostliny nebylo nic menšího než bohatá sklizeň plná barev, chutí a vůně. Proč?

Je to jednoduché. Propagátory, jako je například novinka od legendárního holandského výrobce pěstebních stanů Mammoth, kterou jsme vybrali pro titulní obrázek, poskytují mladým rostlinám optimální a kontrolované pěstební prostředí právě tehdy, kdy se ještě věci mohou z pohledu pěstitele snáze zkomplikovat. Tím spíše, pokud s pěstováním ať už doma nebo venku začínáte. Není totiž žádným tajemstvím, že nejmladší rostlinky jsou ještě velice náchylné vůči chorobám či působení škůdců. Právě proto zkušený pěstitel ví, že na začátku pěstebního cyklu, což může být obzvláště při pěstování rostlin indoor i několikrát ročně, není nad dobře vybavený propagátor.

Náš TIP: Každý domácí pěstitel, který rád šetří čas i peníze, si bude pochvalovat oblíbený malý propagační set. Ten již obsahuje vše, co potřebujete k jeho uvedení do provozu. V popisku produktu pak najdete i další doporučené vybavení pro pěstování v propagátoru, tedy pro nejvyšší možnou úspěšnost při klíčení semen a rychlé zakořenění mladých rostlin tak, aby získaly hned ze startu perfektní základ do dalších fází svého vývoje a před přesazením již byly dostatečně vyvinuté i vitální. Propagační sety, jako je ten na obrázku, navíc rádi upravíme také na míru vašim potřebám.

a_prop_SET

Tím se ostatně plynule dostáváme k odpovědi na otázku, čím vybavit propagátor:

  1. Zdroj umělého osvětlení do propagátorů
  • Jako pěstební světlo do propagátoru si nejvíce growerů vybírá zejména TLED lampy - pěstební světla s růstovým spektrem, fungující na principu LED technologie, ale případně lze použít také úsporné lampy (CFL).
  • Kvalitní TLED osvětlení nebo CFL lampa do propagátoru, coby malého a uzavřeného pěstebního prostoru, vydává dostatek světla s modrobílým spektrem, stimulujícím rostlinný růst a zároveň se vyznačuje minimální spotřebou elektrické energie i tepelnými emisemi.
  • Fakt, že tzv. úsporky a hlavně TLED lampy pro osvětlení sazenic emitují pouze minimum tepla je zásadní proto, aby uvnitř malého propagátoru bez ventilátoru nepanovaly příliš vysoké teploty, které by měly negativní dopad na vývoj mladých rostlinek.
  • Správné osvětlení sazenic, respektive klonovací osvětlení, musí mít vyšší teplotu chromatičnosti. Tento typ osvětlení pro rostliny můžete posléze navíc využít také později v průběhu vegetativní fáze, a to jako hlavní zdroj osvětlení v případě, že vám s ohledem na domácí pěstování bylinek stačí malý pěstební stan, anebo pro dosvětlování stinných míst, používáte-li doma velký growbox nebo growbox střední velikosti. Další využití nad rámec klíčení, klonování či řízkování se najde také pro pokojové rostliny, umístěné na tmavších místech, případně pro přezimování rostlin.
  • Vynikající zkušenosti mají pěstitelé v propagátorech zejména pokud jde o TLED osvětlení od značky Secret Jardin nebo vyzkoušejte VF TLED. 20W Secret Jardin Cosmorrow® nabízí kromě požadovaného světelného spektra také extrémní odolnost vůči nárazům i vodě, jak ilustruje další obrázek.

a_prop_grafavoda

Náš TIP: 100W full-spectrum doplňkové svítidlo Lumatek BAR 2.9. LED lampa s vlastním předřadníkem od britské značky Lumatek patří mezi novinky pro dosvětlování rostlin nebo přímé osvětlení sazenic. Hodí se zkrátka všude tam, kde je univerzální samostatná pěstební LED lišta třeba. Zároveň slouží jako dokonalý primární zdroj světla v malých pěstebních prostorech, a tudíž je velmi vhodná i pro propagátory, což z ní dělá moderní LED osvětlení sazenic s vysokou reálnou účinností i pro ty nejnáročnější zákazníky. Doporučujeme!

a_prop_LEDBAR

  1. Spínací hodiny do propagátorů

a_prop_TBOX

  • Sofistikovanější variantou jsou pak digitální spínací hodiny, které v indooru posléze lépe využijete i pro spolehlivé a pohodlné zapínání / vypínání i většího počtu pěstebních světel v klasickém growboxu nebo pěstební místnosti.

Náš TIP: Spínací hodiny TechGrow: jiná liga spínání!

 

  1. Sadbovací médium a miniskleníček (pařníček)
  • Možná už víte, že semenáčky uvnitř pěstebního prostoru, kterým je v tomto případě propagátor, si žádají výrazně vyšší relativní vlhkost vzduchu než odrostlejší rostliny. Řečí čísel až 80 %. Pokud při klíčení semen nebo předpěstování sazenic nezajistíte uvnitř propagátoru dostatečnou vlhkost, nemůžete počítat s úspěchem. Jak takové prostředí vytvořit? Snadno to jde pomocí pařníčku, kterému se ve světě pěstování a zahradničení často říká mimo jiné také mini skleník.
  • Dále potřebujete používat sadbovací médium (sadbovací kostky a Jiffy) nebo sadbovací substrát, a to s dobrými absorpčními vlastnostmi, aby vám ze semen vzešly vitální rostliny, které později zvládnou stres spojený s přesazováním. A proto se nabízí elegantní řešení v podobě kompletu od značky ROOT!T, která se specializuje na řízkování a klonování. Tento zvýhodněný sadbovací komplet čítá kromě středního skleníčku s transparentním víkem a ventilačními klapkami také kvalitní, čistě přírodní sadbovací médium včetně sadbovačů, přičemž nechybí dokonce ani první výživa rostlin nebo unikátní stimulační přípravek, který mladým rostlinám pomůže ve vývoji silných kořenů hned od začátku.

a_prop_ROOTIT

  1. Přístroje pro měření teploty a vlhkosti v propagátoru
  • Mikroklima uvnitř propagátoru je potřeba monitorovat. K tomu vám poslouží spolehlivý měřič. Pořiďte si rovnou takový, který bude schopen přesného měření jak teploty, tak vlhkosti. Ideální zařízení pro měření teploty a vlhkosti v propagátoru představuje například  teplo-vlhkoměr (VF), který je i standardní součástí výše uvedeného propagačního setu.
  1. Vhodná výživa pro sazenice a řízky 
  • Teď, když už víte, jak sazeničkám a řízkům vytvořit ideální podmínky k vývoji, byla by škoda nepodpořit je také výživou, která byla vyrobena speciálně pro nejmladší rostliny. Tady je proto jeden „tajný“ recept na úspěšné klíčení a energický růst vašich sazenic, které si brzy vytvoří zdravý, silný a mohutně rozvinutý kořenový systém: Shogun Start. Kalkulačka přímo od výrobce vám pomůže přípravek přesně dávkovat.

a_prop_SHOGUNSTART

Náš TIP: Shogun Fertilisers na českém trhu nefiguruje dlouho, a tak tohoto výrobce možná ještě neznáte. Pokud patříte mezi growery, kteří se snaží být v obraze, a kterým žádná pořádná novinka neunikne, určitě si nezapomeňte přečíst samostatný článek, kde už nejde jen o nejmladší rostlinky: SHOGUN: nejlepší britská hnojiva s důrazem na výzkum.

Srovnání propagátorů

Na závěr se ještě podrobněji zaměříme na jednotlivé varianty samostatných propagátorů bez ohledu na to, jaké kompletní pěstební vybavení si do něj ve finále vyberete.

Vysvětlili jsme si, proč se v propagátorech rostlin používají skleníky a pařníky. Oba tyto prvky pak svým způsobem spojují robustní mini skleníky / propagátory HGA Garden.

Z klasických propagátorů, jejich konstrukce i zpracování z hlediska použitých materiálů již vychází z pěstebních stanů, doporučujeme především následující propagátory:

  • Dark Propagator: profesionální propagátor od proslulé francouzské značky Secret Jardin patří k absolutní špičce, co se týče kategorie malé growboxy pro předpěstování a klonování rostlin. Kolik je libo klonů? DP60 a DP90 jsou perfektně zpracované a cenově dostupné klonovací mini laboratoře. Pokud si žádáte stejné zpracování s větším pěstebním prostorem, volte DP120, sestávající z podlahy, 3 úrovní pro kultivaci a 2 polic na ukládání řízků. Tento model patří zároveň i k tomu největšímu.

a_prop_DARK

  • Z větších propagátorů jsou stále žádanější pětipatrové propagátory PROBOX:
    • Varianta XL umožňuje kultivaci téměř 1500 mladých rostlinek! Zároveň můžete v jednom propagátoru předpěstovat od semínek různé odrůdy či genetiky. 
    • Varianta L je levnější nabízí na 5 patrech poloviční potenciál, což ale stále znamená až 720 úspěšně předpěstovaných sazenic.
  • Řadu PROBOX od renomovaného výrobce pěstebních stanů Garden HighPro doplňují také šikovné menší propagátory ve variantách M a S.
  • Mammoth Propagator 125 disponuje trojicí odnímatelných polic, a především absolutně neprůsvitným jednovrstvým pláštěm. Odnímatelné je také dno a celková konstrukce těchto „mamutích“ propagátorů odpovídá parametrům growboxů ze série LITE+.

a_prop_MAMMOTHVELKY

Napadají Vás další otázky na téma propagátory? Neváhejte se nám ozvat prostřednictvím e-mailové adresy info@higarden.cz, kde vám také rádi poradíme jak s výběrem propagátoru, který opravdu využijete, tak s výběrem vhodného vybavení.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: