Kořenový stimulátor - k čemu to je?

Kořenový stimulátor neboli kořenový booster poskytuje rostlinám látky důležité pro další bezproblémový vývoj a zajištění jejich vitality. Nejlepší kořenové stimulátory pak dokážou doslova divy. Má to zcela logické opodstatnění. Zdravý a bohatě rozvinutý kořenový systém rostliny totiž zvyšuje pravděpodobnost bohaté a hodnotné sklizně na maximum. A proto zkušení groweři nešetří na podpoře kořenů už od samého počátku pěstebního cyklu. Kořenový val vám prozradí mnohé o jejím stavu, a tak se v tomto článku dočtete nejen o přípravcích, které jej efektivně podporují, ale také o tom, jak má zdravý kořenový systém vypadat.

uvodni1

Nejdříve si odpovíme na otázku, proč vlastně kořenový booster použít. Poté půjdeme více do hloubky. K čemu je kořenový stimulátor dobrý?

  • Více zdravých kořenů v kratším čase! Růst nových kořenů a vlasových kořínků zcela zásadně ovlivňuje, nakolik je rostlina schopna efektivně absorbovat živiny.
  • Bez zdravého a silného kořenového systému neboli kořenového valu by vám rostliny správně nikdy nevyrostly.
  • Naopak jedině zdravé a silné kořeny, vytvářející hustou síť, jsou schopné plnit svoji primární funkci, kterou je příjem vody s živinami. To platí pro využití základních živin i dalších podpůrných látek, jejichž zdrojem jsou nejrůznější další aditiva nad rámec kořenových stimulátorů.
  • Z toho vyplývá, že čím zdravější a silnější má mladá rostlina kořenový systém, tím kvalitnější květy a plody budete na konci pěstebního cyklu sklízet.
  • Kořenový stimulátor pomáhá rostlinám vytvářet větší kořenový val. Objemný kořenový systém umožňuje za splnění dalších podmínek pěstovat rostliny ve vyšších teplotách, jelikož kořeny dodají rostlině dostatek vody, kterou pak může odpařit, aby se ochladila.

Jak poznat zdravý kořenový systém?

Odpověď na tuto otázku najdete po vizuální stránce na úvodním obrázku. Aplikace kořenových stimulátorů z našeho sortimentu by se měla za předpokladu správného zavlažování na zdraví vašich rostlin rozhodně odrazit.

Zajímá vás, podle jakých ukazatelů lze pohledem zkontrolovat zdravý kořenový systém? Tady je jeho charakteristika:

  • Jemné, střední i velké bělavé kořeny.
  • Jemné kořeny by měly mít ještě jemnější kořenové vlasy. 
  • Kořeny by měly růst na skrz pěstební nádobou, tzn. shora až po dno květináče.

Jako první stojí za zmínku kořenový stimulátor Shogun Katana Roots, který dokáže zajistit explozivní růst kořenů vašich rostlin bez ohledu na preferovaný substrát. Není však jediný. Kvalitní kořenové stimulátory vyrábějí také jiní renomovaní výrobci, a proto určitě dojde i na další příklady. S ohledem na skutečnost, jak zásadní roli hraje zdraví a hustota kořenové zóny v otázce celkového vývoje rostliny a výsledných výnosů už je vám jistě jasné, že právě kvalitní kořenový stimulátor můžeme považovat za nejdůležitější doplňkové hnojivo.

a_K_shogunkatanaroots

Kořenový stimulátor jako doplňkové hnojivo (aditivum)

Podpora kořenů rostlin je v podání většiny předních značek samostatnou disciplínou. Většina výrobců (BioNova, Plagron, Canna, Advanced Nutrients, Biobizz, VitaLink a další) mají společné to, že dávají spotřebitelům - growerům možnost využít speciálně vyvinutý přípravek, určený pro účinnou podporu růstu kořenů a kořenového vlášení, jako doplněk k základní výživě (hnojiva N-P-K). Jako další příklad uvádíme osvědčený kořenový booster BioNova BN Roots.

a_BN_BionovaRoots

Kořenový stimulátor jako součást komplexní výživy

Někteří výrobci, jako například česká značka Jungle Indabox, však nabízejí pěstitelům trochu odlišnou strategii ve výživě rostlin, a tudíž i kořenů. Vyrábí komplexní hnojivo, které sestává pouze ze dvou základních složek, přičemž z hlediska celkového složení již myslí i na pojmy jako podpora kořenů nebo také květový stimulátor.

a_K_Jungle

Záleží tedy na preferencích a zkušenostech každého pěstitele. Někteří naši zákazníci nedají dopustit na kombinaci základní hnojiva + kořenový stimulátor + květový stimulátor + případně další doplňková hnojiva od svého oblíbeného výrobce. Jiným zase vyhovuje jednoduché použití hnojiva ve stylu „vše v jednom“. Výhodou značek, které nabízejí širokou škálu doplňků k osvědčeným základním hnojivům, je možnost postupného zkoušení a kombinování speciálních preparátů s příznivým vlivem na výnosy rostlin. Obzvlášť pokud patříte mezi „hračičky“, bude to i váš případ.

Cíl je v případě každé rostliny vždy stejný: vytváření velkého množství nových, silných kořínků. Tuto schopnost intenzivně stimuluje i Biogreen X-Rooting coby vysoce kvalitní doplněk z Holandska, s obsahem veškerých potřebných organických aminokyselin a vitamínů, který můžete využít, ať už pěstujete rostliny v jakémkoliv substrátu.

a_K_XROOTING

Kořenový stimulátor podle fáze růstu

Aplikace kořenového stimulátoru se jednoznačně vyplatí hned od začátku vývoje rostliny, tedy v době, kdy je ještě slabá a zranitelná, o tom není pochyb. Někteří výrobci pak rozlišují, zda se jedná o kořenový stimulátor pro nejmladší rostlinky či čerstvě vyklíčená semínka, anebo o kořenový booster pro již „odrostlá“ semínka či dostatečně zakořeněné řízky.

Na ranou vývojovou fázi rostlin se specializuje například britská značka Growth Technology, vyrábějící kořenový stimulátor Clonex® Mist, který je dostupný v balení 100 ml nebo jako lahev s rozprašovačem o objemu 750 ml. Tato pečlivě promyšlená směs aminokyselin a minerálů se aplikuje přímo na listy a stonky řízků několik dní po odběru. Dva až tři dny před odběrem řízků lze tento produkt aplikovat také na listy a stonky mateřských rostlin. Na Novém Zélandu byl během nezávislého testování po dobu 10 dnů prokázán 30% nárůst velikosti kořenů a zvýšení počtu kořenů o úctyhodných 156 %!

a_K_CLONEX

Kořenový stimulátor Plagron Start Up se s oblibou využívá již při klíčení semínek a díky tomu, že je vhodný pro všechny typy zeminy, můžete s ním poskytnout svým rostlinám perfektní start do života jak při pěstování v growboxu, tak ve skleníku nebo venku na zahradě.

Náš TIP: Kořeny rostlin bývají velice náchylné k poškození během přesazování. Ochrana kořenů při přesazování má řešení v podobě produktu stejného výrobce, a sice Plagron Power Roots, který zvyšuje celkovou obranyschopnost rostliny.

a_K_PLAGRONSTARTUP

Také Grotek Kick Start maximalizuje fotosyntézu a poskytuje potřebnou první dávku živin nejmladším rostlinkám v počáteční fázi růstu.

Canna Rhizotonic patří mezi kořenovými stimulátory mezi stálice, které ještě žádného pěstitele nezklamaly! Proč? Protože patří mezi produkty, které do puntíku splňují definici toho, co je to kořenový stimulátor a co umí: 

  • Stimuluje tvorbu nových kořínků.
  • Urychluje rozvoj kořenů. 
  • Zkracuje dobu zakořenění řízků a klíčení semen.
  • Pomáhá také vitalizovat rostliny oslabené stresem.

A_K_RHIZOTONIC

RHIZOTONIC je pro kořeny rostlin bohatý koktejl extraktů z vodních řas, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, stimulující tvorbu kořenových meristémů, spojenou s růstem nových kořenů i vlasových kořínků. Ty jsou, jak jsme si ostatně již vysvětlili, mimořádně důležité pro absorpci živin.

Kořenový stimulátor Advanced Nutrients Voodoo Juice je specifický pro vysokou koncentraci prospěšných mikrobů. Obsahuje jich totiž až 50 milionů v jediném litru. V kombinaci s dalšími prospěšnými látkami zajišťuje zvýšení kořenové masy až o 117 %.

A_K_AN

Organické kořenové stimulátory

Podobně jako u výběru základních hnojiv je pro některé pěstitele nejdůležitějším aspektem 100% přírodní složení, vhodné pro pěstování bylinek, ovoce či zeleniny v bio kvalitě.

  • Canna těmto potřebám vychází vstříc stimulátorem Canna BIO Rhizotonic, který je spojením kořenového a růstového stimulátoru v jednom ryze organickém produktu.
  • T.A. Root Booster (G.O. BioRoot Plus) je přírodní kořenový stimulátor, vhodný i pro semenáčky a zakořenění řízků.
  • Bujný kořenový systém bez špetky chemie zajišťuje mimo jiné Advanced Hydroponics Root Stimulator, který znají především zkušenější pěstitelé a vyznavači hydroponie.

Čistě přírodní prostředek pro ekologické pěstování rostlin a potřebnou stimulaci jejich kořenového systému představuje také BioBizz Root Juice, jehož složení sází zejména na synergickou kombinaci huminových kyselin a mořských řas. Pokud vás zajímá komplexní podpora rostlin, přečtěte si také samostatný článek s názvem Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin.

A_K_BIOBIZZ

Přestože jsou to právě kořeny, které zodpovídají za příjem téměř všeho, co rostliny potřebují k životu, mnozí pěstitelé na ně stále zapomínají a kořenové stimulátory nepoužívají. Věříme, že po přečtení tohoto článku už mezi ně patřit nebudete.

Pokud se rozhodnete pro kořenový stimulátor, což můžeme vřele doporučit, pro zajištění kompatibility je nejlepší použít kořenový stimulátor od značky hnojiv, která již používáte. S výběrem a kombinací konkrétních produktů vám rádi poradíme. Neváhejte se nás zeptat na vše, co vás zajímá, prostřednictvím známé e-mailové adresy info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: