Jak vybrat a poskládat ventilaci stanu

Při pěstování indoor nelze na rozdíl od pěstování venku počítat s přirozenou cirkulací vzduchu. Proto je zapotřebí spolehnout se na více či méně sofistikovanou vzduchotechniku a zajistit tak rostlinám dostatečný přísun čerstvého vzduchu, přesněji řečeno kyslík a oxid uhličitý. Teplo generované umělým osvětlením uvnitř growboxu je naopak zapotřebí odtáhnout z pěstebního prostoru ven. Přečtěte si, jak snadno poskládat ventilaci, aby se vašim bylinkám dobře dýchalo!

image1_4

Ventilaci volíme zejména podle velikosti stanu nebo místnosti. Základem je ventilátor neboli větrák. Dále budete potřebovat pachový (uhlíkový) filtr a samozřejmě flexibilní potrubí.

Zkušení groweři používají chytré ovládání ventilace, které se řídí teplotou a vlhkostí vzduchu. Automatické ovládání vám ušetří ve výsledku čas, peníze, a hlavně přispěje ke snadnému dosažení parádní sklizně.

Začněme pachovými filtry. Podle čeho vybírat se dozvíte v samostatném článku. Častou chybou v začátcích je jejich nesprávné umístění. Následující řádky vám pomohou prodloužit životnost filtru a díky jeho správné instalaci zajistit i plynulé fungování. Klasický uhlíkový filtr doporučujeme umístit vždy dovnitř stanu a skrze něj následně tahat vzduch...

image3_3

Jeden z nejprodávanějších pachových filtrů na trhu v podání tradiční značky Prima Klima.

Ventilátor může být také uvnitř boxu, ale klidně i venku, klíčové je, aby se nacházel až za pachovým filtrem, jako vidíte na obrázku. Ten bývá vybaven prefiltrem (předfiltrem), který zachytí větší nečistoty a o zbytek, jako jsou pachy či nejrůznější mikroskopické nečistoty už se postará aktivní uhlí.

Opačný postup instalace je méně častý a žádá si využití průběžného uhlíkového filtru.

Obecně doporučujeme dbát na to, aby měl filtr vždy vyšší kapacitu než ventilátor, neboť přestože oba komponenty tvoří dohromady nerozlučnou dvojku, zmírňuje uhlíkový filtr výslednou účinnost ventilátoru.

Ventilátor

Pokud počítáte s uhlíkovým filtrem a povedete potrubí s více než jednou zatáčkou, doporučujeme radiální ventilátor, ať už s integrovanou regulací, nebo bez. Pokud jde o potřeby pěstování doma, vítězí nad axiálními ventilátory na plné čáře.

Axiální ventilátor používejte spíše v případě jednoduchého a krátkého potrubí. Filtry a záhyby totiž představují překážky, které při vedení vzduchu výrazně snižují jejich výkon.

Regulace otáček, například podle teploty, vám zase výrazně usnadní celý pěstební proces, neboť zejména pro začátečníka není snadné nastavit ventilátor v průběhu pěstebního cyklu tak, aby v každé fázi zajistil optimální mikroklima uvnitř growboxu. A to je přece cílem!

image2_3

Prima Klima vyrábí i prvotřídní radiální ventilátory s regulací podle teploty.

Šetřit na ventilátoru za každou cenu se zkrátka nevyplácí ani ze startu. To samé rozhodně platí i v případě hlučnosti ventilátoru, ať už jde o váš vlastní komfort nebo sousedovic domácnost. Proto je potřeba počítat s tím, že čím klidnější budete chtít odvětrávání, tím vyšší bude pořizovací cena. Reálně byste však těžko našli takového pěstitele, který by litoval toho, že si do začátku nepořídil raději hlučnější model bez regulace, anebo dokonce pachového filtru...

Vynikajícím pomocníkem pro proudění vzduchu ve stanu je cirkulační ventilátor. Za přítomnosti cirkulačního větráku, který ideálně doplní hlavní ventilátor, se vaše rostlinky nejen zhluboka nadechnou, ale budou také vitálnější a odolnější díky simulaci větru v umělém pěstebním prostředí. I do menších boxů se skvěle hodí například praktické klipsnové větráčky.

Pokud jde o výběr potrubí, v první řadě záleží opět na tom, kde se váš pěstební box nachází a jak moc může jít proudění vzduchu slyšet. Pro velké grow boxy se vám bude hodit potrubí, které zvládne i vetší tlak. Do začátku, pro menší stan vám postačí základní flexibilní potrubí. Naprosto diskrétní variantu pak představuje ventilační potrubí PhonicTrap.

image4

Ohebné trubky PhonicTrap jsou dvakrát účinnější než běžné odhlučněné verze se skelnou vatou. Díky její absenci navíc nehrozí kontaminace vašeho pěstebního prostoru.

Rádi vám pomůžeme s výběrem ventilace a neváhejte se nám ozvat, až budete ventilaci skládat. Jsme tady pro vás a naším cílem je vaše radost z pěstování. Těšíme se na vaše dotazy na známé adrese info@higarden.cz.

- Ventilátory (větráky)
- Flexibilní potrubí
- Odhlučněné potrubí PhonicTrap
- Uhlíkový (pachový) filtr