Vliv křemíku na zdraví rostlin

Přemýšlíte, co ještě můžete změnit či vylepšit, abyste se na konci pěstebního cyklu mohli těšit z větších a krásnějších květů a plodů vašich rostlin? Chtěli byste, aby byly vaše rostliny ještě odolnější? Pak se určitě zaměřte také na křemík!

kremik1

Zkušený pěstitel se nespokojí se základní výživou typu N-P-K. Naopak dobře ví, že tou teprve začíná komplexní výživa rostlin a s ní spojená podpora metabolických procesů, která následně stojí za fantastickými výnosy.

  • Křemík má chemickou značku Si a jedná se o polokov, hojně zastoupený v zemské kůře. A stejně jako je důležitý pro člověka, v jehož organismu se coby nezbytná součást mnoha enzymů podílí na klíčových biochemických procesech, potřebují jej v dostatečné míře také rostliny.
  • Přesto bývá v rámci kultivace rostlin indoor i outdoor často opomíjen. Proto si pojďme shrnout výhody, které vám přinese zařazení vhodných produktů s vysokým obsahem kvalitního, dobře vstřebatelného křemíku, jako je mimo jiné Atami B'cuzz Silic Boost, do pravidelné výživy rostlin, ať už jde o léčivé bylinky, okrasné květiny, ovoce nebo zeleninu.
  • Bezkonkurenční vstřebatelnost křemíku přináší produkt Mills Vitalize.

Náš TIP: Pěstujete v BIO kvalitě? Vyzkoušejte 100% organické hnojivo Biotabs Silicum Flash s vysokou dávkou křemíku pro zvýšenou odolnost vašich rostlin vůči nepříznivým klimatickým podmínkám, ale i škůdcům a patogenům.

Výhody obohacení zálivky a substrátu o křemík:

  1. Začněme od základu. A co je základem pro zdravý vývoj rostlin? Silný, pevný, odolný a v neposlední řadě bohatě rozvětvený kořenový systém. Přítomnost křemíku v rostlinách podporuje tvorbu právě takových kořenů.
  2. Když už jsme u síly, nesmíme zapomenout ani na značné posílení buněčných stěn rostlin, do kterých se přímo ukládá a výsledkem jsou i silnější stonky. Se stonky je to pak podobné jako s kořeny, čím silnější, tím bujnější květy a celkově lepší sklizeň. 
  3. Dobře vstřebatelný křemík zároveň napomáhá k efektivnějšímu vstřebávání všech ostatních životodárných nutrientů, které prostřednictvím pečlivě připravené zálivky rostlinám dodáváme pro jejich zdravý růst i květ.
  4. Plísně a houbová onemocnění. Postrach každého growera. Křemík zvyšuje odolnost rostlin vůči plísním a houbovým chorobám. Vaše kytky budou pevné a s případnou nákazou se snáze vypořádají.
  5. Křemík také zvyšuje produkci chlorofylu v zelených částech rostlin.
  6. A protože produkce chlorofylu úzce souvisí s fotosyntetickou aktivitou rostlin, bez které bychom na Zemi neměli co dýchat, je třeba vyzdvihnout také vliv křemíku na zvýšenou absorpci oxidu uhličitého. Jak a proč využívat CO2 při pěstování rostlin se dočtete v samostatném článku ZDE
  7. Z praktického hlediska vás bude určitě zajímat také fakt, že přítomnost křemíku v rostlinách vede k tomu, že tvoří plody o větší hmotnosti.

kremik2

Jak jsme již nastínili, křemík se přirozeně vyskytuje v zemské kůře, a proto jej určité množství najdeme i v půdě či půdních substrátech. To neznamená, že přimíchání prostředků s obsahem křemíku do zálivky postrádá při pěstování v zemině smysl. Nicméně, ještě větší benefity přináší suplementace křemíku při výživě rostlin pěstovaných pomocí hydroponie a v inertních pěstebních médiích, jakou jsou kokosové substráty, keramzit neboli hydroton či rockwool.

S výběrem vhodných prostředků pro podporu rostlinného metabolismu vám rádi poradíme. Neváhejte se nás na cokoliv zeptat. Na vaše dotazy se těšíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?