Postřiky a postřikovače - vše, co potřebujete vědět

Zkušení pěstitelé se většinou nespoléhají pouze na klasickou zálivku ve formě živného roztoku, aplikovaného ke kořenům rostlin, ale používají také malé či velké postřikovače nebo rozprašovače, s jejichž pomocí aplikují určitou výživu nebo ochranu rostlin jako postřik. V tomto článku zjistíte, co všechno, pomocí čeho a proč postřikovat!

a_a_a_a_P_rozprašovač COVER

Jak správně postřikovat?

Hned na začátku je důležité uvědomit si skutečnost, že ať už jde o jakýkoliv druh přípravku ve formě postřiku, závisí jeho deklarovaná účinnost do značné míry na kvalitě jeho aplikace. Uvnitř growboxu, kde si můžete snadno vytvořit dokonalé mikroklima, nebudete následující rady příliš potřebovat. Tím spíše je mějte na paměti při pěstování rostlin venku (outdoor).

  • Tento bod se může jevit jako naprostá samozřejmost, přesto někteří začínající pěstitelé považují malé otvory, přes které vytéká voda z klasické konve pro ruční zavlažování, za aplikaci postřiku. A kvalitní postřikovač za zbytečnost. Při použití konve roztok okamžitě stéká z rostlin, a tudíž byste jím pouze bezvýsledně plýtvali, hůře pak poškodili i vegetaci v okolí dané rostliny. Takže pro jistotu – nikdy konev, vždycky postřikovač. Na konkrétní postřikovače i na princip jejich fungování se podíváme o pár řádků dále.
  • Počasí a aktuální povětrnostní podmínky hrají při postřikování rostlin na zahradě klíčovou roli. V první řadě si proto vždy hlídejte bezvětří. Pokud používáte chemické postřiky, vítr je může snadno zavát i na nežádoucí místa zahrady. Je-li složení vašeho postřiku čistě přírodní, škoda jím zbytečně plýtvat, a proto zahradu postřikujte pouze, pokud nefouká vítr. S počasím, obzvláště v létě, souvisí i venkovní teplota. Postřik byste neměli aplikovat na přímém slunci ani při teplotách přesahujících hranici 25 °C. Proto se také zpravidla postřikuje z rána nebo k večeru. Vydat se s postřikem na zahradu po obědě není dobrý nápad. Povrch rostlin by měl být během aplikace postřiku suchý, a tak si zároveň pohlídejte, že není ještě vlhký a že se v blízkých hodinách neschyluje k dešti. V souvislosti s deštěm je potřeba zmínit, že některé postřiky fungují jako systémové a jiné jako kontaktní. Zatímco systémové proniknou za několik hodin až k rostlinným pletivům, kontaktní působí pouze na povrchu rostliny, takže i mírná průtrž mračen znamená opět zbytečně vynaložené úsilí i prostředky.
  • Postřikovač se vyplatí pravidelně rozebrat a vyčistit.
  • V neposlední řadě nesmíme zapomínat ani na ochranu sebe sama (rukavice, brýle, respirátor a další ochranné pomůcky) při použití chemických pesticidů, které jsou toxické. Během práce s chemickými postřiky nepijte, nejezte ani nekuřte.

a_a_a_a_P_COVERSOKRAJEM

Postřikovače a rozprašovače - jak fungují a jak si vybrat?

Postřikovač rozstřikuje malé kapky dané tekutiny, které následně ulpí na povrchu rostlin, kde mohou požadovaným způsobem účinkovat. Ještě sofistikovanější a efektivnější jsou pak mlhovače (viz níže). Když vsadíte na kvalitu, vydrží vám postřikovač i několik sezón, kdy s jeho pomocí budete moci přesně a rovnoměrně orosit, přihnojit i ochránit všechny vaše rostliny.

Malý rozprašovač se většinou používá doma pro rosení pokojových či balkonových rostlin čistou vodou nebo pro postřik na list. A pokud máte pěstební stan, ve kterém sklízíte bylinky, ovoce nebo zeleninu hned několikrát do roka, jistě už vás napadá, že menší, a hlavně tlakové postřikovače rozhodně najdou praktické využití i uvnitř growboxu, kde vám skvěle poslouží k aplikaci postřiku na list!

Nejmenší rozprašovače, jak můžete vidět i na obrázku, bývají mechanické (varianta 500 ml). Celkově doporučujeme spíše tlakové rozprašovače (varianty 1 a 1,5 l), disponující pístovým čerpadlem, ventilem v hlavě postřikovače, pojistkou k nepřetržitému provozu a regulovatelnou tryskou pro nastavení proudu. Do growboxu je perfektní také 2litrový Garden Highpro PUMPRO. U menších postřikovačů a rozprašovačů jistě oceníte, jak snadno se čistí. Navíc jsou lehké, takže při manipulaci s nimi se nikterak nenadřete.

a_a_a_a_MECHANICKE A TLAKOVEkomplet

Náš TIP: Patříte mezi pěstitele, které zajímají high-tech pomůcky? Pak vás jistě potěší novinka našeho sortimentu, kterou je automatický ruční mlhovač VAPR Nano Spray Gun. Tato výkonná mlhovací pistole, napájená akumulátorem, přináší při rozprašování libovolného roztoku nebo postřiku mimořádný komfort i efektivitu. Dávkování velkého množství kapaliny pod nízkým tlakem vytváří typickou mlhu, zajišťující lepší dosah a účinnost postřiku.

a_a_a_a_P_VAPRNANOKOMPLET

Velké a zádové rozprašovače

Tlakový rozprašovač s objemem 5 nebo dokonce 20 litrů můžete připnout na záda, což je při péči o zahradu či skleník obecně velmi oblíbená a praktická metoda postřikování. Doporučujeme například oblíbený rozprašovač Aquaking.

a_a_a_a_P_zadoveaaquakingKOMPLET

Pro vyšší dosah postřiku můžete využít oblíbené rozstřikovací pistole s nastavitelnou tyčí

Výhody mlhování vyplývají z fungování výše uvedené novinky VAPR Nano Spray Gun, ale pokud byste tento princip chtěli uplatnit ve větším měřítku, je tady spolehlivý elektronický mlhovač - atomizér od značky Aquaking s výkonem 1000 W a efektivním dosahem až 8 metrů!

Účel a složení postřiku

Nyní si vysvětlíme, co všechno lze skrze postřikovač či rozprašovač na rostliny aplikovat.

  • Čistá voda: Používá se zejména do malých mechanických rozprašovačů pro rosení pokojových rostlin.
  • Hnojiva: U některých produktů či v našich článcích o nich najdete zmínku, že jsou vhodné nejen pro použití v zálivce, ale také jako postřik na list. Hnojení na list má coby mimokořenová, doplňková výživa rostlin tu výhodu, že rostlině dodáte potřebné živiny okamžitě. Jako dobrý příklad nám poslouží 100% organický, postřikový biostimulant Biotabs Boom Boom Spray. V případě organických produktů lze aplikovat výživu i ochranu rostlin najednou. 
  • Ochrana proti škůdcům a chorobám: Herbicidy proti plevelům a mechům, fungicidy proti plísním i insekticidy proti škůdcům. V rámci prevence a dokud to situace umožňuje, určitě preferujte biologické prostředky. Ty chemické by měly sloužit čistě pro krajní situace, kdy už není jiná možnost. Tento přístup je důležitý pro výslednou kvalitu úrody, lidské zdraví, zdraví půdy i ochranu životního prostředí. Více informací a plno tipů na konkrétní produkty vás čeká v samostatných článcích: Jak se vypořádat se škůdci a Jak se vypořádat s chorobami rostlin. Absolutním hitem je dlouhodobě univerzální a 100% přírodní postřik Canna CURE. Unikátní je postřik BioBizz Leaf Coat, který využijete dokonce i během zimy, a o kterém se více dočtete v samostatném článku: BIOBIZZ umí growery nadchnout pro ekologické zemědělství. Vyhlášená holandská značka BioNova vyvinula bio pesticid NovaFoliar, který nejenže chrání rostlinu před působením škůdců, ale také čistí její povrch listů se zaměřením na ucpané průduchy.

a_a_a_a_PRIKLADYPRIPRAVKUKOMPLETOTAL

V případě čistě přírodních prostředků je častá kombinace výživy a ochrany rostlin v jednom postřiku. Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, rádi vám poradíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: