Jak zachránit přelitou rostlinu?

V tomto článku vám poradíme, co dělat, aby se vaše rostlinky z případného přelití rychle vzpamatovaly.

Proti přelití je samozřejmě ze všeho nejlepší prevence, a proto zkušení pěstitelé pravidelně kontrolují, zda jejich květináče neobsahují přebytečnou vodu. Nikdy také není na škodu nastudovat si předem základní informace o dané rostlině nebo její odrůdě, abychom znali její individuální potřebu vody. Zjednodušeně řečeno, mezi kaktusem či rostlinami s dužnatými listy, které zásobu tekutin samy o sobě obsahují, je v porovnání například se stálezelenými rostlinami zřejmý rozdíl. Avšak i jednotlivé druhy stálezelených rostlin se co do nuancí mohou lišit, pokud jde o preferovanou frekvenci a množství zálivky. Proto nepěstujte „naslepo“. Oproti ručnímu zalévání, známe-li předem potřeby konkrétní rostliny, usnadňují adekvátní zavlažování samozavlažovací systémy.

image1_15

Občas to časté zalévání přeženeme a úrodu přelijeme. Jenže přelité rostliny jsou slabší a mají sklon mnohem snáze podléhat chorobám a škůdcům. Je to však pořád mnohem menší chyba než kytky například spálit přehnojením. Tyto dvě chyby, které patří spíše k zahradnickým začátkům, spolu úzce souvisí, neboť pokud rostliny přelijeme zálivkou obsahující minerální výživovou složku, můžeme je snadno také takzvaně spálit. Při pěstování v outdoor podmínkách nám k dosažení tohoto negativního jevu mohou dopomoci i srážky. Ale, jak se říká, i mistr zahradník...

Jak poznat přelitou rostlinu?

Abyste zjistili, jak je na tom rostlina pěstovaná v květináči s vlhkostí, můžete květník s rostlinou potěžkat v ruce. Rostlinu poté zalijete pouze v případě, že se vám zdá květník pocitově lehký. Pokud je substrát suchý na povrchu, ale květináč s rostlinou je překvapivě těžký, vyčkejte se zálivkou do dalšího dne.

Nejvíce viditelným indikátorem přelitím je samozřejmě vzhled, který neodpovídá představám o zdravé a prospívající květině. Mnohé prozradí nažloutlé listy. Stejně se však projevují i listy rostlin, které by naopak zalít zoufale potřebovaly. Někteří groweři pak ve snaze zachránit situaci, rostlinu vydatně zalijí, aniž by tušili, že vydatně zalili rostlinu vykazující známky přelití. Výhradně na „žluté listy“ proto nelze spoléhat, nehledě na to, že obě varianty jsou již špatně.

Po přelití rostlin je zásadní napravit zavčasu vzniklé škody!

Pojďme tedy situaci skutečně zachránit. Rostlinu po přelití ze všeho nejdříve přesuňte do teplejšího prostředí, ideálně na sluncem zalité místo, kde je dostatek čerstvého, proudícího vzduchu. Důvod je prostý. V takovém prostředí se přebytečná voda snáze vstřebá. Poté již rostlinu zalévejte mnohem méně a pozorujte, co se bude dít. Případně můžete jen orosit její okolí, čímž zvýšíte vlhkost, aniž by došlo opět k přelití.

image2_6

Pokud již vaší rostlině viditelně odumírají listy, zvolte následující postup. Vyjměte ji z květináče či jiné pěstební nádoby a odstraňte co nejvíce substrátu, tak abyste nezasáhli kořenový systém. Než ji znovu zasadíte, nechejte ji nejprve přes noc na teplém místě, kde není průvan. Mezitím proveďte dezinfekci květináče a dobře jej usušte. Nový substrát navlhčete jen velice zlehka a ve spodní části květníku buďte precizní při přípravě drenáže pomocí kousků dřívek či větviček, kamínků či listí. A hlavně nezapomeňte před opětovným zasazením zkontrolovat stav kořenů.

V těchto případech se naštěstí naplno projevuje schopnost autoregenerace a mocná síla přírody, takže je vždy velká pravděpodobnost, že včasnou „rostlinnou resuscitací“, kterou jsme si právě popsali přelitou úrodu zachráníte a kytky se brzy vzpamatují, aby vám dělaly radost krásnými listy a květy.

Při pěstování za využití autonomních zavlažovacích systémů můžete doslova bez ztráty kytičky, ale také času a energie, zalévat úrodu mnohem efektivněji. Sofistikovaný samozavlažovací systém výborně hospodaří s vodou, rostlinky nebudou přelité a ani kapka vody nepřijde nazmar.

Tolik tedy naše rady, jak předejít přelitým rostlinám i jak se s touto komplikací během pěstebních procesů s co největší úspěšností vypořádat. Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte nám napsat na známou adresu info@higarden.cz.

- Samozavlažovací systémy
- Substráty
- Květináče