Jak na regulaci pěstební elektroniky?

Indoor grower může sklízet úrodu v pohodlí domova během celého roku díky kontrolovanému pěstebnímu prostoru, který představuje kvalitní pěstební stan. Bez zajištění optimálních podmínek pro pěstované rostliny pomocí různých elektrických zařízení by však kultivace bylinek, ovoce nebo zeleniny neměla valného významu. Proto si přečtěte, jak pravidelně spouštět a vypínat pěstební elektroniku. Automatizace těchto pěstebních procesů totiž ve finále vždy šetří váš čas i vaši peněženku.

REGULACECOVER

Začněme přehledem základní pěstební elektroniky, kterou je možné do procesu automatizace pěstebních procesů zahrnout. Jedná se zejména o tato zařízení:

Výše uvedenou pěstební elektroniku i další přístroje používají indoor groweři podle potřeb a zkušeností k tomu, aby v pěstebním prostoru snadno docílili udržení správné teploty, vlhkosti, úrovně CO2, pH a EC. Asi není těžké odhadnout, že mít neustále pod kontrolou všechny tyto hodnoty by bylo bez automatizace a regulace klíčových elektronických zařízení při pěstování v indooru takřka nemyslitelné a přinejmenším velmi obtížné, ale v neposlední řadě ani trochu zábavné. Správné hodnoty v uvedených oblastech vytváří společně ideální prostředí pro vývoj rostlin. To znamená, že se podstatně zlepší:

  • fotosyntéza
  • výdej vody povrchem listů rostlin (transpirace)
  • příjem živin
  • růst, kvetení a zrání i další aspekty důležité pro zdravý vývoj rostlin.

Spínací hodiny, časové spínače

Potřeby growerů se z hlediska automatizace a regulace pěstební elektroniky většinou stupňují v závislosti na čím dál větších zkušenostech i možnostech. Ze začátku budete potřebovat ovládat přinejmenším osvětlení, aby byla kultivace rostlin indoor skutečně efektivní.

  • Používáte-li ke svícení v pěstebním stanu nebo místnosti klasické výbojky, předem doporučujeme zvolit rovnou raději rozvodné skříně, na které se zaměříme hned v další části tohoto článku.
  • Pro zářivky, CMH výbojky, anebo LED světla pak v základu dobře poslouží i spolehlivé spínací hodiny. Jsou schopny zajistit také pravidelnou zálivku v zavlažovacích systémech spínáním a vypínáním čerpadla. V začátcích nebo pro hobby účely tak často postačí i mechanické spínací hodiny, které umožňují zapnout nebo vypnout jakékoli elektrické zařízení v požadovaný čas a jednoduše se nastavují. Těmto parametrům nejlépe vyhovují jednoduché, ale spolehlivé spínací hodiny TBox Timer Box 1M. Kromě nich vyrábí španělská značka Tempobox i špičkové rozvodnice, kterým se budeme věnovat o něco níže. Rozhodně stojí za pozornost přečíst si o kompletním sortimentu samostatný článek TBOX: novinka, která se vyplatí!

TBOX spínací hodiny

  • Jiná liga spínání - tak můžeme bez nadsázky nazvat sekundové a intervalové časovače renomovaného holandského výrobce TechGrow, které již umožňují snadné a zároveň velmi přesné nastavení intervalů pro ovládání daného elektronického zařízení, díky extra těžkému relé s kapacitou až 10 A. Technicky vyspělé časové spínače Techgrow disponují vestavěným světelným senzorem, který dělá pěstování bylinek v growboxu zase podstatně jednodušší, protože vám dává na výběr, zda chcete časovač použít pouze ve dne nebo i v nočních hodinách. 

regulaceintervalovycasovacTechGrow

Řídící jednotky, rozvodnice, controllery a další vybavení pro regulaci

Nyní se již dostáváme k regulaci pěstební elektroniky, vybavené stykačem, která zvládne i značnou indukční zátěž, což pěstitelům v praxi umožňuje spolehlivé spínání i většího počtu výkonných spotřebičů. V tom také spočívá zásadní rozdíl v porovnání s časovými spínači. A jak jsme již uvedli, pokud v pěstebním stanu používáte jako zdroj umělého osvětlení rostlin vysokotlaké či sodíkové výbojky, pak jsou sázkou na jistotu právě řídící jednotky či rozvodnice neboli rozvaděče.

Stejně tak všude tam, kde na začátku stačí jedny nebo dvoje spínací hodiny, většinou s narůstajícími zkušenosti narůstá i počet zařízení, které je potřeba regulovat a zapojit do automatizace pěstebních procesů. Některé spínací rozvodnice nabízí například i teplotní čidlo pro regulaci ventilátoru a další šikovné funkce. Zde také začínáme rozlišovat hranice mezi tím, kde končí „obyčejné“ rozvaděče a začínají sofistikované automatické řídící jednotky, vyhovující i potřebám zkušených profesionálů.

Například GSE Smart Grow Controller nahrazuje celou řadu nákladných zařízení od časovačů světla přes ovladače topení až po ovladače ventilátorů. Toto zařízení je v oblasti regulace pěstební elektroniky na trhu známou stálicí. Disponuje snímačem teploty, vlhkosti i světla.

GSE11

To platí i pro další GSE controllery a regulátory, s nimiž je udržování ideální teploty, vlhkosti či hladiny oxidu uhličitého v pěstebním prostoru opravdu nenáročné. Tato zařízení dlouhou dobu prakticky neměla konkurenci. To se nedávno změnilo, když na českém trhu vstoupily do hry produkty přímého a více než důstojného konkurenta - holandské značky TechGrow, od které jsme si již představili časové spínače a z hlediska ceny v poměru k výkonu a kvalitě rozhodně doporučujeme i další špičková zařízení, jako jsou regulátory teploty, vlhkosti, podtlaku a minimální rychlosti ventilátorů. Velice užitečný je regulátor hystereze – teplotního rozpětí, který dokáže regulovat výkon ventilátoru takovým způsobem, aby teplota uvnitř pěstebního stanu nikdy nepřekročila nastavený rozsah teplot. Pokud by teplota uvnitř growboxu naopak klesla, otáčky ventilátoru by se snížily na nastavené minimum. S těmito high-tech novinkami pro regulaci pěstební elektroniky je automatizace veškerých pěstebních procesů teprve hračka!

TGdouble

TGrychlostvlhkost otáčky

regultechgrowsenzorydouble

CO2komplexni

Náš TIP: Pro zákazníky jsme připravili kompletní sety pro dávkování a měření CO2 v pěstebním prostoru, rozdělené do tří variant tak, aby si vybrali všechny kategorie pěstitelů:

Modulární řídící jednotky GroLab jsou tu od toho, aby byla sofistikovaná kontrola nad pěstebním prostředím dostupná nejen komerčním, ale také zapáleným domácím indoor growerům! Podívejte se na video přímo od výrobce.

Grolab2grolab1

Automatické regulátory jsou zkrátka nepostradatelným pomocníkem pro každého, kdo chce v indooru dosáhnout bohaté úrody nejvyšší kvality. Důvodů pro průběžnou optimalizaci pěstebního prostředí je mnoho. Neuškodí shrnout si na závěr ty nejdůležitější:

  • Ideální klimatické podmínky v growboxu, počínaje teplotou a vlhkostí přes proudění čerstvého vzduchu až po správnou koncentraci oxidu uhličitého, jsou předpokladem vysokých výnosů a celkově vyšší úspěšnosti v procesu indoor kultivace rostlin.
  • Optimalizace těchto procesů zároveň znamená lepší hospodaření s vodou, hnojivy i elektrickou energií, a v dlouhodobém horizontu tudíž ušetříte nemalé finanční prostředky, díky kterým se později můžete navíc opět posunout o level výš. Jak známo, čas jsou peníze. Proto je třeba zdůraznit i podstatnou úsporu času.
  • Perfektně zvládnuté prostředí, ve kterém se vaše rostliny vyvíjejí, nedává mnoho příležitostí škůdcům ani chorobám, takže se můžete těšit na zdravou sklizeň v nejvyšší kvalitě bez zbytečných komplikací, které by vám zkazili radost z pěstování.

Jak jste se mohli přesvědčit, neméně je i možností, jak optimalizovat svou pěstírnu, a proto si vybírejte především podle toho, jaká zařízení a v jakém počtu právě potřebujete ovládat a monitorovat. Pokud chcete mít jistotu správného výběru, naši odborníci jsou vám k dispozici na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: