Mykorhiza aneb Vysoké výnosy bez chemie

Víte už, co je to mykorhiza? Symbióza neboli vzájemně prospěšné soužití mykorhizních hub s kořeny rostlin. Tento pozoruhodný symbiotický vztah známe z volné přírody. Pokud jeho znalost aplikujete při pěstování rostlin v zemině, budou z toho vaše rostliny těžit až do sklizně, kdy vám na tváři vykouzlí pořádný úsměv. Je pro vás pěstování bylinek, ovoce nebo zeleniny stále pořádnou výzvou? Máte v začátcích pocit, že ačkoliv postupujete podle osvědčených rad a poctivě hnojíte podle dávkovacích tabulek, vaše rostliny zatím spíše živoří, než aby energicky rostly do krásy? Díky mykorhize se může vše rychle změnit k lepšímu!

a_MYKO_COVERsokrajem

Spolupráce s půdními mikroorganismy je pro rostliny zcela nenahraditelná. Důkazem budiž i statistiky z nichž vyplývá, že až 90 % ze zhruba 400 000 tisíc známých rostlinných druhů nechává symbiotické houby tvořit kolonie ve svém kořenovém systému. A kdy se tento jev začal uplatňovat v otázce kultivace rostlin? Překvapivé je, že teprve relativně nedávno. Přestože na konci 19. století německý vědec A. B. Frank během svých pokusů zpozoroval, že borovicím, rostoucím ve volné půdě s lesními houbami, se daří lépe než borovicím zasazeným ve sterilním prostředí, trvalo déle než století, než jeho objevu vědci z celého světa začali přisuzovat náležitý význam. Alespoň, že během posledních let je tomu přesně naopak, a tak mají groweři k dispozici dostupné produkty, využívající tohoto botanického fenoménu k lepšímu růstu a výnosu pěstovaných rostlin a plodin.

Proč právě houby?

Protože v rostlinné říši nemají konkurenci, jde-li o strategii přežití a získávání živin v nejrůznějších typech prostředí včetně těch extrémních od slané vody v mořích až po polární oblasti. Půjdeme-li úplně do extrému, zjistíme, že vědci už stačili objevit i takové druhy, které jsou schopny přežít kosmické záření! Houby patří mezi tzv. heterotrofní organismy, které musí (na rozdíl od rostlin schopných fotosyntézy) získávat živiny výhradně od jiných organismů. Z tohoto hlediska rozlišujeme následující druhy hub:

  • Parazitické houby: Tento druh hub získává živiny od živých organismů. Ostatně když už jsme u těch extrémů, tak některé parazitické druhy jsou kvůli nim schopny své hostitele i zabít.
  • Saprofágové: Tento druh hub si živiny obstarává naopak z odumřelých těl živočichů či rostlin.
  • Některé druhy hub jsou podle aktuální potřeby schopny „přepínat“ mezi dvěma výše uvedenými módy.
  • Symbiotické houby: Sem spadají i mykorhizní houby, z nichž pro pěstitele nejznámější je Trichoderma harzianum. Kromě té je probádáno opravdu velké množství druhů mykorhizních hub, z nichž ale pouze 270 žije ve vzájemné symbióze s 70 % veškerých druhů rostlin na planetě, komerční plodiny jako třeba rajčata nevyjímaje.

a_MYKO_microscopsokrajemobr2

Jak funguje mykorhiza?

Pro potřeby pěstování rostlin se ve vysvětlení principu mykorhizy omezíme pouze na tzv. endomykorhizní houby. Podstatné je, že právě ty totiž umí žít v oboustranně prospěšných vztazích s kořeny rostlin, které si chceme venku nebo doma vypěstovat (např. různé druhy ovoce a zeleniny, jednoleté rostliny, trávy, okrasné rostliny, keře). Druhou skupinu tvoří tzv. ektomykorhizní houby, které neprorůstají až do buněk rostlinných kořenů a obvykle se vyskytují například v blízkosti stromů. 

Na začátku procesu mykorhizy jsou tzv. hyfy - jednotlivé buňky, vytvářející podhoubí, odborněji řečeno mycelium. Tyto buňky hub mohou vypadat různě, ale vždy budou mít společnou jednu věc, a sice špičku s obvyklým průměrem mezi 2 a 10 mikrometry. Špička hyfy je charakteristická pro svou schopnost razit si cestu naskrz půdou. Směrem ke kořenům vyšších rostlin se vydávají kvůli specializovaným hormonům, které rostliny přirozeně vypouštějí do půdy (tzv. strigolaktony). Děje se tak ve chvíli, kdy rostlině dochází v půdě živiny, typicky například při nedostatku fosforu. Hyfy jsou schopné vyrůst každou minutu až o 40 mikrometrů a vyvinout při „ražení“ neuvěřitelnou sílu. Jakmile mycelium tímto způsobem dospěje až ke kořenové zóně své budoucí hostitelské rostliny, špička hyfy opět poslouží k tomu, aby buňky hub pronikly ke kořenům, kde se uchytí v prostoru mezi stěnou a membránou rostlinné buňky. Jako mykorhizu pak označujeme vzájemně prospěšný proces, probíhající v okolí kořenů rostlin, které takto navázaly spojení s endomykorhizní houbou. Jakmile se houba na kořenech rostlin za určitý čas dostatečně uchytí, začíná výměna životně důležitých surovin, kterou ocení obě strany. Pod mikroskopem tak můžeme pozorovat jakýsi přírodní barter. Říkáme to pořád, příroda je geniální!

Náš TIP: Vřele doporučujeme produkt MYKORIZA premium - 100% organický koncentrovaný prášek s vysokým obsahem mykorhizních hub (Endo&Ecto), prospěšných bakterií, mikroorganismů a Trichodermy. Pěstujete bio? Přečtěte si samostatný článek o všech zajímavých produktech od značky Organics Nutrients!

a_MYKO_MYKORIZAPREMIUM

Pozitivní dopad mykorhizy na vývoj rostlin

Houby, odkázané na živiny získané od jiných organismů (viz výše), jsou ke kořenům rostlin přitahovány zcela přirozeně. Rostliny jsou pro ně schopny obětovat až pětinu veškerého vyprodukovaného uhlíku, který houby spotřebovávají ve formě cukrů coby zdroj energie. Na oplátku pak rostliny získávají od hub mimo jiné následující benefity:

  • Příjem důležitých živin, na které by jinak kořeny rostlin v půdě již nedosáhly. (Pro pěstitele to zase znamená nižší spotřebu různých hnojiv.)
  • Až 4x více přirozeně získaného fosforu (P), jehož zdroje jsou z pohledu ekologického zemědělství stále omezenější, ale i dalších živin včetně dusíku (N).
  • Ochrana před škůdci a patogeny. Výrazně nižší riziko vzniku plísní (Fusarium, Pythium aj.) Mykorhizní houby aktivně zbavují půdu v okolí hostitele různých živin, které by do těchto míst mohly zbytečně přilákat nežádoucí mikroorganismy. Mykorhizní houby jsou schopny produkovat dokonce antibiotické či biocidní chemikálie stvořené přímo pro boj s parazity atakujícími hostitele.
  • Mnohonásobně vyšší odolnost vůči suchu. Mykorhiza jde však ruku v ruce s lépe živenými rostliny, které jsou tak celkově odolnější vůči veškerým abiotickým stresorům (viz samostatný článek: Stres škodí i rostlinám aneb Abiotické stresy rostlin)
  • Zvýšení produkce fytohormonů. S ohledem na skutečnost, že prostřednictvím těchto hormonů lze ovládat takřka každý aspekt rostlinného růstu, je potenciál v zemědělství skutečně nemalý, a proto je také vědci zkoumají čím dál tím intenzivněji.
  • Květy a plody rostlin, žijících v symbióze s mykorhizními houbami, obsahují více aromatických i zdraví prospěšných látek.  

Je důležité uvědomit si, že kořenový systém rostlin ze své podstaty není schopen rozrůstat se donekonečna, a tak z půdy časem vyčerpá veškeré dostupné živiny ve svém okolí. Pokud naše články čtete pravidelně, jistě víte, že čím rozvětvenější a větší má rostlina kořenový systém, tím lépe se jí bude dařit. A mycelium hub dokáže kořenovou zónu fantasticky rozšířit. Zajímají vás čísla? 100 000x větší množství půdy, ze které rostlina může čerpat živiny díky rozšíření kořenové zóny! Je to tím, že jak již bylo řečeno, hyfy hub rostou mimořádně rychle a v půdě dosáhnou prakticky všude. Podhoubí (mycelium) tak ve finále zabírá v půdě obrovskou plochu - síť, na kterou je rostlina díky probíhající mykorhize doslova napojena. Špička hyfy je schopna neuvěřitelně efektivně rozkládat živiny pro svého hostitele pomocí různých enzymů a kyselin ku prospěchu hostitelské rostliny a „pumpovat“ je díky cytoplazmě z různých míst zpět ke kořenům.

Náš TIP: Vyzkoušet můžete také dlouho očekávanou novinku v našem sortimentu s trefným názvem Plant Success. Jedná se o přípravek typu vše v jednom, který kořeny rostlin přímo „naočkuje“ 4 kmeny endomykorhizních hub a navíc i 11 kmeny prospěšných bakterií.

a_MYKO_novinkaPLantSucces

Využití mykorhizy při pěstování v kokosu

Věděli jste, že mykorhizu můžete využít nejen při pěstování rostlin v půdě a zeminových substrátech, ale také v kokosu? Mykorhizní houby obsahuje nejeden kvalitní kokosový substrát, ať už se prodává připravený k okamžitému použití v 50litrovém pytli, anebo v dehydrovaném stavu jako lisované kokosové brikety.

a_MYKO_COCOKOMPLETsokrajem

Mykorhizní přípravky (viz také níže) a jejich aplikaci nelze považovat ani tak za hnojení jako spíše navrácení prospěšných mikroorganismů do půdy coby jejich přirozeného prostředí, ze kterého se často vytrácí například v důsledku časté orby nebo použití chemických postřiků (pesticidů). Marně bychom hledali pěstitele, kteří navzdory znalosti celé řady výhod, které mykorhiza přináší, žádný kvalitní mykorhizní přípravek nepoužívali. Začátečníkům se zase kromě četných benefitů ve snaze dosáhnout bohaté a kvalitní úrody bude zamlouvat skutečnost, že v případě mykorhizních přípravků neexistuje riziko přehnojení.

Pokud se nás chcete na cokoliv zeptat, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál:

 

Zdroj fotografií: Wikimedia commons.com