Jak předejít plísním a jak se plísně na rostlinách zbavit?

Možná už tuto nepříjemnou zkušenost znáte z praxe. Máte úspěšně předpěstováno, takže i důvod těšit se na intenzivní a nezaměnitelnou chuť čerstvých plodů, když tu náhle...plíseň! Buďte v klidu, plísním se dá předcházet s vysokou úspěšností. Dnes si řekneme, jak na to.

tomatoes-5566744_1920

Plísňová onemocnění rostlin poznáte snadno, rostlina zkrátka nevypadá zdravě, můžeme pozorovat skvrnky v hojném počtu a nezáleží ani tak na tom, zda ji postihla plíseň napadající její kořeny nebo plody, které kvůli tomu začínají pomalu, ale jistě uhnívat. 

Typickým příkladem, kdy trápí pěstitele v průběhu slunečné sezóny plísně asi nejvíce, jsou rajčata. Ta jsou totiž obzvláště náchylná ke vzniku plísňových chorob, mezi které patří třeba skvrnitost, čerň rajčatová, plíseň šedá, padlí rajčete či známá plíseň bramborová. Jak to udělat, aby se dočkaly zdravých rajských plodů jako na obrázku výše? 

Není nad prevenci 

Moderní pěstitelství už má naštěstí k dispozici 100% přírodní prostředky, jak rostoucím plodinám zajistit dostatečnou obranyschopnost. Například bio pesticid NovaFoliar činí povrch rostlin nejen pro plísně, ale také pro nejrůznější škůdce doslova neatraktivní. 

Plísním se však, a to zejména v případě zmíněných rajčat, lze úspěšně vyhnout mimo jiné už samotným způsobem výsadby. V první řadě je nesázejte v blízkosti brambor. Dále potřebujete zabránit zapaření, mladé rostlinky proto nesmí být příliš nahuštěné na sobě. Pěstujete-li nejen rajčátka v indoor prostředí, riziko vzniku plísňových onemocnění značně redukujete dostatečným odvětráváním a vytvořením optimálního klima uvnitř pěstírny. Nedostatek proudícího vzduchu, teplo, vlhkost, to vše se totiž přímo slučuje se vznikem plísní. V outdoor podmínkách proto dbejte zvýšené opatrnosti vždy v období dešťů. Venku si dejte pozor, aby se listy rajčat nedotýkaly hlíny.

Záchrana napadených rostlin 

Pokud už je na rajčatech nebo na jiných rostlinách plíseň do určité míry rozvinutá, stále ještě není po sklizni. Dokonce stále není nutné jít chemickou cestou. Zkuste si nejprve zjistit, o jaký typ plísně se jedná. Některé přípravky jsou úzce specifické, jiné nabízejí širší využití. Pro efektivní řešení plísňových onemocnění doporučujeme z našeho sortimentu pro ochranu rostlin proti chorobám ryze organický produkt BioGarden Polyversum, jehož hlavní účinnou složkou je mikroorganismus Pythium oligandrum. Obrovskou výhodou tohoto biologického přípravku je jeho šetrnost k rostlinám, selektivně a nemilosrdně totiž napadá pouze samotnou plíseň.

plants-3192593_1920

Pokud se přeci jen vydáte cestou chemické prevence či léčby plísňových chorob na rajčatech či jiných rostlinách z vaší zahrádky, nezapomínejte na takzvanou ochrannou lhůtu, kterou se rozumí doba po postřiku, po kterou má konzumace plodů pro člověka negativní dopad na organismus, podobně jako na samotné škůdce, a to určitě nechceme, když už si pěstujeme zdravou stravu sami. 

Po přečtení tohoto příspěvku už byste měli mít jasno, jak se plísním vyhnout a co dělat, pokud na plísňové onemocnění, ohrožující blížící se sklizeň, přeci jen narazíte. Pokud byste v této otázce chtěli ještě více poradit, napište nám na známou adresu info@higarden.cz. 

- Fungicidy proti plísním
- Polyversum - nejprodávanější BIO přípravek proti plísním
- Vzduchotechnika