Proč a jak udržovat stabilní teplotu živného roztoku?

Zajímá vás hydroponické pěstování rostlin, anebo už se mu nějaký čas dokonce věnujete? Potýkáte-li se v hydroponických systémech s výskytem plísní nebo pokud vaše rostliny nerostou tak rychle, jak by bylo zdrávo a ani kvalita sklizených květů či plodin nestojí za řeč, možná jste podcenili právě význam optimální teploty zálivky. Díky správné a stabilní teplotě živného roztoku těmto rizikům můžete předejít.

teplota1geenric

Pokud náš blog čtete pravidelně, pak víte, že to zdaleka není poprvé, co zde klademe důraz na kvalitní zálivku ve všech ohledech počínaje tím, jakou vodou zaléváte své rostliny. Zejména v hydroponii hraje kvalita vody a v ní rozpuštěných živin naprosto zásadní roli a je základem úspěšného pěstování jak v indoor, tak outdoor prostředí. Kromě filtrace vody monitorujeme pH a EC živného roztoku, což nám umožňují pH a EC metry. (Můžete si přečíst také články: Jaké pH živného roztoku zvolit a Elektrická vodivost roztoku – EC). Filtrace, pH, EC – ale co teplota? Mnoho pěstitelů stále zapomíná na to, jak moc záleží na její stabilitě.

Teplota zálivky vs. rozpuštěný kyslík

Pro recirkulační hydroponické systémy typu (NFT, Ebb&Flow, Atami Wilma ad.) to platí dvojnásob. Obzvláště při těchto hydroponických metodách totiž prakticky každý Celsiův stupeň mimo ideální teplotní rozmezí představuje problém, který se posléze nepříznivě podepisuje na výsledcích vašeho počínání.

K ideálním teplotám se dostaneme záhy. Nyní si pojďme vysvětlit důležitou souvztažnost mezi teplotou vody a množstvím kyslíku, který je v ní rozpuštěn a jak známo, rostliny jej potřebují pro zdravý a energický vývoj co největší množství. Jak můžete vidět na grafu, mezi teplotou vody a množstvím rozpuštěného kyslíku totiž existuje úměra.

grafteplota

To, že se ve vodě rozpouští stále méně kyslíku, zapříčiňují následující faktory:

  • Rostoucí teplota
  • Množství rozpuštěných látek
  • Atmosférický tlak

Teplotu, která výsledné nasycení vody kyslíkem ovlivňuje nejvíce, spolu s množstvím látek (živin), které jsou v ní rozpuštěny, můžeme na rozdíl od tlaku dobře ovlivnit. A to je dobře, protože je-li teplota živného roztoku dlouhodobě příliš vysoká nebo naopak nízká, rostliny budou pravděpodobně dost oslabené, a tudíž nebudou schopné naplno využít svůj potenciál. Proto doporučujeme vyhnout se díky správné teplotě zálivky ve většině případů nevyhnutelným důsledkům, vedoucím jen k podprůměrné úrodě.

Důsledky dlouhodobě vysoké teploty zálivky:

  • Klesá množství kyslíku rozpuštěného ve vodě. Nedostatečný přísun kyslíku negativně ovlivní vývoj kořenového systému rostlin, jejich růst i celkové zdraví a výslednou kvalitu.
  • Zálivka, jejíž teplota se dlouhodobě pohybuje nad hranicí optima, výrazně zvyšuje riziko houbových nebo bakteriálních onemocnění rostlin.
  • Vysoká teplota zálivky v kombinaci s intenzivním osvětlením, ať jde o umělé nebo sluneční paprsky, má často za následek výskyt řas. Řasy pak spotřebují ještě více kyslíku.

Důsledky dlouhodobě nízké teploty zálivky:

  • Pomalý růst rostlin.
  • Může hrozit podvýživa rostlin, neboť kvůli příliš studenému živnému roztoku nejsou schopné absorbovat potřebné množství živin.

Pozor na výkyvy teplot aneb Stabilita na prvním místě

Z hlediska teploty vody, respektive živného roztoku (zálivky), jsme si detailně probrali rizika spojená s oběma extrémy. Další závažný a častý problém při pěstování bylinek, zemědělských plodin či dalších druhů rostlin však představuje častá změna teploty vody, která rostlinám způsobuje zbytečný stres, lépe řečeno šok.

Proto se stůj, co stůj vyvarujte kolísání teplot! Snažte se udržovat teplotu živného roztoku s co nejmenšími výkyvy, aby vaše rostliny mohly díky stabilní teplotě zálivky stabilně růst a zůstat vitální až do sklizně.

Tímto důležitým upozorněním jsme se dotkli tématu rostliny a stres, kterému jsme věnovali samostatný článek: Stres škodí i rostlinám aneb Abiotické stresy rostlin.

Jakou teplotu zálivky udržovat v hydroponických systémech?

Rozhoduje o tom zdroj vody, ale také okolní prostředí.

Ze všeho nejdříve změříme teplotu v nádrži na vodu. Nádrž může být externí, anebo součástí recirkulačního hydroponického systému. Při měření nezapomeňte na známé pořekadlo „Dvakrát měř...“ a teplotu v nádrži pro jistotu změřte hned několikrát. Naměřené hodnoty se totiž mohou lišit s ohledem na aktuální denní fázi. Spolehlivým služebníkem při častém měření teploty živného roztoku se vám stanou kombinované pH a EC metry, které umí měřit i teplotu, a tak budete mít vždy pod kontrolou komplet všechny tyto důležité hodnoty zálivky. Pro měření samotné teploty vám případně postačí i klasický vodní teploměr.

Kombinované možnosti měření včetně teploty nabízí například velice oblíbené měřiče v praktickém kufříku od renomovaného výrobce Milwaukee. Doporučujeme například set voděodolných měřičů Milwaukee KIT – Martini pH55 + EC60. Pro účely hydroponie je perfektní mimo jiné díky schopnosti měřit také hodnoty TDS (Total Dissolved Solids), tedy celkové množství solí rozpuštěných v živném roztoku.

 

teplotamilwaukee

Pokud byste ocenili technicky vyspělejší kombinované zařízení, které již nese označení monitor, doporučujeme Bluelab Guardian Monitor na sledování hodnot kyselosti, vodivosti i teploty zálivky. Jeho nespornou výhodou je možnost nastavení alarmu, který vás automaticky upozorní pokaždé, jakmile se hodnoty vychýlí z normálu.

teplotaBLUELABmonitor

Nyní se dostáváme k jádru věci, a sice k doporučeným teplotám živného roztoku pro hydroponické pěstování rostlin. Rádi bychom vám poskytli přesná čísla, nicméně i pokud byste se porozhlédli jinde na internetu, doporučené hodnoty pro hydroponii se budou lehce lišit. Zkušenosti profesionálních pěstitelů proto hovoří jasně. Ze všeho nejdůležitější je sledovat, jak se vašim rostlinám daří a pružně reagovat na změny. „Odpíchnout“ se však klidně můžete od následujících informací.

  • Teplota živného roztoku v recirkulačních systémech: orientační minimum 15 °C, orientační maximum 26 °C.
  • Rozmezí 20–25 °C poskytuje při hydroponické kultivaci rostlin správnou teplotu pro zdravý vývoj kořenového systému. A jak už nejspíš víte, zdravý kořenový systém je základem každé pořádné úrody.
  • Obecně platí také to, že při teplotách přesahujících 25 °C dochází k rozvoji parazitických hub (oomycet) rodu Pythium.

Co dělat, když naměříte nesprávné teploty?

Pokud vám teploměr, měřič či monitor ukazuje hodnoty výrazně mimo uvedené hodnoty, pak je potřeba zakročit. Teplotu živného roztoku lze ovlivnit buď přímo, anebo nepřímo.

Nepřímá úprava teploty živného roztoku

Indoor groweři to mají o něco jednodušší než pěstitelé, kteří se hydroponii věnují v outdoor podmínkách. V pěstebním stanu se totiž nabízí hned několik možností jak změnit teplotu, která panuje v pěstebním prostoru, a ovlivnit tím teplotu v nádrži. Tady jsou:

  • Podle potřeby přejít na jiný druh osvětlení v závislosti na tepelných emisích.
    • LED svítidla, CFL úsporné lampy nebo CMH výbojky vyzařují méně tepla.
    • HPS a MH výbojky vyzařují tepla podstatně více.
  • Použít uvnitř growboxu topení nebo naopak chladič vzduchu.
  • Přivést do pěstebního prostředí studený nebo teplý vzduch pomocí ventilátoru

Přímá úprava teploty živného roztoku

Přímočaré řešení je v otázce úpravy teploty v nádrži se zálivkou jednoznačně efektivnější, neboť nemusíte složitě měnit ostatní parametry pěstebního prostředí.

  • Snadnou optimalizaci teploty vody v nádrži umožňuje digitálně řízené chlazení do nádrže neboli chiller. Jedná se o vodní průtokové zařízení regulující teploty na škále od 18 °C do 35 °C. Ať už tedy bojujete s nízkými, anebo vysokými teplotami, chiller stačí jen připojit k nádrži či hydroponickému systému a konstantní teplota živného roztoku se pro vás stane samozřejmostí! Chillery od tradiční značky Boyu navíc nejsou nikterak hlučné a při rozumném zacházení vás potěší i dlouhou životností. Jsou dostupné ve čtyřech variantách, z nichž doporučujeme vybírat kromě ceny především podle průtoku vody a doporučené kapacity nádrže.

teplotachiller

  • Osvědčené ponorné topení do nádrže BOYU je vybaveno vestavěným regulátorem teploty (termostatem), takže požadovanou teplotu snadno nastavíte pouhým otočením regulačního kolíku. Podle potřeby si můžete zvolit variantu s příkonem 100 W, 200 W, anebo 300 W.

teplotaBOYU1

Ať už jde o výběr chlazení, topení či jakoukoliv jinou radu, kterou byste v souvislosti se správnou teplotou živného roztoku nebo hydroponií obecně uvítali, těšíme se na vaše dotazy na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: