Rozdíly mezi axiálními a radiálními ventilátory. Co a proč?

Mnoho pěstitelů se snaží ušetřit na zvoleném ventilátoru hned na začátku tím, že zvolí co možná nejlevnější ventilátor s tím, že na zvoleném ventilátoru nezáleží. Hlavně, když to má potřebné m3 za hodinu. 

Tak jednoduché to bohužel není. Ventilátory se liší v mnoha ohledech a je za tím samozřejmě matematika a fyzika, kterou Vám zde nebudu představovat, a pokud chcete, můžete si ji vygooglit. ;-)

Praktické výstupy dělí ventilátory na AXIÁLNÍ (některými přezdívané jako záchodové) typicky zastoupené řadou TT a TD a ventilátory RADIÁLNÍ, které se ještě dělí na ventilátory s dopředu zahnutými lopatkami, zpět zahnutými lopatkami a radiálně zakončenými lopatkami.
Axiální ventilátor
Axiální ventilátory TT jsou to nejlevnější, co se dá na trhu sehnat a pokud nemáte vedení potrubí delší než 2 metry, nezakrucujete ho, nepoužíváte žádné tlumiče, filtry (ano i tyto "roury" jsou ve skutečnosti významnou překážkou v toku vzduchu), ani jiné součásti, které brání průtoku vzduchu. Pak s TT ventilátory budete poměrně úspěšně fungovat několik pěstebních koleček. 

Ventilátory TD
 jsou totéž, ovšem používají lepší ložiska. Ventilátor je lépe chráněn proti zanášení a obecně dosahují mnohem delší životnosti než TT ventilátory, čemuž odpovídá i cena. Průtok vzduchu axiálním ventilátorem je udáván při nulovém tlaku. 

Jedním záhybem o 90 stupňů stoupne tlak v potrubí o 10Pa a výkon axiálního ventilátoru poklesne o cca 25%. Přidáte-li například filtr, bude pokles výkonu dalších 25% a hrozí, mimo nedostatečného výkonu ventilátoru, také nedostatečné chlazení ventilátoru a spálení tepelné pojistky. (Pokud se toto stane, výrobce ví, že byl ventilátor provozován nevhodně a reklamaci neuzná.) 

Další překážkou může dojít až k zastavení proudění vzduchu a ventilátor jen "žere", ale nic nedělá.

Primaklima s regulací
Radiální ventilátory jsou naopak stavěné pro použití v dlouhých potrubích a svým principem vytvářejí tlak, díky kterému "protlačí" vzduch přes překážky a záhyby. Neznamená to samozřejmě, že vedení můžete mít nekonečně dlouhé nebo dělat "hada" kolem celé místnosti a očekávat, že průtok vzduchu to neovlivní. Poklesy výkonu jsou v jednotkách % za každou překážku a za běžných podmínek, kdy využijete filtr nebo tlumič a máte 2 zatáčky v 10ti metrovém potrubí, se nemusíte bát o výkon ani životnost ventilátoru. 

Radiální ventilátory také nemají, na rozdíl od axiálních, problém s úlomky aktivního uhlí z filtrů. Těmito vlastnostmi si získaly oblibu nejen mezi domácími pěstiteli.

Je Vám něco nejasné? Máte dotaz? Napište nám na info@higarden.cz O relevantní dotazy článek rádi rozšíříme.