Jak pěstovat microgreens

Odrostlé klíčky, které sklízíme a konzumujeme ještě předtím, než dosáhnou stádia mladé rostlinky, jsou dlouhodobým trendem ve zdravé výživě. Jejich pěstování je navíc extra snadné. Přečtěte si, jak na to!

micro2

V první řadě je dobré mít na paměti, že i microgreens si žádají kvalitní základ, aby mohly prospívat vašemu zdraví. Avšak už samotný fakt, že pěstování MICROGREENS je „easy“, má v praxi často za následek sníženou péči o klíčky a tím i horší růst či výslednou kvalitu. A to je jistě škoda, jde přece o vitamínovou bombu.

Na kvalitě substrátu záleží

Nejčastějším omylem, pokud jde o pěstování microgreens, je špatná půda. Ta může zapříčinit zbytečné problémy s pěstováním „mikrobylin“. Máme na mysli plísně, nerovnoměrný růst či dokonce jeho úplné zastavení.

Pamatujte také na to, že v případě microgreens zkonzumujete prakticky vše, co půda obsahuje. 100% organické složení substrátu bez přidaných umělých hnojiv je zde samozřejmostí. A jaký substrát je vhodný pro kultivaci microgreens? Pro tento účel můžeme doporučit například Canna Terra Seed Mix

microseedmix

Kolik substrátu?

Při sázení microgreens si pěstitelé kladou nejčastěji otázku, kolik substrátu v květináči nebo truhlíku použít.  Přestože jsou totiž semínka napěchovaná živinami potřebnými pro úspěšné vyklíčení a zakořenění, tak od chvíle, kdy se klíček dotkne zeminy a jeho kořeny se rozvětví, začíná mladičká rostlinka vstřebávat živiny z půdního substrátu. Samotná odpověď tedy závisí zejména na použité odrůdě bylinek, kterou si vyberete:

  • Některé odrůdy mají velká semena a rostou hodně intenzivně. Sem patří třeba hrášek, kukuřice či slunečnice. V takovém případě platí pravidlo, čím víc substrátu, tím líp. Ani 6cm vrstva není přespříliš.
  • Odrůdy vyznačující se menšími semínky si vystačí s přibližně 3–4 cm silnou vrstvou substrátu, netřeba to přehánět. Jako typické příklady můžeme uvést hořčici či brokolici.

Jak sázet microgreens?

Většina z nás si postupně najde nějakou tu vlastní cestu, jak microgreens sázet. Ale nic nezkazíte tím, když se necháte inspirovat následujícími body:

  • Promyslete, jaká odrůda microgreens vám bude vyhovovat. Už víte, co budete sadit? Některá semena je třeba namáčet půl dne, například semena hrášku, hořčice nebo třeba řepy. Podle toho, zda vybrané odrůdě svědčí osvětlený prostor, ji můžete nebo naopak nemusíte zasypat tenkou vrstvou zeminy.
  • Používejte k sadbě pouze a jen semena beze stopy chemického ošetření.
  • Nachystejte si vše, co potřebujete k akci: kvalitní substrát (sadbovací médium), pěstební nádoby, semena, vodu atd.
  • Vhodné množství substrátu (viz výše) nasypte do květináče. Zeminu následně navlhčete a udusejte. Osvědčeným nástrojem jsou tlakové postřikovače (rozprašovače).
  • Vznikne vám tak jasně vymezená a precizně připravená plocha určená pro výsev semen. Měla by být co nejvíce hladká a co nejlépe zarovnaná. Stejně tak výsev semen by měl být co nejvíce rovnoměrný. Přílišná hustota osiva v substrátu bude znamenat, že microgreens budou mít, přestože jsou MIKRO, nedostatek prostoru pro zdravý růst. V důsledku toho se také zvýší riziko výskytu plísní. Pokud osivo do pěstební nádoby rozprostřete jen řídce, nemůžete očekávat microgreens. 
  • Dále je čas semínka zalít, a to opět maximálně rovnoměrně. Pro úspěšné klíčení vám bohatě postačí vlhko, mokrému substrátu se vyvarujte.
  • Osivo se zpočátku zakrývá a je vhodné jej také něčím zatížit. Klíčení si kromě dostatečné vlhkosti totiž žádá především tmu.
  • Většina microgreens ocení zakrytí po dobu necelého týdne. Mezitím už se hezky vytáhnou a po odkrytí rychle zelenají.
  • Nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu zasetých semínek! Pamatujte, že hlavně nesmí vyschnout. Substrát proto udržujte přiměřeně vlhký v průběhu celého procesu klíčení.
  • Jakmile mladé rostlinky vystavíte světlu, zezelenají do sytosti, případně chytnou zdravou barvu (červená, žlutá, fialová nebo jejich kombinace v závislosti na konkrétní odrůdě) na důkaz dozrání.

microgreen-g1726a7c89_1920

Jak zalévat microgreens?

Dokud jsou rostlinky pouhými klíčky, ze kterých se teprve derou na povrch první kořínky, zalévejte je klasicky shora. Až dosáhnou dna květináče a zároveň bude celková vegetace v pěstební nádobě čím dál tím hustější, začněte zalévat zespodu

Náš TIP: Nezapomeňte na to, že při pohledu shora se substrát může jevit vyschlý, přičemž kořeny mají vláhy dostatek a další zálivkou už došlo k nežádoucímu přelití.

Máte-li jakékoliv otázky na téma MICROGREENS, rádi vám na ně odpovíme na známé adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?