Jak silný potřebujete ventilátor?

Vybíráte vzduchotechniku do pěstebního stanu a lámete si hlavu nad tím, jak silný ventilátor pro vás bude tak akorát? Dnešní článek vám toto dilema pomůže vyřešit!
PKcover

Jistě už víte, že přítomnost čerstvého vzduchu v libovolném pěstebním stanu či místnosti hraje při zahradničení indoor klíčovou roli. Bez dostatečného přísunu kyslíku a oxidu uhličitého se rostliny nemohou zdravě vyvíjet.

Zatímco v některém z příštích článků se bližší optikou zaměříme na jednotlivé typy ventilátorů, nyní nám jde primárně o to, jak výkonná ventilace je adekvátní s ohledem na individuální pěstitelské plány a potřeby. Mělo by jít jednoznačně o investici, která se vám v dohledné době vyplatí. Budeme-li na požadovaný výkon ventilátoru nahlížet s ohledem na výkon umělého osvětlení, možná vás potěší skutečnost, že existuje jednoduchý a osvědčený přepočet:

  • 1 W výkonu světelného zdroje = 1 m3/h výkonu ventilátoru (tj. kapacita proudění vzduchu za hodinu).
  • Dříve byly v kurzu především vysokotlaké výbojky, které už v současnosti čím dál tím více nahrazují moderní LED svítidla, která mají kromě jiných výhod i mnohem nižší tepelné emise a díky tomu nepotřebujete ani tak silnou ventilaci.
  • V případě výbojek takový přepočet vypadá následovně: 400W výbojka si žádá odtahový ventilátor s kapacitou proudění vzduchu minimálně 400 m3/h. Aby v pěstebním prostoru nevznikal podtlak, je odtahový ventilátor zapotřebí doplnit ještě přítahovým ventilátorem typu VKO a v případě potřeby většího výkonu ventilátorem typu TT. (V případě potřeby opravdu nadstandardně velkého výkonu nás neváhejte kontaktovat, abychom vám pomohli vybrat ventilátor s dostatečným tahem vzduchu.)
  • Výše uvedený způsob kalkulace potřebného výkonu vaší nové ventilace počítá i s účinností uhlíkového filtru a přítomností vzduchovacího potrubí o délce až 5 metrů.

jaksilnyventilator duraznaledNáš TIP: S LED technologií svítidel Lumatek ZEUS 600W PRO 2.9 (na obrázku vlevo) máte záruku nejlepšího poměru ceny a výkonu na trhu a navíc nepotřebujete tak silný ventilátor jako při pěstování pod umělým světlem z výbojky, neboť tato moderní svítidla vyzařují navzdory vysoké intenzitě světla mnohem méně tepla.

Jak jsme již naznačili, v současnosti již výbojky dělají na trhu místo o poznání výhodnějším zdrojům umělého osvětlení s technologií LEDPrávě v případě, že jako zdroj umělého osvětlení ve vašem growboxu či indoor pěstírně používáte LED osvětlení, popřípadě také CFL „úsporky“, využijete jiný způsob, jak si vytipovat optimální sílu ventilátoru. A tento způsob je vám platný také tehdy, používáte-li vzduchem chlazená stínidla v kombinaci s výbojkami.

  • Sečtěte celkový objem vzduchu v pěstebním stanu nebo pěstební místnosti a pro odtahový ventilátor jej vynásobte 40x. Pro přítahový ventilátor typu TT nebo VKO již bohatě postačí poloviční výkon.
  • Příklady táhnou, a tak pokud máte například growbox Mammoth Pro+ 120 o objemu 2.88 m3, pro minimální výkon odtahového ventilátoru bude platit součin 2.88 x 40.

jaksilnyventilator3

Teď už víte, že na otázku „Jak vypočítat sílu ventilace?“ existuje poměrně snadná odpověď. Ale jak se říká, jistota je jistota, a proto nic nezkazíte tím, když nám napíšete na známou e-mailovou adresu info@higarden.cz. Rádi vám se vším ohledně vzduchotechniky pro indoor zahradničení poradíme. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?