Stínidla, co a jak?

Přemýšlíte o stínidlu a hledáte nejvhodnější řešení za nejlepší cenu? Podle čeho vybírat a na jaké parametry se dívat? Tak to jste zde správně.

Základními parametry stínidel, které je třeba při výběru brát v úvahu, jsou odrazivost stínidla, rozptyl a jeho rovnoměrnost, osvětlená plocha a doporučený výkon stínidla.

Odrazivost stínidla je uvedena v % a udává, kolik dopadnutého světla se od stínidla odrazí zpět na pěstební plochu. Odrazivost sama o sobě je velmi důležitá, jelikož výbojka svítí polovinou svého výkonu nahoru, mimo listy rostliny a stínidlo toto světlo odráží zpět tam, kde je potřeba. Každé ztracené procento se tedy počítá a rozdíl mezi základním a nejlepším stínidlem může znamenat až 10% ztraceného výkonu světla a tím způsobit nižší výnos nebo vyšší spotřebu díky nutnosti použít silnější zdroj světla. 

Nejlevnější stínidla mají hodnotu kolem 80%. Typickými zástupci jsou stínidla za pár stovek typu Hammer, v nižší střední třídě se dostáváme na odrazivost kolem 90%, zastoupené například stinidly Waveflector. Vyšší střední třídu zastupuje například řada WAVEflector Vegagreen, které mají odrazivost kolem 95%.
Nejvyšší třídu pak představují stínidla od značky Adjust-a-Wings a její odvozeniny, které mají v nejvyšší řadě odrazivost přes 97% a všechny řady zároveň mají nejrovnoměrnější rozptyl odraženého světla. 

Tím se dostáváme k druhému parametru a tím je rozptyl světla. Využítí veškerého světla, které vytvoří Váš zdroj (obvykle výbojka nebo CFL zářivka), ještě nezajistí rovnoměrný růst rostlin a jeho maximální využití. Každé stínidlo odráží do různého místa jinou intezitu světla a tím má některá rostlina světla více než druhá, na kterou stínidlo odráží světla méně. Rozdíly mohou být i 50% a vzhledem k tomu, že stínidlo odráží kolem 50% světelného výkonu výbojky, rozdíl může být velmi výrazný a projevit se negativně na rostlině. Jedna bude mít světla moc, a může začít usychat - informace pro snížení teploty ve stanu, naopak druhá má světla málo a není využit její celý potenciál.

Kvalitní stínidla se také vyrábějí ve více velikostech a je třeba vybrat takové, které nejlépe odpovídá Vašim pěstebním prostorům, stejně jako nedoporučujeme používat světelné zdroje s vyšším výkonem, než je u stínidla doporučené. Pokud k tomu nemáte nějaký specifický důvod, pravděpodobně vyššího výnosu nedosáhnete, spíše naopak.

Specifickým druhem jsou pak stínidla CoolTube, kde jsou výbojky uzavřené ve skleněně trubce a umožňují proudění venkovního vzduchu kolem výbojky rovnou ven a tím minimálně ovlivňují teplotu v pěstebním stanu. Vzhledem k nutnosti měnit vzduch i u rostlin je toto řešení vhodné především tam, kde pěstitel řeší problémy s příliš vysokou teplotou ve stanu a běžná ventilace už nestačí.